Sedinarnas stjärna till final i miljonloppet

Publicerad 2016-09-11

Nahar fyra i kvalet till Maple Leaf Trot: ”Hade en del kvar i tanken” Resolve också enkelt vidare

Ishockeybröderna Daniel och Henrik Sedin har inte bara World Cup att se fram emot nästa helg.

På lördag startar deras topphäst Nahar i det kanadensiska storloppet Maple Leaf Trot.

Nästa söndag skrinnar Tre Kronor in på isen i Air Canada Centre i Toronto för att möta Ryssland i sin första match i World Cup. Ishockeyintresserade travtränaren Robert Bergh är på plats för att följa turneringen och han tog med sig Nahar, 2013 års elitloppsvinnare som ägs av tvillingarna Sedin.

Hästen ska utmana den nordamerikanska eliten i Maple Leaf Trot på Toronto-banan Mohawk och natten till söndag svensk tid kvalificerade han sig för finalen genom att trava in som fyra i sitt försök.

Efter en dålig start gick Nahar med som tvåa i andraspår genom slutkurvan. Han kom in på upploppet som trea men tvingades släppa en konkurrent förbi sig sista biten. Vann loppet gjorde Ron Burke-tränade superstoet Hannelore Hanover. Yanick Gingras körde till ledningen på den bortre långsidan och sedan utklassade fyraåringen konkurrenterna när hon på lätta hovar vann med ett hav av hästlängder på kilometertiden 1.09,6 (1 609 meter, autostart).

– Hon hade en hel del kvar i tanken, sa Yannick Gingras.

Enkelt för Resolve

I det andra försöket vann Åke Svanstedt-tränade elitloppstvåan Resolve lätt som en plätt. John Campbell satt i sulkyn och från ledningen klev Resolve undan före Shake It Cerry på kilometertiden 1.09,1 – tangerat kanadensiskt rekord för äldre travare.

– Han kändes bra. Upploppet är tufft i motvinden men jag visste att han skulle ge mig en bra ”knuff” sista biten, sa Campbell.

Ola Johansson/Kanal75