Franks stjärna allvarligt sjuk

Av: Michael Carlsson, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:
Red Hot Dynamite med Frank Andersson, en av delägarna.
Foto: KANAL75
Red Hot Dynamite med Frank Andersson, en av delägarna.

Red Hot Dynamite är allvarligt sjuk.

Stjärnhästen har fått ett veck på blindtarmen och opererades akut under söndagskvällen.

– Det är livshotande när inte tarmarna fungerar. De närmaste tre, fyra dygnen är kritiska, säger tränaren Sami Saarela till Trav365.

Red Hot Dynamite ägs av Frank Andersson och TNT Stable. Han är en av Sveriges absolut bästa unghästar och vann alla storlopp i fjol som treåring. Han har hittills tagit 13 segrar på 15 starter och sprungit in 4,5 miljoner kronor.

Nu går hästen en oviss framtid till mötes.

Under söndagskvällen opererades han akut på Strömsholms djursjukhus.

– Det är en bit av blindtarmen som är inflammerad. Han har fått ett veck på tarmen och veterinären fick gå in och rätta till det. De behövde inte kapa något på tarmen och veterinären tror att det sätter igång magen igen. Men det vet vi först om tre, fyra dagar, säger Sami Saarela till Trav365.

Koliksymptom

Det var i slutet på förra veckan som Eskilstunatränaren såg att allt inte stod rätt till med sin häst.

– Det började i torsdags, ja egentligen redan i onsdags, med att han hade koliksymptom. Hästarna kan få det ibland och vissa gånger går det över då magen och tarmarna sätter igång igen.

– Men gör det inte det så måste de opereras. Det är allvarligt om inte tarmarna fungerar och då är det direkt livshotande. I Red Hots fall så var tarmen väldigt svullen och inflammerad men det var inga hål i den.

– Det var fara för hans liv och de närmaste dygnen är kritiska. Vi får först och främst hoppas att magen och tarmarna sätter igång när de matar honom annars kan det bli fler operationer.

Hur kan sådant här uppkomma?

– Ett veck på tarmen kan drabba vem som helst, precis som det gör hos människor.

Vad betyder det här för Red Hot Dynamite och resten av hans karriär? När kan han vara tillbaka på banan igen?

– Det är otroligt svårt att säga, men jag vet i alla fall att först ska han skritta i två månader eftersom de har öppnat buken. Den här sommaren är körd, det är helt klart i alla fall. Om man börjar träna för tidigt så kan det bli bråck i såret. Det gäller att ta det lugnt i början.

– Möjligen att han kan vara tillbaka till derbyt i höst i bästa fall. Men först och främst måste han överleva. Om inte tarmen börjar fungera inom de närmaste dagarna måste de in och ta bort en bit av tarmen.

– Hästen har i alla fall vaknat och allt verkar normalt så här långt efter operationen. Men det är först när de börjar mata honom igen som vi vet mer, säger Sami Saarela.

Saarela är nybliven tränare sedan årsskiftet och Red Hot Dynamite är hans stora reklamhäst. Det här innebär att han missar året första stora mål Kungapokalen.

– Det känns för jävligt. Man har jobbat hårt länge för det här och såg fram emot en ny säsong. Och så händer det här efter bara en enda start. Det är tungt och det vänder fort i den här branschen.

Publicerad: