Om Svanstedt har tränat vinner han

TRAV

Micke Nybrink om årets Elitlopp

Elitloppet 2010 vinns av…

Eeeeh…, bra fråga, nästa fråga.

Jag har faktiskt ingen aning.

Att tippa före försöken är omöjligt.

Men en sak har jag insett:

Det är upplagt för dramatik och krig.

Förra året vann Torvald Palema Elitloppet. Han gjorde det efter en virvlande avslutning. Jag kan inte säga att jag var förvånad. När en sådan speedkula presenteras i kanonform och bjuds på rätt resa kan det bara sluta på det sättet.

Egentligen kanske man inte ska krångla till det. Torvald vinner såklart i år igen?

Pinkar på dem. Nu kan någon säkert resa sig upp och protestera, höja rösten och säga att han ju inte visat någon form alls på slutet, att femteplatsen i Olympiatravet den 17 april var ett fiasko. Det skrek inte precis Elitloppsvinnare 2010 om den slätstrukna prestationen, där han hängdes av från rygg på ledaren och fick stryk av både Go on Pale och Debbie Brodda. Ja, Go on Pale, det är sant. Hur ska Åke Svanstedt få sin stjärna i form?

Well, det var ju nästan samma visa 2009. Torvald svek i Olympiatravet, slutade trea och såg inget vidare ut, åkte hem och tränade och tränade. Sen gick han rakt ut i Elitloppet, var tvåa bakom Jaded i försöket och small förbi allt i finalen. Det var preparerat, iordningställt och vässat. Det var en femetta av Svanstedt. Den satt i krysset.

Möjligen kan man ifrågasätta om han verkligen är lika bra i år. Jag menar, bra har han ju inte varit hittills. Årsdebuten på Åby sa inget mer än att han fortfarande kan speeda. Vinsten på V75 på Jägersro från spets var intetsägande. Den berättade bara att han inte ska gå i ledningen. Och så senast då, Olympiatravsmagplasket.

Enkel resa för Torvald Palema

Innerspår blev det för Torvald Palemai hans försök. Han behöver knappt vara bra för att gå till final. Okej, jag överdriver – men rygg ledaren är han garanterad och sen vore det väl själva fan om han inte är bland de fyra. Sen får vi se. Om Svanstedt har tränat lite. Då vinner han nog igen.

Beanie M.M. är annars det självklara tipset i Torvalds heat? Han borde vinna. Badkarsvinnaren är han i alla fall. Allt talar nämligen för att han brakar till ledningen och sen ska det väl till ett mirakel för att spöa honom? Frågan är om han inte rent av vinner finalen av bara farten? Ju mer jag tänker på det, det kanske är Beanie M.M:s år i år? Han har gjort tre starter 2010 och de två första prestationerna var grymma. Vinsten på Åby i försöket till Olympiatravet, utan ett enda lopp i kroppen, han bara forsade ifrån. I finalen av Olympiatravet drog han hårt i spets i full storm, inget smörjobb, och landade på 1.11,6/2?140 auto. Den prestationen borde vi ha uppmärksammat mer. Den prestationen tror jag inte många i världen gör om. Beanie (eller Börni som vissa snillen säger) kan mycket väl raka hem hela potten. Det skulle vara hur kul som helst.

Nästan strykningsläge på Iceland

Iceland trodde jag mycket på. Före spårlottningen. Men från åttonde med en spetsälskande startkanon, det är inte uselt, det nästan strykningsläge. Nästa år borde de som får sju och åtta ges bakspår. Sjuan i rygg på ettan och tvåan och åttan i rygg på trean och fyran. Nu är Icelands enda hopp Örjan Kihlström. Örjan är en kille som kan göra det omöjliga. Örjan är tillräckligt kall för att vänta ut de andra ”lallarna”. Vi får se, med svintur kan det bli final ändå.

Nu Pagadi drog innerspår i sitt heat. Jag skulle gärna sett att Stig H Johansson haft en webbkamera i nyllet under lottningen. Den hade avslöjat mer än tusen ord. Tror ni att han gjorde en sur grimas eller smålog?

Nu Pagadi galopperade ju hejdlöst från innerspår bakom bilen i finalen av Olympiatravet. Vågar stackars Erik Adielsson gasa igen? Hur jävligt skulle det kännas att köra startgalopp en gång till? Jo, Stig, vahettere, det blev som på Åby… Adielsson har nog plågats av mardrömmar hela veckan, kört startgalopp och vaknat kallsvettig med ett ryck. Vad skönt, det var bara en mardröm!

Viktigt med bra startspår

Men vi ska också komma ihåg att 1?609 meter, till skillnad från 1?640, innebär att spår ett är det bästa läget. Hästarna har hög fart i starten efter den långa rakan och kurvan kommer snabbt. Frågar ni mig så säger jag att Adielsson (som gärna spelar poker) går ”all in” redan i försöket, laddar allt och kör i ledningen hela vägen. Vill man vinna finalen ska man se till att få drömläge och ettorna väljer spår först. Är Erik man eller mus? Svar: En mus vinner inte Elitloppet. Och Erik vill vinna, mer än något annat så vill han vinna med Nu Pagadi i år.

Elitloppets mest spännande häst heter Lucky Jim. Jag är väldigt långt ifrån expert på amerikansk travsport men det lilla jag sett av femåringen är imponerande. Förra året startade han 18 gånger och vann 17 lopp. Han var djävulskt bra, är en riktig biff och dundrar liksom bara på. Möjligen har han inte varit lika vass i år: på sex starter har han bara vunnit fyra lopp och fått stryk av Enough Talk (ingen merit i dagsläget) och Arch Madness. Är det så illa att Lucky Jim inte är lika bra i år eftersom han inte tävlat på lasix längre?

Klaus Koch, mångårig Eitloppspromotor, säger att det här är en ny Mack Lobell, att Lucky Jim kommer överglänsa Mr Muscleman.

Nu är det i och för sig Kochs jobb att vara entusiastisk över de gäster han plockar hit – men den här gången tror jag honom, nästan. Jag vill tro honom i alla fall. Det här är ingen ny turist a la Sundons Gift (2009). Det här är en pålle som bara dundrar på, som tål att tåga i hög fart hela vägen. Räkna inte med att kusken, Andy Miller, kör med något finlir. Jag tror att det kan bli en häftig upplevelse bara att se hästen och kusken – det blir american style, full speed ahead, yeeehaaa! Han kan vara klar, helt överlägsen, Mack Lobell var ju det, två gånger om, 1988 och 1990.

Nej, jag har inte glömt Elitloppets svarta får. Quarcio du Chene är den superkapabla hästen som kan springa hur fort som helst men som också kan galoppera när som helst. Han ger inget smart intryck men det är ju ingen schack-match han ska ut i. Springa kan han och han fungerade perfekt i ryggar när han vann Finlandia Ajo.

Visst fasen kan han vinna men vi får inte glömma att han är travhästarna svar på rysk roulette – med tre kulor i trumman.

Årets skrälltrend kan forsätta

Alla de andra då? Brioni, Lisa America, Oyonnax, Triton Sund, Nimrod Borealis. Visst, det kan också göra det. Elva, kanske tolv, hästar startar med chans att sopa hem finalen.

Frågan är om Elitloppet någonsin varit svårare? Kan det vara så att årets trend fortsätter, med skräll i storloppen. Prix d’Amerique: Oyonnax (170 gånger), Olympiatravet: Copper Beech (65 gånger), Oslo Grand Prix: Lisa America (33 gånger).

Det borde inte bli så.

Vi får ju se hästarna i försöken först, vi är väl inte blinda heller? Äsch, Beanie M.M. vinner nog.

Badkaret brukar inte svika mig.