Kravet: Skadestånd och indragen licens

Publicerad 2016-11-23

De tre travhästarna Djali Boko, Darling Hornline och Cashback Pellini har nu lämnat Per Nordströms gård.

Nu vill Trav 1609 AB få ett kraftigt skadestånd och indragen licens för Per Nordström.

– Det är det vi kommer jobba för, säger Jerry Bengtsson, vd för Trav 1609 AB, till Trav365.

– Det är ingenting som jag känner till, säger Per Nordström till Trav365.

Turerna kring proffstränaren Per Nordström och Trav 1609 AB har varit många.

Det senaste var att Trav 1609 AB sålt de tre travhästarna Djali Boko, Darling Hornline och Cashback Pellini till hästägaren Göran Falk för 2,6 miljoner kronor.

Problemet: de fick inte hämta hästarna.

Enligt uppgifter till Trav365 har de tre hästarna nu lämnat Per Nordströms gård, vilket bekräftas av Trav 1609 AB:s vd Jerry Bengtsson.

Samtidigt vill Trav 1609 AB få till ett kraftigt skadestånd och indragen licens för Per Nordström.

Nordström i sin tur hävdar att hästarna har sålts för underpriser och att en likvidator nu ska syna alla affärer.

”Smällde igen dörren”

Har era hästar nu lämnat Per Nordströms gård?

– Det stämmer nästan, de tre bästa hästarna som vi sålde är nu på väg till Helsingborgs djursjukhus för veterinärkoll. Kvar är Ferrari Sisu, en ettårig andelshäst men den kommer vi flytta på också, säger Jerry Bengtsson till Trav365 och fortsätter:

– Nu är de 18 hästar som var i träning hos Per Nordström när jag tog över som vd för Trav 1609 AB fråntagna honom.

Proffstränaren Per Nordström försökte få till kvarstad för Djali Boko, men förlorade i Tingsrätten. Han drog sedermera tillbaka sin överklagan till Hovrätten.

– Redan den 26 juli var vi där för att hämta våra ägda hästar, men Per har vägrat och förhalat att vi skulle få ut vår egendom. Nu kan han istället se fram emot ett kraftigt skadestånd och licensindragning, för det är det vi kommer jobba för. Det är nästa bit, du ska inte kunna bete dig på det här viset, sedan den 26 juli har han vägrat få loss våra hästar som vi äger. Han smällde igen stalldörren och sa att här kommer ni inte in.

”Det är inte snyggt”

Varför valde han till slut att lämna ut era hästar, tror du?

– Jag tror att hans advokat medverkat till det, att nu har de nått vägs ände. Han blev överkörd i Tingsrätten och drog tillbaka överklagan till Hovrätten, men åkte på 80 000 i advokatkostnader.

Per Nordström har, enligt Jerry Bengtsson, haft ett fördelaktigt avtal med Trav 1609 AB, men som nu visar att det är skillnad mellan ägarrätt och avtalsrätt.

– Det är inte så enkelt att bara hämta hem hästar när någon slår igen stalldörren. Både Djali Boko och Darling Hornline var finalklara för V75 nu på lördag, men Per valde att inte anmäla dit. Det är inte snyggt, säger Jerry Bengtsson.

”Ingenting som jag känner till”

Proffstränaren Per Nordström har en annan bild av det som hänt.

– De tre hästarna har lämnat gården, och de är ju sålda sedan länge så det är inget konstigt med det.

Varför har du inte låtit dem hämta hästarna tidigare?

– Jag ägde tre avelsrätter i Djali Boko och när han blev såld så ville jag att de skulle bli utköpta, det har de blivit nu så nu är det uppklarat.

Har den här turbulensen varit påfrestande för dig?

– Inte ett dugg, det är ingen fara eftersom det finns klara kontrakt på vad som gäller. Nu har vi löst den biten och hästarna har åkt iväg. Det är såklart fantastiska fina hästar som man inte hittar i morgon, men det är så det är i den här branschen. Men det är fantastiska hästar som kommer prestera bra på tävlingsbanan även framöver.

Vad säger du om att Trav 1609 AB vill få till ett kraftigt skadestånd och indragen licens?

– Det är väl ingenting som jag känner till, och jag vet inte hur de ska få till det. Det vet jag inte vad det skulle komma ifrån, säger Per Nordström och fortsätter:

– Hästarna är i bländande skick och de har de varit hela tiden och levererat. Sedan är det mycket annat med det här, man har naturligtvis rätt att skriva på papper men det finns inget mandat för att lägga ner bolaget och sälja ut tillgångar – de har dessutom kört olagligt utan revisor. Jag anser att hästarna är sålda till jävla underpriser och alla affärer kommer granskas ut i sömmarna av en likvidator. Trav 1609 drogs igång av mig och min pappa och då visste alla vem som skulle träna och köra, det har fungerar i sex år tills Jerry kom in och skulle bryta allting.

Jerry Bengtsson kommenterar Per Nordström så här:

– Per Nordström la aldrig något eget bud på hästarna, det högsta budet vi fick för Djali Boko var 1,5 miljoner kronor och det var det vi sålde honom för, budet under det låg på 625 000 kronor. Totalt har vi 800 aktieägare under de här åren betalat in 22 miljoner kronor och vi har nu hästar för tre miljoner.

Följ ämnen i artikeln