”Jag skulle inte byta honom mot resten”

avErik Pettersson

Favoritskapet ligger på Nuncio i Elitloppet

1 av 4 | Foto: Robert Gabrielsson

ENKÖPING. Trav-Sveriges fixstjärna och ­allas favorit att vinna Elitloppet.

Superhästen Nuncio får bära ett stort favorittryck på Solvalla.

– Även om jag fick alla de 15 hästar han möter, skulle jag inte byta bort Nuncio, säger tränaren Stefan ”Tarzan” ­Melander.

Direkt när vi anländer till Stefan ”Tarzan” Melanders gård utanför Enköping kommer chefen själv gåendes över gårdsplanen.

– Där står han, säger han efter att vi ­hälsat.

Han menar så klart superhästen Nuncio.

I en hage en bit bort står, vad man på håll, bara kan se är en svart häst i en av många hagar på de stora ägorna.

– Nuncio! Nuncio! Nuncio, kom!

När tränaren ropar på sin ögonsten och han med snabba steg kommer närmare staketet får man en bättre överblick på det enormt muskliga, och unikt byggda djuret, med så kloka ögon.

Är det perfekta hästen?

– Ja. Han är fin. Det är han, säger Melander och tittar nästintill förälskat på sin häst.

Och då har han att jämföra med. Melander har tränat bland andra Hambletonian-vinnaren Scarlet Knight och Prix d’Amérique-vinnaren Gigant Neo.

Efter en fotosession i hagen, där Nuncio likt en dresserad hund, gör precis vad Stefan vill och säger åt honom går vi in mot stallet.

Helt plötsligt stannar han och tar sig ­några tuggor gräs.

Känner han att han är kung här på ­gården?

– Definitivt. Även om det inte är så lätt här.

”Tarzan”, som tränaren kallas i trav­kretsar, har rätt.

Av de 98 hästar han har på träningslistan har 13 av dem tjänat över en miljon kronor på travbanan.

Men ingen är i närheten av Nuncios vinstsumma: 18 472 726 kronor – på 44 starter – 419 000 i snitt per start.

Men vi tar sagan från början. 2012 åkte Melander till Harrisburg, i USA, och gick på hästauktion.

Där fyndade han, en då 1,5 år gammal, Nuncio för 7 000 dollar, runt 50 000 kronor, med dåvarande växelkurs.

– Det där är unikt på hästauktioner. Det kan bli såna där stolpskott. Så är det bara. Det är inte konstigt. Han som hade honom hade inte haft jätteframgångar som upp­födare. Jag vet inte varför han var så billig. Jag vet inte det, säger 58-årige Stefan.

Han såg något som ingen annan verkade se.

– Jag sa till killen som höll i hästen, att den här hästen kommer att vinna Hambletonian. Det kanske alla köpare säger, men jag var otroligt glad. Det var en väldigt speciell häst.

Kändes det som att du gjort ditt livs ­affär?

– Nej, det gjorde det inte. För det tror jag varje gång jag köper en häst. Annars ­skulle jag inte köpa hästar. Men det var speciellt med Nuncio, definitivt. Det är en speciell häst.

Inledde karriären i USA

Managerad av Jim Oscarsson och Jimmy Takter på andra sidan Atlanten hade ­Nuncio smått magiska första år på tävlings­banan.

Som tvååring sprang han in knappt 3,5 miljoner kronor.

Som treåring: 11 miljoner kronor (!) – då han var en hals från att bli Triple Crown-vinnare, i och med att han vann Yonkers Trots, Kentucky Futurity, men ”bara” blev tvåa i Hambletonian, världens tuffaste treåringslopp, efter att ha blivit överfallen av ett annat ekipage.

– Det var en annan häst som förstörde för honom, och som sedan blev sist i loppet. Hade han inte fått den tryckaren hade han förmodligen vunnit, förklarar Melander.

Efter den så framgångsrika treårings­säsongen ”over there” valde ”Tarzan” att ta hem sin superstjärna till Sverige.

Han inledde med två raka segrar innan han som fyraåring kastades in mot världseliten i Elitloppet.

Efter en mersmakande andraplats i försöket stod Melanders häst för en av de jävligaste insatserna man sett på en travbana i finalen. Trots tredjespår (helt omöjligt upplägg) alla de 1 609 meterna var han ­inte långt ifrån att vinna världens tuffaste sprinter­lopp.

Han blev ”bara” trea i loppet – men sprang in i de svenska travfansens hjärtan för alltid och blev hela Sveriges stora travstjärna.

Resten av säsongen vann han i stort sett allt, med segrarna i Sprintermästaren och Breeders’ Crown som absoluta höjd­punkter.

”Siktar framåt”

Efter en vinter av träning kom trav-Sveriges stora fixstjärna ut på tävlingsbanan igen sista mars i år.

Hur det slutade? Med seger – så klart.

Inför årets Elitlopp kommer Nuncio med sex raka segrar (fyra av dem under 2016) och har hittills i sin tävlingskarriär aldrig varit sämre än trea i ett travlopp.

En sådan kolossal prestation att man ­inte ens kan beskriva den.

Hur känns han efter senaste loppet?

– Fin. Jag är jättenöjd med honom. Han går aldrig något speciellt hårt i träningen, och har aldrig gjort det. Inte när han går så här kontinuerligt. Han tränar och körs, det gör han, men han går aldrig något hårt jobb.

Hur känner du, kommer han för varje lopp?

– Han gick 1.10,3 senast, va? Det var tre grader varmt då. Det var bra alltså. Då var det 06-öppning. Jag tror att han är, jag vet inte hur formen är, men det känns bra i ­alla fall.

Han är Sveriges fixstjärna.

– Mm.

Känner du av det?

– Nej, jag gör inte det, inte speciellt ­mycket. Jag är så glad för det som har varit med honom. Jag känner mig inte nöjd, det är klart att man siktar framåt. Bakåt är jobbigt i den här branschen, för då kan man ­inte sova eller någonting. Det är så. Det är jävligt jobbigt när man håller på med ­hästar, om man tittar bakåt. Jag gör aldrig det.

– Det är ganska naturligt, kanske i alla idrotter, att går det bra, då kollar man inte, går det dåligt, då funderar man.

Han blev trea i Elitloppet i fjol, hur mycket bättre är han i år?

– Det som skiljde i fjol var att han bara ­hade gått två lopp. Jag hade inte en aning om hur han var, hästen. Sen när Ludde ­hade det där upplägget och ville svara mig, då tänkte jag att jag kör ett varv, så kör jag hem sen. Så tänkte jag. Jag ville inte bråka med honom speciellt mycket, och jag gjorde ju inte det heller i det loppet. Han borde rimligtvis vara bättre i år, definitivt. Det är ­kanske hårdare hästar i år? Det är alltid bra ­hästar med.

”Tänkte inte alls”

Hur går dina tankar inför Elitloppet?

– Det är jobbigt det också, jag brukar ­inte tänka så mycket. De tankar man alltid har, du såg ju hur det blev med Delicious U.S. (skadad), det är dom sakerna man tänker på. Det går inte att göra så mycket med honom, mer än vad vi har gjort nu, tycker jag i alla fall. Man kan ju ladda upp honom mycket hårdare, men det är inte en sån häst som man gör det med. Han är inte speciellt trög när man släpper av honom ...

Tror du han vinner?

– Man kan tippa alla lopp, men det är väl lite väl häftigt att tro att man bara vinner det.

Tränar du bästa hästen?

– Jag kan säga så här, även om jag fick ­alla de andra 15 hästarna, skulle jag inte byta. Jag skulle inte ta alla de andra, och byta bort Nuncio.

Det säger väl en del.

– Haha, ja ... ungefär, säger Stefan Melander lurigt med ett leende.

Du frågade Örjan Kihlström om att köra Nuncio, istället för att köra själv, hur tänkte du där?

– Jag tänkte väl inte alls kan man säga. Jag hoppas det blir bra. Jag gjorde så här nu när Volstead också kvalade in. Vi provar så här.

Vad har du att säga om Volstead, din ­andra häst i Elitloppet, som du kör själv?

– Han var för jävla fin i lördags! Det var bra gjort. Han kommer gå framåt, normalt sett. Det är kanonhäst, jättebra. Han visade att han var bra, jättekul!

ARTIKELN HANDLAR OM