Tvärvändningen – i miljonhästaffären

Förhandlingarna i tingsrätten ställs in för dagen - parterna nära överenskommelse: ”I dag öppnades en ny linje”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: KANAL 75 AB
Corky tillsammans med stjärnkusken Erik Adielsson.

I dag inleddes förhandlingarna i tvistemålet kring stjärnhästen Corky i Stockholms tingsrätt.

Men de ställdes in efter lunch.

Anledningen: parterna i målet, kärande Stall Corkad och svarande Christina Takter, är nära en överenskommelse.

– I dag så öppnades en ny linje som vi försöker få avslutad, säger advokat Staffan Uvabäck som företräder Takter.

Sommaren 2014 köpte ”Stall Corkad”, samma gäng som ägde Victory Tilly, den amerikanska stjärnhästen Corky av Christina och Jimmy Takter.

Prislappen var på saftiga 625 000 dollar, motsvarande 5,2 miljoner kronor med dagens växelkurs.

Men hästköpet blev långt ifrån den succé som de nya ägarna hoppades.

Corky gjorde bara tre starter för sina nya, svenska, tränare Stig H Johansson och sprang in knappt 200 000 kronor, sedan började problemen.

Och problemen som uppdagades, enligt de nya ägarna, ledde till att de lämnade in en stämningsansökan mot Christina Takter 13 januari 2016.

Den största anledningen till stämningen, där de kräver Takter på fyra miljoner kronor samt 263 746 kronor, var att hästen ska ha varit behäftad med fel, främst roterade testiklar som tvingat fram kastrering, när affären gjordes, som de tidigare ägarna ska ha vetat om.

Ställde in för dagen

Under tisdagen 31 oktober skulle dem första dagen av förhandlingarna äga rum i tvistemålet i Stockholms tingsrätt.

Trav365 var på plats, men de utannonserade förhandlingarna uteblev i sal 34.

Anledningen: på domstolens initiativ inleddes förlikningsförhandlingar mellan kärande ”Stall Corkad”, bestående av Johan Högbergs Livs Ab, Bo Paulsson och Anders Arneflod samt svarande Christina Takter, som själv inte närvarade utan hade advokat Staffan Uvabäck som ombud.

Efter timtals av diskussioner bakom stängda dörrar kom beskedet att tingsrättens förhandlingar under tisdagen ställdes in.

– Jag vet inte så mycket just nu, vi får avvakta och se, säger Johan Högberg till Trav365.

”Fattas några avgörande moment”

Staffan Uvabäck, som företräder Christina Takter i målet, säger så här: 

– På domstolens initiativ så har vi tagit upp förlikningsförhandlingar, vi har försökt det hela tiden när målet har handlagts, det är snart två år, att försöka komma någon vart. Men i dag så öppnades en ny linje som vi försöker få avslutat. Men det fattas fortfarande några avgörande moment i det och därför har vi kommit överens, parterna och domstolen, att göra ett försök att avsluta en frivillig överenskommelse och det är därför vi avbryter nu och kommer vi överens så gör vi det i kväll eller i morgon bitti och gör vi inte det så fortsätter förhandlingen i morgon och på torsdag.

Kan du berätta om vad det är för ny linje ni har att gå efter?

– Nej. Inte någonting, jag vill inte nämna något om det just nu.

Är det inte konstigt att man inte kommit överens tidigare då den här processen varit igång i snart två år?

– Det kan man tycka. Det är inte ovanligt att en part måste hamna i domstolen innan man liksom ser allvarligheten i det hela, vad gäller kostnader och annat. Sen kan jag hålla med om att, rent kostnadsmässigt och för att göra det mer smidigt, så vore det bättre att komma överens tidigare. Sånt händer, tyvärr, säger advokat Staffan Uvabäck till Trav365.

Om parterna inte kommer överens under kvällen eller i morgon bitti så kommer tingsrättens förhandlingar, om än något justerade, att starta på onsdag förmiddag i Stockholms tingsrätt.

Om förhandlingarna blir av så blir det en travkändistät tillställning där bland andra Erik Adielsson, Stig H Johansson, Daniel Redén och Jimmy Takter är kallade som vittnen.

Publicerad:

LÄS VIDARE