”Stjärntränaren hyllar – är bästa chansen”

V75 I SISTA STUND med Michael Carlsson • Hetaste snacket • Utrustningen • Systemet • V75 lördag 15 maj på Umåker

V75 i sista stund med Sportbladets expert Michael Carlsson.

Dubbeljackpot med toppsport i Umeå och det finns ruggigt starka motbud till favoriterna i flera lopp.

Timo Nurmos tar till stora ord och hyllar Arquana As ovanligt mycket.

– Det är en häst för Stoeliten och hon har känts väldigt fin i veckans träning. Jag tycker mycket om henne och det är min bästa chans, säger Nurmos.

Sedan sipprar det ut rejäla elitloppsvibbar från Robert Bergh som säger att Hail Mary var mycket bättre än han trodde i lördags och nu kommer att gå med en betydligt lättare balans.

– Hästen var spänstig och fin i onsdagsjobbet och har han gått lika mycket framåt som han gjorde mellan första och andra loppet är det väldigt bra, säger Bergh, som även gör spännande ändringar i balans och utrustning på sin andra V75-häst.

Däremot flaggar Björn Goop i Björnkollen för lite tveksamheter kring Alcide Roc. Den italienske hästen gör första starten i sin nya regi men är inte helt ren i travet enligt Goop som vidare säger att även om hästen är stark och har gått i dödens på Vincennes så är han lite frågande till om han hinner med över dagens förutsättningar med kort distans och autostart.


ANNONS: Här kan du rygga andelssystemet med Micke Carlsson. [Extern länk]


Hetaste snacket

5 Mister Donald (V75-1) småvarna Björn Goop lite för i Björnkollen och menar att hästen känns fin och får han de rätta ryggarna så kommer han att avsluta bra.

7 Arch Lane (V75-1) är en kapabel ”glasbit” som gjorde comeback debut i ny regi senast och blev trea i Visby. Ska nu tävla med lättare balans och torde ha gått framåt med loppet i kroppen. Är snabb ur startgroparna och lär få en bra start från springspår. 

9 Deal Done Zet (V75-1) hängde med fantastiskt bra mot jättebra hästar senast berättade Daniel Redén i V65 Direkt under fredagen. Redén illägger även att hästen inte var helt maxbrukad i mål. Distansen ska inte vara några problem och han är rätt nära toppformen nu. Han har heller inga problem att gå bakifrån, vilket han har visat tidigare.

1 Missle Hill (V75-3) var godkänd i årsdebuten även om det inte var samma gnista som förra säsongen avslutades med, berättade Daniel Redén i V65 Direkt under fredagen. Redén tycker dock att hästen hade steppat upp rejält till den andra starten förra fredagen då han var tvåa bakom Disco Volante från dödens. Solvalla-tränaren hoppas vidare att Missle Hill ska ha tagit ytterligare steg nu till den här starten och kan öppna mycket bättre nu när han har fått några lopp i kroppen.

10 Antonio Trot (V75-3) har gjort strålande insatser hela vintern och våren och nästan alltid från dåliga utgångslägen. Senast satt han fast med rubbet sparat och enligt tränare Nurmos håller hästen fortsatt toppform av jobben att döma. Han kändes väldigt spänstig och pigg och glad i veckans träning. Precis som han har gjort hela vintern och våren. 

5 Alcide Roc (V75-5) är en italiensk häst som är ny i Björn Goops träning. Han kvalade förra veckan och Goop berättar i Björnkollen att hästen känns bra men är inte helt ren i travet. Han säger vidare att hästen är stark och rejäl och har gått i dödens på Vincennes men Goop är lite tveksam till om han kommer att hinna med över den korta distansen.

9 Viking Brodde (V75-5) ska tävla i en jänkarvagn den här gången, gick med vanlig vagn senast. Då blev han för laddad i ledningen och ödslade bort mycket krafter som gjorde att hästen inte orkade över den långa distansen. Är annars fin i träningen och kapabel och ska räknas om det blir rejält tempo på loppet. Timo Nurmos säger annars att hästen är mycket fint i ordning och är normalt sett stark och går över alla distanser. 

6 Don Fanucci Zet (V75-6) har varit inne i en tuff träningsperiod efter senaste starten då han fick en inbjudan till Elitloppet, berättade Daniel Redén i fredagens V65 Direkt. Redén säger att hästen har fått gå tufft i sanden och han hoppas att Don Fanucci Zet inte har för mycket gelé i benen inför den här starten. Meningen är att det här ska ge lite snabbare musklerfibrer vilket kommer att sätta fram honom rejält till nästa start, enligt Redén. Han tror att hästen kommer att vara minst lika bra som senast men helt på topp ska han vara nästa gång enligt Redéns beräkningar.

4 Swagger (V75-7) var Sandra Eriksson helt lyrisk över efter den lätta segern i V86 senast. Hästen vann då med tussarna kvar och med krafter kvar i en snabb avslutning. Toppformen sitter där och hästen är riktigt snabb från start. Men det finns flera startraketer invändigt, bland annat Jaguar Hill. Sandra Eriksson berättade under fredagen i V65 Direkt att hästen har tagit förra loppet bra och har känts jättefin i lugnare intervaller. Hon säger vidare att han svarade otroligt bra på barfotabalansen senast och vill gärna till ledningen. Sandra tror dock att det blir svårt att vinna V75 från dödens med en häst som är så färsk i klassen. 

6 Moses (V75-7) är ojämn men enligt Daniel Redén när hästen vaknar på rätt sida och alting flyter för honom så har han nästintill elitloppskvaliteter berättade Daniel under fredagen i V65 Direkt. Medan han andra dagar inte har dom kvaliteterna. Hästen är svår att räkna på men får han bra fäste och har en bra dag så kan han göra en riktigt bra prestation oavsett position.

Hetaste utrustningsändringarna

3 Navona (V75-2) gick med öppet huvudlag och boots på framhovarna senast. Nu växlar Robert Bergh upp med lättare balans och skygglappar.

10 Gazza B.R. (V75-1) ska tävla med skor runt om vilket är ett minus enligt Björn Goop i Björnkollen som dessutom baissade för bakspåret.

9 Galant Sisu (V75-2) var läcker vid segern från ledningen över kort distans på Solvalla senast. Nu är det andra förutsättningar med tillägg på medeldistans och det blir även vanlig vagn istället för jänkarvagn som senast.

7 Hachiko de Veluwe (V75-3) blev grovt påkörd och störd till galopp senast i årsdebuten. Hade tränat väldigt bra inför det loppet och det har han även gjort efteråt. Gick med vanlig vagn då men nu växlar man upp till jänkarvagn. Fortsatt skor runt om.

11 Stoletheshow (V75-3) ska tävla barfota runt om för första gången i år och dessutom med ett halvstängt huvudlag istället för ett öppet. Jänkarvagn som vanligt.

1 Kaelan F. Boko (V75-4) är det kraftiga förändringar på. Det blir barfota runt om, jänkarvagn och helstängt huvudlag på för första gången.

2 Cab Frontline (V75-4) ska tävla barfota runt om för första gången och eventuellt med rycktussar för första gången.

7 Berra Steel (V75-4) vann lätt från ledningen senast och då på balansen barfota bak. Men nu blir det skor runt om säger Daniel Wäjersten.

11 Amalencius B.B. (V75-4) är anmäld barfota runt om för första gången i karriären. Timo Nurmos vill dock avvakta såväl hur banan ser ut och värmningen innan han bestämmer sig definitivt. Nu när hästen fick så dåligt läge med spår elva så kanske han väntar med barfotabalansen. Hästen har annars vunnit i fem av sina tio starter men är också känslig i munnen och kan galoppera om kusken tar för hårt i honom.

9 Viking Brodde (V75-5) ska tävla i en jänkarvagn den här gången (vanlig vagn senast). Fortsatt barfota runt om igen.

10 Brother Bill (V75-6) gjorde ett riktigt bra slutvarv i comebacken och årsdebuten senast från ett omöjligt läge. Men han gick en rejäl repa ute i spåren och ska ha gått mycket framåt och vara ytterligare förbättrad med loppet i kroppen. Tävlade med skor och vanlig vagn då men nu blir det barfota runt om och jänkarvagn.

9 Otroligosåfin (V75-7) har hittat ytterligare växlar i år och varit riktigt bra i fyra raka segrar. Han har bland annat vunnit i V86 och senast i V75 och hästen är obesegrad i år. Har dock vunnit alla loppen från ledningen och nu är det bakspår, även om han har rygg på startsnabba hästar. Har tävlat barfota runt om i de två senaste starterna men Lars-Göran Söderberg vill spara hovarna till finalen under elitloppshelgen och därför blir det skor runt om nu.

Förhållanden

Enligt väderprognosen ska det vara växlande molnighet och uppehållsväder under dagen och tolv till 14 plusgrader. Men framåt 17-tiden kan det börja regna över Umeå. Räkna ändå med en lätt bana. Upploppet på Umåker mäter 184 meter.


ANNONS: Här kan du rygga andelssystemet med Micke Carlsson. [Extern länk]


Spiken

6 Digital Dominance (V75-1) har verkligen hittat stilen i år och varit riktigt vass i två raka segrar. Senast blev det en enkel triumf på V75 över dryga tre varv och hästen vann även över samma distans gången innan. Nu serveras det perfekta förutsättningar med springspår och en viss Erik Adielsson i sulkyn. Även om hästen inte har visat någon blixtrande startsnabbhet tidigare lär det rassla till rejält nu när Erik skickar iväg honom den första biten. Mycket talar för spets och sedan ser jag ingen som ska trycka upp tempot och ”förstöra”. Då lär Digital Dominance få sitta i orubbat bo och defilera hem den första avdelningen.

Dragen

Det låter bra på 3 Naiva (V75-2) som med lopp i kroppen ska lättas i balansen och få skygglappar på sig den här gången. Men jag måste bara dubba med 6 Arquana As (V75-2) som Timo Nurmos håller skyhögt. Han sa tidigt när han fick henne i träning att det här är en häst för Stoeliten framöver. Efter segern i debuten i sin nya regi har hon fått blytunga lopp varje gång i de två efterföljande loppen. Senast låg hon på hårt i dödens och tappade luften lite på en besvärlig bana och Nurmos säger att hästen känns väldigt fin i träningen och det är hans bästa chans i omgången. Hittar bara Örjan Kihlström ut från innerspåret på tillägg så blir hon inte lätt att stå emot i spurten till slut.

1 Kaelan F. Boko (V75-4) har två segrar på de fem senaste starterna, har ett perfekt läge med innerspår bakom startbilen och kan öppna. Han är ute i ett vidöppet lopp där nästan ingen häst startar utan chans och det vankas mycket spännande balans- och utrustningsändringar. Hanna Olofsson berättar att det blir barfota runt om för första gången, och dessutom första med jänkarvagn och helstängt huvudlag! Det är kraftiga förändringar som kan väcka upp den här lite tröga hästen rejält och även om han har tävlat i enklare sällskap så måste man bara hugga när hästen är spelad till blott tre procent.

9 Hail Mary (V75-6) måste jag bara dubbla med mot Don Fanucci Zet då det låter läskigt bra från Robert Bergh. Han var mycket nöjd med hästen i lördags trots förlusten och menade på att han körde med för tung balans och för mycket vikt på framhovarna, vilket gjorde att Hail inte kunde speeda tillräckligt snabbt till slut. Bergh sa till mig att hästen var bättre än han trodde innan loppet och han trodde att Hail Mary skulle vara mer rullig i travet än vad han var. Om Hail Mary har gått lika mycket framåt som han gjorde efter starten i lördags, som han gjorde mellan det första och andra loppet i år, då är det jäkligt bra, menade Bergh. Det låter som starka vibbar mot Elitloppet och jag skulle vilja se Hail Mary glida fram utvändigt om ledande Don Fanucci Zet och blir inte ett dugg förvånad om han plockar ner denne till slut.

V75-systemet

V75-1: 6 Digital Dominance (3–9)

V75-2: 6–3 (9–11)

V75-3: 1–10–7–5 (3–8)

V75-4: 9–11–8–7–1–3–5–2–6–12 (10–4)

V75-5: 5–9–2–3–1–4 (12–8)

V75-6: 6–9 (10–7)

V75-7: 4–1–2–6–9 (7–5)

Systemet är på 4800 rader / 2400 kronor.


ANNONS: Här kan du rygga andelssystemet med Micke Carlsson. [Extern länk]


Följ ämnen i artikeln