Trav

Här visar Svanstedt upp sin nya lyxgård

TRAV

Efter domen – nu börjar Svanstedt bygga sin dröm i USA:

Mitt uppe i planeringen Åke Svanstedt och Sara Swahn visar planerna för stallarna och banan. ”Amerikanerna kommer förmodligen skratta”, säger Svanstedt.
Mitt uppe i planeringen Åke Svanstedt och Sara Swahn visar planerna för stallarna och banan. ”Amerikanerna kommer förmodligen skratta”, säger Svanstedt.

Vero Beach. Här är Svanstedts nya superanläggning.

Sportbladet kan i dag visa de exklusiva bilderna från Åke Svanstedts nya gård i Florida.

– På måndag sätts spaden i marken och till sommaren ska 92 boxar stå klara, säger trav­profilen.

2009 var turbulent för en av svensk travsports största profiler, Åke Svanstedt. Efter domen i tingsrätten reste han direkt till Florida för att planera vidare på den träningsanläggning han bygger i Vero Beach.

I dag är han tillbaka i Sverige för att köra i kvällens tävlingar på Åby – de första loppen sedan han dömdes för anstiftan till brott mot djurskyddslagen. Men innan han åkte fick Sportbladet en exklusiv intervju med honom på gården Palema Trotting i Florida.

– Till sommaren ska 92 boxar stå klara, säger han stolt.

”Tror hästarna ska ”

Tillsammans med häst­ägaren Karl-Erik Bender, Stall Palema, har Åke hittat sin framtid i Vero Beach, ett litet samhälle nära kusten.

Bender, som är Svanstedts största hästägare, är mycket involverad.

– Vi kommer så klart inte att gjuta betong mellan alla gångar som vi normalt sett kanske hade gjort. Nej, det blir givetvis plattor á la Benders. Lite mer exklusivt och snyggt, säger Svanstedt.

Karl-Erik Bender, vars hästar slutar på Palema, bor i ett slottsliknande palats en bit ifrån anläggningen.

– Karl-Erik har varit här ett par år nu och hittade det här stället, som faktiskt har varit en träningsanläggning för ridhästar tidigare, säger Svanstedt.

Men mycket arbete kvarstår innan Åke Svanstedt kan börja träna travhästar i Florida, vilket han drömmer om att göra på sikt. Först ska den kände banskötaren Greg Coon se till att Svanstedt får en bana i toppklass.

– Vi ska bygga en så kallad lerbana med röd sand, som är vanlig här i USA.

Det blir bara en 1 000-meters rundbana och en rak­bana i sand. Många har ju även en mile-bana. Amerikanerna kommer förmodligen att skratta åt den annorlunda rakbanan.

Körde in 43,2 miljoner

Svanstedt skrattar när han berättar om amerikanernas envishet.

– De vägrar ändra sitt sätt att träna! De tror att hästarna ska dö om man tränar dem för hårt. Jag skulle testköra en häst i förra veckan åt en vän nere i Fort Lauderdale, men råkade komma något sent efter att de hade värmt hästen. Jag fick nästan inte köra hästen då, men efter mycket övertalning fick jag till slut köra bort till ena långsidan och vända.

– Knappt 1 500 meter, säger han och ler. Hästen överlevde.

Åke Svanstedt hade ett väldigt framgångsrikt 2009. Han körde in 43,2 miljoner kronor – nytt rekord – och tog 322 tränarsegrar.

I morgondagens travgala är han nominerad i fem olika kategorier.

Samtidigt har det varit ett av hans tuffaste år. Axevalla­tränaren blev i december dömd för anstiftan till brott mot djurskyddslagen då han påstås ha använt grisfösare på sina hästar i träning. Åke Svanstedt kommer överklaga eftersom han vill ha en friande dom.

– Jag är oskyldig. Det har varit en häxjakt på mig i media, säger han.

Går på travgalan

Tillsammans med sambon Sarah Swahn, även hon kusk och tränare, går mycket av tiden åt till att prata hästar och planera för den nya anläggningen. Under Sportbladets besök visar de ivrigt sina ritningar över stallarna och banan, pekar och gestikulerar.

Redan i mars åker Åke Svanstedt tillbaka till Palema Trotting för att kolla till byggandet. Men det finns tid för avkoppling också.

– I går låg vi på stranden några timmar och solade, säger han.

Paret var också i Key West precis nyligen för en kortare semestertripp.

Solbrända ska de tillsammans gå på travgalan i morgon.

– Ja, Åke har äntligen bestämt sig. Så det blir till att leta klänning när jag kommer hem, säger Sarah Swahn.

Anna Benson

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!