”Att vinna Elitloppet vore enormt stort”

Ulf Ohlsson om drömmarna, vad som driver honom och starten med snackhästen på V75

Publicerad:
Uppdaterad:
Ulf Ohlsson och Disco Volante.
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD.
Ulf Ohlsson och Disco Volante.

TRAV

Han är den som vunnit flest travlopp i Sverige de senaste fem åren.

Ändå är den 56-årige stjärnkusken Ulf Ohlsson ständigt på jakt efter nya triumfer.

– Det är tävlingsinstinkten som driver mig, säger han till Trav365.

Travkusken Ulf Ohlsson tillhör den absoluta kuskeliten i Sverige och kan stoltsera med bland annat fem raka championat i den allsvenska kuskligan. Under 2020 körde han 2402 lopp vilket resulterade i 322 segrar och 33,2 miljoner kronor i inkörda prispengar. Trots detta har han i tidigare intervjuer sagt att han var missnöjd med fjolåret.

– Det är klart att det kan låta hårt att säga att man är missnöjd, men man vill ju alltid vinna något större lopp. Det var jämnt skägg förra året, ett arbetarår och jag hade ingen tur i de större loppen. Jag körde en fin häst i Kriteriet, men han hade problem med halsen och var inte som bäst för dagen. Det är små marginaler i de där loppen och mycket som spelar in. Någon häst var sjuk, någon annan fick dåligt spår, så jag hade ingen flyt helt enkelt. Året innan körde jag Makethemark som var tvåa i försöket till Elitloppet och sedan var han trea i finalen. Den hade jag jättestora förhoppningar på i fjol. Sen kom han ut i årsdebuten på Solvalla och var jättebra och då växte förhoppningarna ytterligare, men han hittade aldrig formen sen. Det var väldigt synd och sånt påverkar en hel del.

2021 har börjat bra för Ohlsson. Hittills har han kört 298 lopp, vilket resulterat i 49 segrar och återigen leder han den allsvenska kuskligan. När det kommer till att sätta upp personliga mål med året tycker han däremot att det är svårt att säga något på förhand. 

– Man vet ju aldrig vad man får köra för hästar eller vad ens kunder kommer ha för form på stallet. Jag går in för att göra ett så bra jobb som möjligt och sen hoppas man alltid på att man får köra fina hästar i storloppen och kanske framförallt i årgångsloppen.

Körde 10 000 mil

När det kommer till just storlopp har ”Uffe” ett par lopp som han hoppas lite extra på att få vinna någon gång i karriären.

– Det är klart det är så. Jag har varit med i Elitloppet ett antal gånger och varit tvåa som bäst. Att få vinna det vore enormt stort. Sen Derbyt också, det är en dröm jag har. Att vinna något sånt vore en jättehöjdare.

För att ha möjlighet att köra över 2000 lopp om året krävs det en rejäl arbetsinsats som kusk och åtskilliga timmar spenderas i bilen mellan Sveriges travbanor. Antalet körda mil per år blir nästan hisnande.

– Det kändes som att det skulle bli mindre när jag flyttade till Solvalla och det blev det nog till en början. I fjol däremot blev det istället mer än vanligt eftersom man inte flög så mycket på grund av corona. Jag och Rikard (Skoglund) kör varannan gång ungefär och när vi räknade sist hade jag kört 10 000 mil senaste året och Rikard hade kört 9 000 mil. Ibland åker vi till olika banor, men vi har säkert kört 16 000 mil tillsammans det senaste året.

”Kröp i benen”

Trots nästan 40 år i branschen har Ohlsson fortfarande drivet och suget efter att ständigt vinna nya lopp.

– Det är tävlingsinstinkten som driver mig. Och att jag gillar hästarna. Som ung var man otroligt hungrig, men det är jag nu också. Skillnaden är väl att man i dag kan åka på semester och koppla av i två veckor per år. Som ung kröp det i benen om man inte kört lopp på tre dagar. Det är ett tufft jobb och ska man hålla sig kvar i toppen så måste man jobba på. Jag har väldigt många olika kunder, några större och några mindre och för att behålla dem måste man ställa upp.

På lördag kör du Disco Volante (V75–3) på V75, hur känns han för dagen?

– Han kändes fin sist. Han värmde bra, men svek i loppet. Jag vet inte om det var underlaget, men han gillar inte skitiga banor. Det positiva nu är att det är kort distans. Han går bra på medel också, men jag tycker att kort distans är ett plus. Har han formen kommer han göra ett väldigt bra lopp. Han är svår att hejda från start, oftast drar han iväg själv så det lär bli öppning. Det blir det när han är med. Ju fastare och hårdare bana det blir, desto bättre trivs han, så det är bara att hoppas på bra väder. Kommer vi till spets är det en jättebra chans, om vi glömmer senaste insatsen och utgår från att det var banan som ställde till det.

Du kör även David Perssons snackhäst Oxidizer (V75–7), vad har du att säga om honom?

– Jag gillar den där hästen. Han hade lite sämre form ett tag, men sen visade han fin form när jag körde honom på Axevalla näst senast och sist var han bra när han vann på V75. Klart man har förhoppningar. Får han sitt lopp är han tidig. Han är nog ingen katapult ut, så jag hade önskat ett spår lite längre ner i banan, men vi testar att ladda framåt. Jag tror han kommer höja sig ytterligare om någon månad när man kan köra barfota.

Den tredje hästen du kör inom V75 är Krakas (V75–6). Hur väl känner du den hästen?

– Jag har bra koll på henne. Jag har kört hästen förut och känner tränaren väl och vi pratar med varandra flera gånger i veckan. Hon är lite löpningsberoende, så vi får söka en bra rygg. Får hon sitt lopp kan hon avsluta bra. Jag vet inte riktigt hur hon kommer klara distansen nu när det är lång, men jag får köra lite på chans och spara speeden till slut.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN