”Den här omgången blir något att bita i”

Winter Burst Grand Final på Nyårsafton • Sportchefen berättar: ”Otroligt svårt”

På nyårsafton avgörs den stora multijackpotten från Axevalla.

Minst 82 miljoner till en ensam vinnare och vinstrekordet på V75 kan ryka all världens väg.

– Både sportsligt och spelmässigt ser det mycket spännande ut, säger Axevallas sportchef, Lars Ågren, till Trav365.

För tredje året i rad är det Axevalla som ansvarar för en av årets mest intressanta speldagar, V75 Winter Burst Grand Final på nyårsafton.

I skrivande stund finns det 42 miljoner extra i sjurättspotten.

Exakt hur mycket som en ensam vinnare kan lägga beslag på är ännu inte fastställt då ytterligare eventuella jackpottar från V75 (tisdag och onsdag) kan läggas till torsdagens stora pott från Axevalla – men spelbolaget ATG meddelade under måndagskvällen att, enligt deras beräkningar, en ensam vinnare just nu kan ta hem minst 82 miljoner.

Oavsett hur mycket det blir i sjurättspotten så kan alla tiders vinstrekord (67 312 633 kronor) på spelformen V75 raderas ut, även det från Axevalla.

”Vimlar av högpoängare”

Sportchefen på Axevalla, Lars Ågren, är mycket tillfreds med hur han och banan snickrat ihop nyårsaftonens V75-omgång.

– Det ser verkligen svårt ut och spelarna får något att bita i. Både sportsligt och spelmässigt ser det väldigt bra ut och det vimlar av ”högpoängare” i startlistorna. Vi har fyra avdelningar med femton hästar i och tre avdelningar med tre hästar. Att vi dessutom kan hålla så hög sportslig nivå är också jättekul. Genomgående behövdes det höga startpoäng för att vara med, säger den 52-årige chefen till Trav365.

Axevalla har under de tre åren de ansvarat för just denna speldag profilerat sig med fri entré, bubbelbjudning, publikjakten och traditionsenlig nyårstårta.

I år blir det en tävlingsdag utan dessa inslag på grund av rådande pandemi.

– Vi kan med anledning av den allvarliga coronasituationen i världen inte börja nyårsfirandet med vår kära publik men vi hoppas att vi kan ta upp den traditionen igen nästa år. Jag hoppas många följer omgången digitalt och vi finns på sociala medier. Vi har även en reporter på stallbacken.

Chefen varnar för hemmahäst

I fjol blev V75 på nyårsafton en lättlöst historia som ”bara” betalade 16 579 kronor för sju rätt.

I år talar allt för att det blir betydligt högre utdelning – i alla fall om man ska tro sportchefen.

– Det är väldigt mycket pengar att spela om och Axevalla är ju en erkänt svår bana. Det 227 meter långa upploppet (Sveriges längsta) är utslagsgivande och loppen är öppna och svåra att räkna på, säger Ågren och berättar vidare om en hemmahäst som skulle kunna bidra till miljonutdelning:

– Blue Frontline startar i V75–3 (enda stoet) och lär inte bli jättemycket spelad. Hon tränas av Axevalla-amatören Sonja Johansson-Stake och körs som vanligt av kusken Mikael J Andersson. Jag har svårt att sätta in henne i fältet men jag kan säga att den här hästen är riktigt bra och jag vill varna spelarna.

Amatörtränaren själv stämmer in i hyllningskören.

– Vi är jättenöjda med henne. Man hoppas ju men jag kunde aldrig tro att hon skulle bli så här bra. Hon känns ännu bättre nu och var väldigt fin i senaste jobbet. Jag är nöjd med spår tre och distansen är inget problem då hon är stark. Galopperna är inget att bry sig i då hon egentligen är travsäker. Kusken löser taktiken och det kommer bli väldigt nervöst på torsdag, säger Sonja Johansson-Stake till Trav365.

”Något att bita i för spelarna”

Avslutningen på V75-spelet (V75–7) är det nyinstiftade Sylvesterloppet.

Femton hästar, fyra volter – över distansen 2 640 meter.

– Loppet har en total prissumma på 661 800 kronor och delar ut 337 080 kronor till vinnaren. Prispotten i Sylvesterloppet har varit ackumulerad där vi garanterade ett förstapris på 300 000 kronor och där alla prismedel som inte gått ut till de aktiva läggs till potten, säger Lars Ågren och fortsätter:

– Jag tycker att loppet håller fin sportslig kvalitet och det krävdes 1 853 startpoäng för att komma med. Sylvesterloppet går som det allra sista loppet för året i Sverige och avslutar hela multijackpotten och känslan är att det blir någonting att bita i även för spelarna.

”Kan vara en skrällvinnare”

Det ser helt omöjligt ut att lösa på förhand. Vem vinner Sylvesterloppet?

– Det är bra hästar på alla volter och det var också tanken. Hemmatränaren David Persson har två hästar med. Vagabond Bi lär bli rätt så mycket betrodd med all rätt, men hans andra häst, Oxidizer, som startar längst fram är inte borta. Han blir mycket mindre spelad och det skulle kunna vara en skrällvinnare, men många kan vinna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN