Kolgjini: Då får de tåla kritiken

1 av 4 | Foto: Lutfi Kolgjini.
TRAV

Svensk Travsports uppförandekod har rört om rejält i trav-Sverige.

ST:s generalsekreterare, Johan Lindberg, menar att det inte handlar om att sätta munkavle på någon – men han poängterar att det är fel att kasta skit på varandra och travsporten i ”bred media”.

– Deras politik gynnar inte svensk travsport, då får de tåla kritken, säger stortränaren Lutfi Kolgjini, som skriver krönikor i Sportbladet, och som känner sig träffad i beskrivningen.

Svensk travsports uppförande kod, Code of Conduct ”Vårt sätt”, är framtagen efter ett initiativ från Tränarnas Riksförbund.

Vad det innebär? Man ska bland annat sätta hästens väl i centrum, visa respekt för fattade beslut och försöka locka fler människor till travsporten.

Nu vill förbundet Svensk Travsport ta det vidare.

”Man konstaterade då att den befintliga Vårt sätt saknade konsekvenser, vilket behövs för efterlevnaden av en uppförandekod. Styrelsen slog fast att sporten behöver en ny uppförandekod med konsekvenser och den ska omfatta fler än licensierade aktiva. I koden ska tillämpliga delar från Vårt sätt användas”, står det att läsa i det senaste protokollet från Svensk Travsports styrelsemöte.

”Gynnar inte svensk travsport”

Generalsekreteraren för förbundet, Johan Lindberg, menar att det inte handlar om att censurera någon eller sätta munkavel, men han menar att kritik och diskussion kan tas internt, inte i krönikor i kvällstidningar, tv eller ”bred media”, som han kallar det.

– Debatt och högt i tak vill vi ha, det är en förutsättning för vår utveckling. Men det handlar om var vi för debatten. Om vi för debatten i väldigt bred media hela tiden och kastar skit på varandra, så är inte det något som gynnar svensk travsport, säger Johan Lindberg, till Trav365.

– Jag tror inte alltid vi inser att när vi torgför hur tråkigt eller värdelöst allting är i bred media försämrar vi samtidigt våra möjligheter att rekrytera nya, fortsätter han.

”Får kritik - till de lär sig”

Det här är något som berör – och upprör.

Sveriges just nu ledande travtränare Robert Bergh, även krönikör i Expressen, gillar tilltaget från förbundets sida.

– Det håller inte att skjuta på vår egen sport, varje vecka. Vi kan inte acceptera det, och de som gör det måste bestraffas, säger Robert Bergh i travjournlisten Lennart Perssons blogg.

Några som är emot det här är Lutfi Kolgjini, stortränare och krönikör i Sportbladet och Stefan ”Tarzan” Melander, stortränare och krönikör i Expressen.

Båda två har riktat skarp kritik mot hur svensk travsport styrs av Svensk Travsport, i sina respektive spalter.

Något de kommer fortsätta med.

– Ska de tysta oss så får de allvarliga problem. Vad jag vet så har vi yttrandefrihet i det här landet. Deras politik gynnar inte svensk travsport, då får de tåla kritiken, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.

– Transparens har inte funnits överhuvudtaget, så länge de sköter sporten så illa, då får de kritik, till de lär sig, fortsätter han.

Kolgjini: ”Gjort så många självmål”

”Ludde” menar att hans kritik mot förbundet är befogad, annars hade inte skrivit som han gör.

– Jag skulle gärna bara skriva positiva saker, jag älskar travsporten och jag lever på den, men jag tänker på nästa generation. Visst skulle jag gärna ha det så att jag slapp kritisera, absolut, det tror jag alla vill, men om alla håller käften och låter saker och ting bero, då blir det inte bättre.

– Den här styrelsen i Svensk Travsport har gjort så många självmål, att om det hade varit en fotbollsspelare så hade denne fått så mycket kritik, och fått sparken. Men man får tydligen inte kritisera styrelsen? Det är den som kritiserar som det är fel på alltså? Inte de som gör självmålen?

Tarzan: ”Något allvarligt har gått fel”

Stefan Melander håller med sin tränarkollega.

– Jag vill bara att det ska bli bättre, jag är så gammal, men för de som kommer efter, de här unga killarna och tjejerna. Men man ser tendenser att det blir oerhört tungt för de som kommer efter oss. Därför har man en krönika, där man kan tycka och tänka om saker och ting. I mina krönikor presenterar jag ren fakta, och det blir ofta som jag skriver där, efter ett tag. Först blir de på förbundet sura, men sen så ändrar de till det jag skrivit ändå. Som sagt, jag skriver fakta, oftast om sportfrågor och vill bara att det ska bli bättre, jag pratar inte i egensak. Det är oerhört svårt att hitta nya hästägare i trav-Sverige nu, det är inte så konstigt när man ser att Sveriges största bana (Solvalla) tävlar om samma prispengar som man gjorde för 20 år sedan. Det är något allvarligt som har gått fel i planeringen då.

I en krönika 23 mars skrev Melander: ”Galenskap och rent vansinne”.

Där punktade han upp olika satsningar som genomförts inom inom travsporten den senaste tiden och krävde svar på vad allt kostade.

Han fick svar i generalsekreteraren Johan Lindbergs "veckobrev”.

Men han fick inte de svar han ville ha:

– Jag ville ha siffror på vad saker och ting kostade, det var därför jag skrev det där. Men det fick jag inte, då spelar det ju ingen roll vad man svarar, eller hur?

Efter en sån här kritisk krönika av dig, ringer någon från förbundet och pratar med dig om problemen?

– Nej, aldrig, säger Melander.

Diskuterar ni aldrig de här uppenbara problemen i svensk travsport internt, med förbundet?

– I vilket forum ska vi ta det internt? frågar sig Lutfi Kolgjini.

Han fortsätter:

– Jag har bara kontakt med Lindberg via hans veckorbrev och han har kontakt med mig via min krönika i Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav