Trav

Redén: ”Man får nypa sig i armen”

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Succétränaren kan snygga till statistiken ytterligare i veckan: ”Overklig resa”

Sveriges vinstrikaste travtränare  Daniel Redén utklassar motståndet hittills i år. Har flera hästar till start på V86.
Sveriges vinstrikaste travtränare Daniel Redén utklassar motståndet hittills i år. Har flera hästar till start på V86.

Han är den överlägset vinstrikaste travtränaren i Sverige hittills i år.

För Daniel Redén, som är chef över Stall Zet, är det smått otroligt med 19,4 miljoner kronor inkört.

– Ibland går man ju in och kollar på listan, då får man nypa sig i armen, säger han till Trav365.

Daniel Redén körde in 17,3 miljoner kronor som tränare åt Stall Zet 2015.

I fjol slog han till med all time high med 22,4 miljoner kronor.

Under 2017 har han nästan nått upp till den rekordsiffran på endast sex månader.

Han är den överlägset vinstrikaste travtränaren i Sverige med halvåret gått, med 19,4 miljoner kronor in till stallet.

– Det är nästan overkliga siffror. Det har rullar på otroligt bra, visst vi körde in mycket pengar i Frankrike i vintras, men samtidigt hade vi lite stolpe ut där. Jag är väldigt tacksam över hur bra det går. Med tanke på att jag är iväg på så mycket trav så måste jag ha ett jäkla crew runt mig, som vet allt om gården här och hur det fungerar. Jag hyllar min personal mer än mig, alla bitar måste falla på plats och det har det verkligen gjort, vi har blivit ett riktigt bra team. Vi drar åt samma håll och hästarna känner av det. En glad häst är en bra häst, är lite av vårt motto härute, säger Daniel Redén till Trav365.

”Overklig resa”

Ni har kört in snart 20 miljoner kronor i år, har ni någon uppsatt målsättning på 30, 40 miljoner?

– Haha lugn nu, det är som med Delicious, vi tar en dag i taget. Med vår bakgrund härute på gården (utanför Enköping) så är jag så jäkla imponerad att vi tagit oss dit vi är i dag. Vi hade så otroligt mycket problem med sjukdomar för några år sedan. Det kostade mycket, men jag som människa har lärt mig otroligt mycket av det, hur man hanterar en sjuk häst och så vidare. Bengt Ågerup (ägare Stall Zet) var ett otroligt stöd då, extra mycket när hästarna var så dåliga. Han förklarade hur kroppar fungerar, jag blev nästan professor på kuppen, han lärde mig så mycket. Till exempel att vila är det enda som gäller. Det är en lång resa hit vi står i dag, jag går ju själv in och kollar på listan över hur mycket vi kört in, då får man nypa sig i armen. Det är en overklig resa.

”Lyfte hästarna ytterligare en nivå”

I stallet ute i Örsundsbro står mängder av elithästar som är med och startar i de flesta av Nordens storlopp.

– Det är fantastiskt kul och vi är med och hugger bland de tre i nästan varje storlopp, säger Daniel.

Är det något speciellt som ligger bakom succén?

– Jag justerade lite på träningsbanan när jag kom hem från Paris i vintras, det lyfte hästarna till ytterligare en nivå. Jag vill utvecklas hela tiden och hitta en växel till. Hästarna var lite ofräschare än vad jag ville innan, men med nya banan har hästarna blivit gladare och vi har knappt använt en veterinär, fräschörmässigt, sedan dess. Allting har verkligen varit väldigt bra, banorna är kanon och personalen gör som ovan nämnt ett toppenjobb. Dom är är här jämt, det är nästan så att jag får köra hem dom...

”Det är lite taskigt...”

På onsdag kan Redén snygga till den redan imponerande statistiken än mer.

Han skickar sex hästar till Gotland och Visbys travbana.

– Det är en fantastisk bana, otroligt bra! Jag gillar bankroppen, den är skonsam för hästarna med fina långa svängar, den är nästan rund, banan. Det är bra för hästarna, även om det är svårt att vinna bakifrån där, om man hamnar för långt bak, det vill säga, säger Daniel Redén.

Fyra av hästarna startar inom V86-spelet, här går tränaren igenom chanserna:

7 Massive Clout (V86-2)

– Satt faktiskt fast på Halmstad senast när jag körde själv och lekte lite. Det kanske var bra för honom att få ett uppbyggande lopp. Men han måste visa lite uppryckning. Att det är 1 600 meter nu borde vara positivt för honom.

4 Judas Iscarot (V86-3)

– Har jag trott mycket på, men han har inte bjudit till riktigt. Nu kanske vi kör barfota bak, det är en väldigt fin häst, och det borde ge en liten kick. Jag vill se att han kan vinna först, men det finns mycket kunnande i honom.

11 Duusted In Sugar (V86-5)

– Det är en jättefin häst, men läget drar ner det. Men hon är en ”Whitehouse Express”, kom tillbaka om tre-fyra år, så är hon i StoEliten, det skulle inte förvåna mig i alla fall. Men det är som mina treåringar när dom startar, det är som om dom är på campingsemester med sina föräldrar, dom ser helt vilsna ut.

10 Whitehouse Express (V86-8)

– Det kanske är lite taskigt att göra honom till favorit, det är första gången i högsta klassen och han möter några riktigt, riktigt bra hästar. Jag är nöjd om han gör ett bra lopp, det är svårt att vinna bakifrån i Visby. Han har i alla fall toppform, för han var ruggigt fin i sista jobbet.

Vem är bästa chansen?

– Jag måste nog dra till med Judas Iscarot, jag vet inte vad han möter i och för sig, men han har stort kunnande i sig.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav