– Jag måste få ett besked snart

Publicerad:
Uppdaterad:

Topphästen är aktuell för Elitloppet – vill ha besked från Solvalla

Får inget besked. Define the Worlds tränare John Bax vill gärna veta om hästen och kusken Paul MacDonnell är välkomna till Elitloppet.
Foto: The Harness Edge
Får inget besked. Define the Worlds tränare John Bax vill gärna veta om hästen och kusken Paul MacDonnell är välkomna till Elitloppet.

Kanadas Define the World är stekhet inför Elitloppet efter sin seger i veckan på Woodbine-banan på kanontiden 1.09,9.

Men tränaren John Bax vill gärna ha ett besked från Solvalla.

– Ska jag åka med en häst till Skandinavien måste jag planera. Jag måste få ett besked ganska snart, säger Bax.

Tre nordamerikanska hästar är heta inför Solvallas fartfest den sista söndagen i maj: USA-duon Enough Talk och Lucky Jim och den stora outsidern: Kanadas Define the World.

Define the World är redan inbjuden till Oslo Grand Prix i Norge nästa månad, men tränaren John Bax vill också veta om hästen är välkommen till Elitloppet innan han reser.

– Det är en ära att representera sitt land och vi kommer väldigt gärna till Sverige. Men jag behöver ett besked från Solvalla "fairly soon", ganska snart. Om vi blir inbjudna så måste jag börja planera "baklänges", bestämma vilket eller vilka lopp att starta i innan dess och även bestämma hela logistiken för resan, säger John Bax.

Solvallas travbanechef Tore Fyrand har tidigare sagt att inga hästar kommer att bli inbjudna innan Elitloppets promotor Klaus Koch reser till Nordamerika senare den här månaden.

John Bax om sin förhoppning att starta sin häst i både Oslo Grand Prix och Elitloppet:

– Loppen går nästa månad, om några veckor, tiden är ganska knapp redan.

Elitlopps-promotorn Klaus Koch är fåordig om läget:

– Jag är bara konsult. Det är Solvalla och Tore Fyrand som bestämmer, säger han.

Paul MacDonnell kör

John Bax har varit i Sverige tidigare. 1999 kom han trea i Elitloppet med Goodtimes och han återvände några år senare med hästen Northern Bailey.

– Det var oförglömliga upplevelser. Jag blev kungligt behandlad och resan 1999 var en oerhört positiv upplevlse, jag lärde mig av skandinaver att alltid tänka på hästens bästa i första hand och pengarna i andra hand.

Kan din häst matcha världseliten och segermaskiner som USA:s Enough Talk och Lucky Jim?

– Min häst var bara fyra år i fjol så vi undvek de hästarna. Men han har närmat sig dem med stormsteg och han är en stor fighter. Om vi kommer till Elitloppet blir Lucky Jim hästen att slå, men som han känns nu så är Define the World en stor outsider.

Define the World har hittills tjänat över en miljon dollar på sina 23 segrar.

Vem kör Define the World på Solvalla i så fall?

– Paul MacDonnell kan hästen utan och innan. Han är mitt förstaval. Men efterfrågan på honom är stor här och han hoppas också på besked snarast.

Robert Okpu/KANAL75

Publicerad: