– Vi skänkte en tanke till Anders

Publicerad 2016-11-17

Döpte hästen efter den avlidne spellegenden Vann första loppet: ”Ville göra det speciellt”

Spellegenden Anders ”Dajmen” Jonasson hyllades 2013 genom att få hästen Dajmen Am döpt efter sig. Under onsdagen tog hästen karriärens första seger.

Anders ”Dajmen” Jonasson vann 20 miljoner på V75 – men avled tragiskt bara 15 timmar efter vinsten.

För tre år sedan hyllades han – genom att få en häst döpt efter sig. Under onsdagen tog Dajmen Am hem sin första seger.

– Vi skänkte en tanke till Anders, säger Magnus Rundgren, uppfödare till hästen.

I travkretsar var Anders Jonasson känd som ”Dajmen”. Alla på Solvalla visste vem den store spellegenden var.

I augusti 2009 lyckades han sätta sju rätt på V75 och vann 20 miljoner kronor. Men bara 15 timmar efter storvinsten föll ”Dajmen” ihop död i sitt hem, 54 år gammal. Han har hyllats otaliga gånger av experter och vänner för sin spelkunnighet, ödmjukhet och framförallt att han betytt mycket för travsporten och spelandet. Även många av dagens experter har ”Dajmen” som förebild när det gäller tips på trav.

Han var vän till Unibet-grundaren och travfantasten Anders Ström. När hans bolag Am Bloodstock födde en svartbrun häst 13 april 2013 så valde Anders Ström och Marcus Lindgren, som då var delaktig i bolaget att hylla ”Dajmen” genom att döpa hästen till Dajmen Am.

”Blev naturligt”

Under onsdagen tog hästen, som såldes på Kriterieauktionen 2014 för 300 000 kronor till SRF Stable och storhästägaren Lennart Ågren, karriärens allra första seger. Det var i V86-6 på Solvalla och segern var värd 40 000 kronor.

– Vi skänkte en tanke till Anders, självklart, säger Magnus Rundgren, vd och avelschef hos Am Bloodstock i Halmstad till Trav365.

– Vi döper hästarna efter alfabetet och när det var dags för bokstaven d föll det sig naturligt att det skulle bli Dajmen Am. Anders Ström och Marcus (Lindgren) var goda vänner med ”Dajmen” och de ville göra det lite speciellt.

”Alla visste vem han var”

Tränaren Roger Walmann var nöjd med första segern i går, men hade ingen personligt relation med Jonasson.

– Jag hade ingen relation till honom, mer än att jag visste vem han var, ja, alla på Solvalla visste det. Under mina tio första år här i Sverige så var ”Dajmen” alltid med på flygen runt till de olika travbanorna och var mittpunkten. Han var en rolig gubbe, säger Walmann och fortsätter:

– Oavsett vilken nivå det är så är det alltid roligt att vinna lopp, särskilt på Solvalla.

Roger Walmann ser potential i hästen, med Jaded som pappa framöver, efter gårdagens premiärseger.

– Det är en bra fighter och jag tror nog han kan göra in några 100 000 kronor. Sen ska vi nog inte tro att han blir en årgångshäst.

Ägaren Lennart Ågren var också nöjd med insatsen, men är lite försiktig gällande framtiden.

– Jag tänker så här: Det är svårt att vinna och det är kul att någon vinner någon gång, men jag tar ett lopp i taget. Jag är så luttrad att det finns så mycket omständigheter när en häst startar, men det är alltid kul när de vinner, säger han till Trav365.