– Tog sikte på det här loppet i Kalmar

Foto: Kusken Johan Untersteiner, Hank von Håleryd och kretsen kring hästen.
TRAV

Tränaren bärgade karriärens andra seger i V75 för några veckor sedan.

På lördagen kan det vara dags igen för Hank von Håleryd och lille Jägersrotränaren Patrik Karlsson.

Hästen har hunnit med ytterligare en seger hemma i Malmö efter V75-starten och signalerar storform.

Det har rasslat till på slutet för strulige Hank von Håleryd vars insatser i vinter varit hästens bästa i karriären.

Som unghäst var han bråkig och radade galopper. Efter kastration under fyraåringssäsongen i fjol har Hank von Håleryd utvecklats markant.

– Han har blivit bättre och bättre på alla punkter faktiskt och är så pass fin nu att jag ser fram emot lördagen med tillförsikt, säger Patrik Karlsson.

Hank von Håleryds seger i V75 på Jägersro i början av februari var Patrik Karlssons andra triumf i travets elitserie. I december 2007 hette segerhästen Jeb Frontline.

Det är lång väg att gå för de mindre tränarna i V75 men vill det sig kan den kapable femåringen fylla på Karlssons ”V75-konto” redan på lördag i Kalmar.

Kvar i gamla klassen

Hank von Håleryd blir en av de mest spelade hästar i V75-7 tillsammans med kusken Johnny Takter. Och det handlar fortfarande om den ”gamla” klassen - klass I för hästar upp till 400 000 kronor.

Patrik Karlsson låter sin häst vara med en gång till innan finalerna i V75 på Solvalla i april.

– Ja, det blev så. Han hade väldigt dåligt med lopp i februari efter V75-segern. Så vi startade lite tätt och hann med en start hemma i mitten av februari och sedan tog vi sikte på det här racet i Kalmar.

En bra ”lunk” startmässigt?

– Det tror jag. Han är som bäst när han får tre veckor emellan, det är det optimala. Det blev två lopp på hemmaplan och han behövde inte gå i botten i något av dem.

”Hanken” avgjorde på ett rejält sätt i spåren för Johnny Takter i den senaste starten. Berätta.

– Det loppet var nog en bättre prestation än då han vann V75 gången innan - den gången fick han ju allt serverat. Han fick verkligen kämpa för havren i den senaste starten, då fick han gå först i tredjespår sista 800 och det gick väldigt fort genom slutsvängen. När Takter ryckte huvan och begärde lite av honom klev han undan och vann knappt men säkert.

Det verkar vara en häst med rätt uppfattning?

– Löpskalle har han absolut. Han är efter Ready Cash och är lite småspeciell före loppen men väl i loppen vet han vad som gäller. Bara han kommer iväg från start är det lugnt. Han har haft ett litet speciellt psyke och inte varit så trevlig att ha att göra med i unga år. Efter kastrationen har han dock bara gått från klarhet till klarhet. Fortfarande kan bli förbannad och ta egna initiativ i loppen…med galopper som följd. Men det är nästan borta nu.

Vad säger du om lördagsstarten i Kalmar V75?

– Jag tycker inte att det är någon häst som sticker ut mer än någon annan. Det är väl fyra-fem stycken som är lite bättre än övriga och min är en av dem Åtminstone är det så jag läser loppet. 3 Alleyeson och 9 Cash Lane är bra till exempel. Sedan är Fredrik Perssons 8 Elliot Coger en riktig joker i leken. Efter att ha imponerat i mindre lopp är det svårt att ha någon aning om hur han är när han tar klivet ut i V75.

Kan det bli tredje raka segern?

– Han är en av segerkandidaterna. Med lite stolpe in med positionerna så kan det gå vägen. Han går med samma utrustning som i de två senaste, ryckhuva och jänkarbike. Eftersom han gjort sina bästa lopp i karriären med skor på slutet är jag lite kluven hur jag ska göra med balansen, kanske låter vi framskorna sitta på. Spelarna kan kalkylera med att min häst kommer att vara minst lika bra som i de två senaste i alla fall, slutar Patrik Karlsson.

Kuriosa är att kusken Johnny Takter på lördag återigen får dra på sig en dress med fotbollslaget AC Milans svart-röda färger. Hank von Håleryd ägs nämligen av fotbollsälskaren Johan Karela med firmanamnet Sansiro AB, efter fotbollsarenan och Milans hemmaplan.

Mikael Wikner, Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav