”Jag jämför det med en VM-final i fotboll”

Foto: Glenn Andersson.
TRAV

I över 20 år har han varit hejarklacksledare på Elitloppet.

Glenn Andersson från Göteborg är en av Elitloppets mest kända åskådare.

– Det är en magisk helg, jag jämför det med en VM-final i fotboll, säger Andersson till Trav365.

Glenn Andersson från Göteborg såg sitt första Elitlopp 1988 då Mack Lobell och John D Campbell städade av motståndarna och vann. Glenn var då där som en ”vanlig” travbesökare och när han åkte dit hade han ingen aning om vad som väntade.

– Jag åkte buss till Stockholm för att gå på Elitloppet. Jag trodde det var en helt vanlig jävla travdag så jag åkte dit rätt sent. När jag kom fram och såg hela folkvimlet så blev jag helt salig, det var fantastiskt, säger han.

”Ger en extra kick”

Året efter, när Napoletano och Stig H Johansson segrade i Solvallas storlopp, fanns Glenn på plats med en trumma och det är just trumman som gjort honom känd på E-läktaren under Elitloppshelgen. Varje år hörs Glenn slå taktfast på Solvallas huvudläktare under sista helgen i maj och enligt många travälskare är det inget Elitlopp utan Glenn och hans trumma.

– Det har blivit en grej av det hela att jag har med mig trumman och det ger en extra kick. Efter första året så tänkte jag att nästa år ska jag ha med mig en trumma och på den vägen är det. Många tycker att det är roligt och jag vet ingen som stör sig, säger Glenn Andersson.

Om mindre än tre veckor avgörs Elitloppet på Solvalla och som vanligt kommer göteborgaren finnas på läktaren.

– Det är något magiskt över Elitloppshelgen. Det är en stor folkfest med fantastiska hästar, jag jämför det med en VM-final i fotboll.

”Sover inte många timmar”

För att få en bra plats på någon av läktarna på Solvalla måste man köa utanför entréerna i flera timmar innan insläpp. Glenn Andersson brukar komma till Solvalla mitt i natten – allt för att få den bästa platsen på E-läktaren.

– Jag brukar vara på plats mellan klockan tre och fem på morgonen. Man sover inte många timmar under Elitloppshelgen utan det är fest och trav hela tiden.

Blev utkastad

Förra året blev Glenn Andersson utslängd från Solvalla – mitt under invigningen av Elitloppet. Anledningen var att han hade med sig sin trumma in på en av Solvallas restauranger vilket en vakt inte gillade.

– Jag gick ner på Ströget och hade trumman med mig, men jag trummade inte där utan en vakt störde sig på trumman och kastade ut mig. Jag var helt knäckt när jag blev utslängd men sen ordnade Magnus ”Gricksson” Eriksson i Hockeyligan och Per Skoglund på Solvalla så att jag kom in igen. Jag missade invigningen och det var tragiskt, men det kommer absolut inte hända i år igen, säger Glenn Andersson.