Prix d'Amérique

Stjärnan stoppad på flygplats: ”Blev strul”

Fick följa dramat hemifrån - kör själv i superloppet: ”Väntar på provsvar”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Stjärntränaren Robert Bergh stoppades av ett covid-test på flygplatsen.

Då vann ”inhopparen” Eric Raffin med stjärnhästen Power som nu startar i Prix d'Amérique på söndag.

– Jag hoppas att det ska rulla den här gången, säger Robert Bergh, som kör Power själv i världens tuffaste travlopp på söndag, till Trav365.

Årets upplaga av Prix d’Amérique avgörs söndagen den 31 januari på Vincennes i Paris.

Miljonloppet såg länge ut att kunna bli helt utan svenskt deltagande men ett par dagar innan anmälningsstopp bestämde sig Robert Bergh för att starta sin numera femårige stjärna Power.

Under lördagen segrade Power i Prix de Croix på Paris-banan och det var också den insatsen som var helt avgörande för hästens deltagande i PdA.

– Att vinna på det sättet, på den banan. Eftersom han tog det loppet bra så bestämde jag mig, sa Robert Bergh efteråt till Trav365.

De 18 hästar som gör upp på söndag tävlar om ett förstapris på 4,5 miljoner.

Under torsdagen offentliggörs det definitiva startfältet men att Power ställer upp råder det inget tvivel om.

– Det är kanske det jag är mest stolt över och det största av allt. Power har nyligen startat sin femårssäsong men hade ändå inga problem med att vara en av dem som inte har behövt kvala in sig, utan klarat sig på pengar, säger Bergh till Trav365.

”Roligaste starten någonsin”

Power har startat på Vincennes vid tre tillfällen. Förutom segern i lördags har han en förstaplats från Europaderbyt (Grand Prix l'UET) och en femteplats i Critérium Continental.

Även kusken och tränaren själv har viss rutin i dessa sammanhang – och känner sig bekväm med det faktum att ensam försvara Sveriges färger i Frankrike.

– Jag har ju kört i Frankrike mycket tidigare och även Prix d’Amérique med både Kadett C.D. som galopperade och med Hilda Zonett som bäst blev fyra. Nu är det ju ett annorlunda år utan publik så det där vanliga kaoset uteblir ju. Jag tycker att det här blir den roligaste starten någonsin för mig.

Vilka förväntningar går du in i loppet med?

– Jag tycker att det är fyra, fem hästar som sticker ut i år och det var väl också en av anledningarna att vi startade, att det i övrigt inte såg så blodigt ut som det kan göra. Jag hoppas vi kan vara bland de fem men att vinna blir svårt.

Hur ser din taktik ut?

– Det är alltid svårt att på förhand ha någon klar taktik. Jag tror inte ens Micke Nybrink kan ha sin badkarskörning i de här loppen och jag tar det som det kommer. Power gillar inte det svenska voltandet utan har lättare för den franska starten. Men självklart så vill vi inte ha för många omstarter och strul direkt.

”Väntar på negativt covid-test”

Power finns redan på plats i Frankrike med sin skötare My Hedberg (på den stora travanläggningen Grosbois).

Tränaren planerar att göra dem sällskap under onsdagen – men det är stor förberedelse som krävs att resa från Sverige till Frankrike under rådande pandemi.

– Jag skulle ju kört loppet senast egentligen men då blev det strul på flygplatsen med mitt covid-test. Nu har jag tagit ett nytt i god tid och väntar på att få det negativt. Jag hoppas det bara ska rulla på den här gången så att jag kan komma ner i tid för att trimma honom ordentligt inför söndag. Jag vill även säga att My (skötaren) betyder oerhört mycket för hästen och hon har ju lång erfarenhet.

Du har vunnit Elitloppet och de flesta stora lopp som finns. Vad skulle en seger i Prix d’Amérique betyda?

– Det går inte ens att sätta ord på. Det vet man först när loppet är över. Jag skulle naturligtvis känna stor stolthet.

Robert Bergh reser till Frankrike under onsdagen, där Power väntar
Robert Bergh reser till Frankrike under onsdagen, där Power väntar
Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskhoppet i PdA: ”Är jättekul så klart”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Prix d'Amérique

Robert Bergh

Hästar

Trav

Micke Nybrink