Profilens milstolpe: ”Har betytt mycket för mig”

Kusken tog seger 3 000 med stjärnhästen: ”Väldigt stort”

Uppdaterad 2024-06-28 | Publicerad 2024-06-13

Per Lennartsson tog seger 3 000 med Click Bait.

Click Bait trivdes som fisken i vattnet i Tingsryd.

Segern i Milemästaren var nummer 3 000 för radarpartnern Per Lennartsson.

– Han har betytt mycket för mig, en riktig liten racerbil, berömde jubilaren.

Click Bait var ostoppar från spets – och bjöd Per Lennartsson på en minnesvärd afton.

När V86 under onsdagen avgjordes på milebanan i Tingsryd blev det också en jubileumskvällför Per Lennartsson. Segern med Click Bait i Milemästaren, tävlingarnas höjdpunkt, blev den 3000:e segern.

Därmed klev Per Lennartsson in i den exklusiva samlingen om totalt 21 svenskfödda kuskar som genomfört bedriften.

– Jag måste säga att det är väldigt stort på något vis. Det är en väldig skillnad att vinna många lopp om man är en utpräglad catchdriver, men jag har haft en egen rörelse hela tiden och fokuserat på det. Så jag tycker det är väldigt bra gjort. Jag började med det här för att jag tycker om att träna och forma hästar, det har aldrig riktigt fångat mig att flacka runt och köra andras hästar även om det är en bonus när man gör det. Jag har brunnit för att träna hästar hela tiden och det kommer jag att göra tills jag slutar med det här, sa Per Lennartsson som tog sin första seger i sulkyn för fyrtio år sedan.

Den 3000:e seger togs alltså med radarpartnern Click Bait.

Tränaren Stefan Melander hade sänt sin stjärna till Småland i angeläget uppdrag. Något som resulterade i hästens första seger för året. Click Bait trivdes som väntat ypperligt på underlaget och blåste sin vana trogen till täten. Efter en öppning på i överkant 1.07 första quartern kunde favoriten lugna ned tempot och även om Emoji kämpade väl utvändig var segern aldrig i någon som helst fara.

– Det är speciellt att vinna med den här hästen också, det är en underbar häst. Han har betytt mycket för mig, en riktig liten racerbil, sa Per om vinnaren som noterade 1.10,0 över 1609 meter med autostart.

Dubbelt upp för Gocciadoro och Lövgren

Lika snabbt travade Dany Capar i den avslutande Silverdivisionen.
Den italienske femåringen är flyfotad, det visade han igen. För Alessandro Gocciadoro drog Dany Capar tufft i spets och anförde loppet från start till mål.
Det var den andra av två vinnare från den italienske stortränaren under kvällen.
Han visade även upp en imponerande vinnare i Diamantstoet – efter lite smådramatik.
Alessandro Gocciadoros fina italienska Diabel kom från en övertygande Sverige-debut i Bollnäs nyligen och gjordes nu till klar favorit. Kusken sände till attack mitt över den bortre långsidan och då gick det undan, Diabel svepte till ledningen men precis vid ingången av sista kurvan rullade stoet över i en kort galopp. Favoriten hittade dock lika kvickt rätt gångart igen och kunde sedan hålla undan hela vägen även om Mazucco Boko blev riktigt närgången i spurten.
– Hon var bra, men det var bara där i sista kurvan…jag vet inte, travet fungerade inte så bra men sedan så blev det bättre igen, sa Alessandro.
Andra avdelningen kördes över en och en halv mile, 2413 meter mer exakt.
Joakim Lövgren laddade iväg ordentligt för att lägga beslag på ledningen med Epicure D.E. och kunde sedan dämpa farten markant. Valacken var hårt ansatt in över upploppet, men sträckte på sig och när det väl kom till kritan blev segern säker. Hästens tredje raka, för övrigt.
Lövgren var snart i segertagen på nytt. Denna gång som lånekusk.
Det blev rejäl fart inledningsvis i Klass 1-försöket när Lövgren avlossade Enjoy the Moment som fick överta ledningen efter första fjärdedelen av racet. Det blev vinstgivande – femåringen höll hela vägen före Emerald Island som avslutade starkt trots lite positionsproblem under loppet.
Vinnaren tränas av Elke Frinta, b-tränare vid Jägersro, vars stall verkligen visat storform.
– Hon gör det fantastiskt bra, jag har känt Elke i många år, hon jobbade ju hos mig för förr. Det var en rivig inledning i loppet och jag fick köra rätt länge för att komma till ledningen, men man får inga segrar, man måsta ta dem, sa segerkusken.

Untersteiner flitigt i elden – vann med Blue Boy Face

Johan Untersteiner hade laddat för fullt inför kvällen i Tingsryd.
Stallet hade hela arton hästar till start inom V86 – och då skulle det förstås också bli en seger med hem. Knatten Blue Boy Face stod för den i Bronsdivisionens försök, vilket även var Stayermästaren, som kördes över två krävande varv på milebanan. Blue Boy Face lotsades snyggt fram för att nå utvändigt den tappre favoriten Pingis i sista sväng, därifrån avgjorde man säkert.
– Det är en otroligt trevlig bekantskap. Han ser inte så mycket ut för världen, nästan som en liten ponny, men hästen har en väldigt härlig inställning till tävlandet, sa Johan om vinnarhästen.
Riktigt häftigt trehästarsenvig i Klass 2-försöket.
Björn Goop var offensiv i sulkyn bakom J.H. Million som tog sig till ledningen. En position som femåringen fortsatt befann sig i när det långa Tingsrydsupploppet nalkades. Från rygg ledaren fick Stens Rebell fritt och i spåren närmade sig Maldini Pellini med stormsteg. Trion möttes upp vid mållinjen praktiskt taget jämsides och målfotot fick avgöra – ledande J.H. Million höll undan med minsta tänkbara marginal.
Den absoluta majoriteten av kupongerna på V86 försvann redan i inledningen.
Segern till Gabi Kyvsgård, från den kontroversielle tränaren Bo Westergaards stall. Det danska stoet, med Nicklas Korfitsen vid tömmarna, stod för en riktigt rejäl prestation när hon från dödens enkelt tog ned ledande Mellby Korall och lika säkert försvarade sig för favoriten Celiaz över upploppet. Vinnartiden blev skarpa 1,09,9 över engelska milen med bilstart, kvällens snabbaste.
Det slutade med fin utdelning på V86.

17 system kvarstod med åtta rätt vilket gav 357 327 kronor. Sju rätt betalade 1825 kronor och sex rätt 120 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Följ ämnen i artikeln