Huselius: ”Det är oroväckande”

Foto: Kanal75
Kristian Huselius
TRAV

Ännu en svensk snackhäst lämnar Sverige för Frankrike.

Det gör hästägaren, spelaren, och experten Kristian Huselius orolig.

– Prispengarna på V75 måste upp, säger han till Trav365.

Den senaste tiden har den ena svenska topphästen efter den andra lämnat Sverige för Frankrike.

Den senaste i raden är Claes Svenssons snackhäst King Sir Kir som flyttas till franske stjärntränaren Fabrice Souloy, vilket Trav365 kunde avslöja tidigare under tisdagen.

Det är för dåliga pengar att tävla om i Sverige, om man jämför med Frankrike. Hästen har startat åtta gånger i år på V86 och V75 och varit tvåa tre gånger och trea tre gånger. På de starterna har han tjänat 220 000 kronor – det kommer han tjäna på en start i Frankrike, sa hästens tränare Claes Svensson till Trav365 om beslutet.

Nu höjs flera oroande röster över utvecklingen.

En av de som är oroad är experten, hästägaren och spelaren Kristian Huselius.

”Är förståeligt”

– För det första så känns det som att det är förståeligt, jag äger själv hästar och tänker i samma bana, för att tjäna pengar måste man titta på Frankrike om man har en häst som närmar sig Bronsdivisionen och Silverdivisionen, säger Kristian Huselius till Trav365 och fortsätter:

– Det är tufft i Sverige med våra 1000-metersbanor om man får dåligt startspår, det blir svårt att komma till och tjäna några pengar, och sedan försvinner startpoängen och då kan man plötsligt stå utanför V75, om man inte har en unghäst och kan tjäna andra pengar.

Vad är det som måste göras?

– Det är för lite pengar på V75 och vi är alldeles för startspårsberoende på våra 1000-metersbanor. Prispengarna på V75 måste upp och vi måste börja titta på att göra större banor, så att det inte bara handlar om startspår. Det är kul för hästägarna att tjäna pengar i Frankrike, men det är inte bra för V75 och för travsporten i Sverige, V75 är den bästa produkten vi har för att få inkomster till travsporten. Det är oroväckande att de försvinner, och det betyder att vi inte har någon möjlighet att tjäna de pengarna i Sverige.

”Måste finnas alternativ”

Pokalåret och satsningen på unghästarna i Sverige närmar sig med stormsteg, men enligt Kristian Huselius finns det en risk att man bränner hästarna för tidigt.

– Pokalåret är kanon och att det kommer in mer pengar, men ska vi börja titta på lopp i Sverige för treåringar så kan man skriva propositioner med bra förstapris där hästarna måste tävla med skor, ett större lopp för treåringar där man måste tävla med skor exempelvis, vi måste börja titta på sådana propositioner och våga sticka ut med propositionerna, säger Kristian Huselius och utvecklar:

– Det finns lopp för hästar som kan tävla barfota och ”maxa” tidigt, men det måste också finnas lopp med mer prispengar där man måste tävla med skor, det måste finnas alternativ. Det är 2016 nu och vi är långt framme i utvecklingen, men på vissa punkter kanske vi är kvar på 1980-talet.

Hur skulle du vilja att det såg ut?

– Nu är inte jag den som vet vad som är rätt eller fel, men jag vill gärna se förändringar så att vi hänger med i nutiden som andra idrotter gör. Jag tror man måste se det med mer öppna ögon. Jag är själv hästägare och man vill ha kvar hästen i Sverige om det finns möjlighet, men det är omöjligt om man har en talangfull häst som kommer upp i Bronsdivisionen. Och, vill man bara köpa unghästar och förbruka dem, eller få fram en äldre stjärna? Det är tufft att få fram en äldre stjärna med alla tre- och fyraåringslopp, det sliter.

”Tufft att gå hela vägen”

Med den hårda satsningen på unghästar samtidigt som prispengarna på V75 inte höjs, tror Huselius att fler och fler äldre topphästar kommer utebli från Sverige och V75.

– Vi vill ha kvar de hästarna i Sverige och på V75, men då måste prispengarna på V75 höjas. Det känns lite som att antingen står man över unghästloppen och då har man chansen att gå hela vägen, eller så tävlar man tufft som unghäst, men då är det också tufft att gå hela vägen. Man kan inte jämföra med en sådan häst som Nuncio, han är exeptionell och sådana hästar kommer inte så ofta.

Vad säger du om att de flesta äldre hästarna som lämnar Sverige hamnar hos en och samma tränare, Fabrice Souloy?

– Han njuter ju av att få alla svenska topphästar och sedan kan han komma hit till Sverige och hämta pengar, och göra lite som han vill. Men det är tråkigt när de svenska hästarna försvinner till franska tränare och tjänar pengar där, och sedan också kommer till Sverige och hämtar pengar. De mindre tränarna får mindre och mindre hästar, och det är svårt att tjäna pengar för dem på V75 också, säger Kristian Huselius och avslutar:

– Vi får inte glömma de äldre hästarna nu, om vi bara förbrukar alla unghästar så måste man börja titta på att göra lika villkor, som att alla hästar exempelvis måste tävla med skor, och sedan har de kanske en möjlighet att bli en stjärna ändå, att man har kvar sina maxade växlar. Sedan är det ju så, att även om tränaren inte vill börja tävla barfota och maxa för tidigt så är de ju nästan tvungna, för att hänga med.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75

Spel