Travtränarens häst fast i dopningstest

TRAV

Svenska proffstränaren Jerry Riordans häst testade positivt i Norge

En av travtränaren Jerry Riordans hästar har fastnat i ett dopningstest.

Hästen Tinamo Jet lämnade ett positivt A-prov vid en start i Norge.

Analysen av A-provet visar på förekomst av substansen imidocarb.

Svensk Travport rapporterar att Halmstad-tränaren Jerry Riordans häst Tinamo Jet lämnat ett positivt dopningstest vid starten på den norska banan Klosterskogen den 26 mars.

Hästen slutade trea, men efter loppet togs prover och analysen av A-provet visar på förekomst av substansen imidocarb.

Prestationsbefrämjande effekt?

Enligt förbundet finns Imidocarb i läkemedel (till exempel Carbesia) som används utomlands i behandling mot vissa encelliga parasiter (protozoer), framförallt mot så kallad Babesios (Piro plasmos) på häst. De här fästingburna parasiterna finns inte hos häst i Norden och läkemedlet imidocarb är inte registrerat i något av de nordiska länderna. Det har i Europa senaste året ryktats om att imidocarb kan ha en prestationsbefrämjande effekt på häst, skriver Svensk Travsport.

Eftesom imidocarb inte är registrerat för häst finns ingen fastställd exakt karenstid. För läkemedelssubstanser som saknar exakt karenstid tillämpas minst 96 timmar karenstid före start.

Hästen Tinamo Jet har startförbud tills vidare och nu ska Skandinavisk Dopingkommitté utreda händelsen och B-provet ska analyseras.

”Det finns ingen logik i det”

Trav365 har tidigare berättat att tränaren Jerry Riordan har granskats av Svensk Travsports dopningkontrollanter. Under en vecka testades fem av hans hästar något som fick tränaren att reagera.

–  De testade två av de långsammaste hästarna i Sverige. Det finns ingen logik i det, sa han till Trav365 då.

– Det är irriterande att någon eller några inte har något bättre för sig att starta ryktesspridning om mig. Det är dåligt för mitt rykte, sa han.

Trav365 har sökt Jerry Riordan för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav