– Vår familj förlorade elva hästar i branden

Av: Patrik Fernlund, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:
Emil Wulcan och hans pappa förlorade elva hästar i branden.
Foto: SCANPIX SWEDEN/ALN
Emil Wulcan och hans pappa förlorade elva hästar i branden.

Elva av hans pappas hästar brann inne i den tragiska branden i Kungsbacka.

Nu pratar travtränaren Emil Wulcan ut om den stora tragedin.

– Man känner sig omskakad, säger Wulcan till Trav365.

Sent på tisdagskvällen kom larmet om branden på Asserdal gård i Kungsbacka utanför Göteborg. När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden helt övertänd. På gården håller flera amatörtränare till med sina hästar och merparten av hästarna på gården dog under branden.

På gården håller Åbytränaren Emil Wulcans pappa, Christer, till och elva av hans hästar förolyckades i branden. När Trav365 når Emil Wulcan på telefonen under onsdagen är han chockad över det som hänt.

– Man brukar säga att man varit med om värre saker men nu kan man inte säga så, men det är värre för min far. Elva av hans hästar gick bort och det är jävligt tungt, säger Emil Wulcan.

Hur känns det här för dig?

– Det känns som att man varit sjösjuk och precis kommit i land, man är omskakad. Jag skrev på facebook att det känns tomt, precis som när man slutade tro på tomten. Det känns ända ner i roten.

”Måste ladda batterierna”

Christer Wulcan fick beskedet om branden vid 23-tiden på tisdagskvällen. Christer åkte då direkt ut till gården och då var byggnaden övertänd.

– Pappa ringde mig när han var på plats och det var ingen idé att jag åkte dit. Jag har inte varit där ännu men jag ska åka dit och kolla i morgon, jag måste ladda batterierna först, säger Emil Wulcan.

Hur mår din pappa?

– Han är väldigt deppad. Men när jag pratade med honom någon timme efter beskedet så sa han att han måste han en ny häst snart. Han sa att han skulle bli tokig om han inte fick köra häst igen.

Inte försäkrade

Till en början trodde far och son Wulcan att de elva hästarna var försäkrade – men det visade sig att så inte var fallet.

– Farsan trodde de var försäkrade men som vanligt var det inte så. Han trodde att han skulle få 10 000 per häst men nu får han ingenting i stället.

Enbart en av Christer Wulcans hästar överlevde.

– Hästen som överlevde är 21 år, han hade tänkt tagit bort den men det lär han inte göra nu.

– Hästarna har haft det bra i hela sina liv, men den sista kvarten var inte av bästa märke. Allt måste gått väldigt fort.

Fortsätter som tränare

Emil Wulcan, som tränar sina egna hästar inne på Åbys stallbacke, var för några månader sedan ytterst nära att lägga av som travtränare. Men efter tragedin vägrar han ge upp.

– Jag satt och grinade för ett halvår sedan men det är överspelat och nu ser jag framåt. Man får försöka bita ihop och gå stärkt ur det här. Men hade det här drabbat mina hästar som jag har på Åbytravet så vettefan om jag fortsatt med det här, säger Emil Wulcan.

Publicerad: