– Jag drömmer om att stå i vinnarcirkeln

TRAV

Tränaren om Elitloppet och sin stjärna

Foto: Trea i Oslo Grand Prix. Tränaren John Bax (vänster) och skötaren Steve Sills är jättenöjda med Define the Worlds Skandinavien-turné hittills.

Inte många räknar med Kanadas häst i Elitloppet.

Men Define the World är ingen turist.

– Jag drömmer i alla fall om att stå i vinnarcirkeln med Kanadas flagga, säger tränaren John Bax.

Define the World har lyckats smyga sig fram till en position som internationell topptravare.

För efter andraplatsen i Oslo Grand Prix för knappt två veckor sedan kan han väl knappast kallas för något annat .

– Men han var inte särskilt tidig, som tvååring var han kanske inget extra och ägaren betalade inte insatserna i de stora stakesloppen, som Hambletonian, berättar hans stolta tränare Bax.

Istället utvecklades Define the World i lugn och ro som treåring och fyraåring hemma i Kanada, med stor framgång i årgångsloppen. Men inte heller som fyraåring hade Bax särskilt bråttom att möta den absoluta eliten i Nordamerika.

– Jag har inte matchat honom mot hästar som Lucky Jim och Enough Talk, som är med från USA i Elitloppet i år. Men när Define the World travade 1.09.6 i slutet av fyraårssäsongen visste jag att jag hade en häst som var tillräckligt snabb för de stora loppen.

Och när Define the World vann på tiden 1.09,9 på Woodbine-banan i Kanada den 5 april i år så kände Bax att han hade en häst som verkligen var i form för Elitloppet.

– Men sportchefen på Bjerke i Oslo, Arnlioth Heltberg, hade ringt redan i vintras och frågat om hästen kunde vara aktuell för Oslo Grand Prix. Jag ville verkligen komma till Skandinavien, men jag har hela tiden sagt att ska jag komma hit så ska det vara med en häst som kan hävda sig.

John Bax hade hästen Goodtimes i Elitloppets final 1999 (trea bakom Remington Crown och Moni Maker).

Han provade även 2003 med hästen Northern Bailey, som galopperade i försöket.

Kanada har en tidigare seger

I år spänner han bågen igen, nu med Define the World som hittills i karriären tjänat 7,7 miljoner kronor. Den femårige valacken körs av Paul Macdonell, precis som vanligt.

Macdonell, 47, har vunnit nästan 5 000 lopp och kört in 88 miljoner dollar totalt i karriären.

– Jag tycker att det är viktigt att ha en kusk som känner hästen. Att det är olika körstilar i Nordamerika och Europa gör inte så mycket i dessa tider, det är bara att titta på You Tube på internet hur loppen körs i Skandinavien.

Att en häst från Kanada har vunnit Elitloppet har hänt en gång förut, Billyjojimbob 1992.

Mycket avgörs i starten i Elitlopps-försöken. Hur startsnabb är Define the World?

– Han är väldigt startsnabb. Paul Macdonell var oerhört fårvånad över att två andra hästar (Copper Beech och Lisa America) var snabbare än honom från start i Oslo.

Goodtimes var trea i Elitloppet 1999. Kan Define the World ta en ännu bättre placering?

– Jag har sagt till ägaren Al Libfeld att det är en ära bara att få vara med i Elitloppet. Men visst drömmer jag om att stå i vinnarcirkeln med Kanadas flagga!

Robert Okpu/Kanal75