Untersteiner: ”Det känns kittlande...”

Publicerad 2016-10-11

Han har utklassat Hambletonian-vinnaren Pinkman och tjänat 9,5 miljoner kronor.

På onsdagen gör nordamerikanske topptravaren Habitat Sverigedebut.

– Det är kittlande, säger hästens tränare Peter Untersteiner.

Det har kommit många amerikanska kulltoppar till Sverige de senaste åren. Elitloppsvinnaren Nuncio, sprintermästaren Uncle Lasse och superstoet Wild Honey är några exempel. Precis som de två sistnämnda är Habitat fyra år och efter två säsonger i de tuffa årgångsloppen på andra sidan Atlanten kom han i vintras till Sverige.

– Han var inte alls sliten utan förvånansvärt fräsch och fin när han kom. Det har han varit hela tiden och det har inte blivit ett enda veterinärbesök, säger Halmstadtränaren Peter Untersteiner, som direkt fattade tycke för den vindsnabbe lille krigaren.

– Han är en väldigt lekfull, avslappnad och mysig häst. En riktig kompis.

Vinstrikast i kullen

Habitats meritlista är lång. Som tvååring blev han genom segrar i bland annat William Wellwood Memorial och Matron Stakes kullens vinstrikaste hingst. Som treåring fortsatte han sin framfart i de största årgångsloppen och tog bland annat hem Dexter Cup och Yonkers Trot, där han lämnade Hambletonian-vinnaren Pinkman med fem längder. Anledningen till att han inte har synts till på tävlingsbanorna i år är avelsarbete.

– Men han har tränats lugnt hela tiden och nu har han tränats på allvar i tre månader.

Hur ser planen ut för honom?

– Nu ska han få göra några startar, det brukar vara fint i södra Sverige december ut, och sedan tar vi en träningsperiod. Nästa år blir det full fokusering på tävling.

Känns det i träningen att han är en superhäst?

– Det känner man nog inte innan det blir lopp men jag har fin feeling för honom. Sedan får vi se när vi börjar bottna honom.

”Väl förberedd”

Peter Untersteiner får en bra värdemätare direkt i Habitats Sverigedebut. Det är endast sju hästar med i loppet men klassen är hög. Derbyfinalisterna Day Or Night In och Pajas Face, och Kryssa Futura, tvåa i både Stochampionatet och Derbystoet, är några av motståndarna.

– Habitat är inte vässad men väl förberedd. Det här är ett test och jag har ingen speciell plan utan hoppas och tror att han ska ta sig över mållinjen på ett fint sätt. Om han sedan är etta eller trea får vi se.

Nuncio, Uncle Lasse, Propulsion, Wild Honey, Volstead, Cruzado dela Noche…

Snart kan Habitat ha sällat sig till skaran med nordamerikanska topphästar som har tagit trav-Sverige med storm.

Peter Untersteiner om sina övriga V86-hästar:

– Fabrize B.R. (V86-3) är på gång. Han har varit lite småskör men har - peppar, peppar – stabiliserat sig på slutet. Det här är en fin häst som förhoppningsvis ska kunna blomma ut nästa år och bli en årgångshäst i Norge där han är registrerad.

– Carabinieri (V86-5) galopperade två gånger på Vincennes i vintras och det är inte likt honom. Det visade sig att vi behövde åtgärda ett framknä och han opererades. Han klarade comebacken på ett bra sätt senast och känns fin i träningen inför detta. Det är första gången över kort distans och det är inget plus direkt men jag tror på en fin insats och han har alltid chans i sin klass.

– Emil B.Boko (V86-7) har fått stryk från ledningen två gånger nu. Jag tycker att han har gått okej utan att visa något extra. Jag får utnyttja springspåret och sedan får vi se vad som händer. Jag har inte studerat motståndet men hoppas på god platschans igen.

– Drogba Bob (V86-7) har haft lite oflyt i loppen men gick helt okej senast och hade lite sparat i mål. Han vinner sällan men gör bra dagsverken. Av mina två i loppet är det fördel Emil B.Boko på läget.

Ola Johansson, Kanal 75