The Showdown på Solvalla ställs in

Beskedet: Det blir inget duellopp med två miljoner i förstapris

1 av 2 | Foto: TR Bild
Det blir inget The Showdown på Solvalla

avChristoffer Wickman

TRAV

I september skulle The Showdown köras på Solvalla – ett duelllopp med två miljoner kronor i förstapris.

Men nu ställer Svensk Travsport in The Showdown – och något lopp blir inte av.

– Våra ambitioner med The Showdown var stora, kanske för stora. Vi underskattade projektets komplexitet, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

I februari tidigare i år kom beskedet om att Svensk Travsport och huvudstadsbanan Solvalla skulle arrangera ”The Showdown”.

Loppet skulle vara ett mästarmöte mellan världens två bästa hästar över distansen 1 640 meter – och förutom ett mästarbälte skulle vinnaren även kamma hem två miljoner kronor.

– Det blir trav för alla där det avgörs vem som är världens bästa häst. Häst mot häst och ett mästarbälte i trav. Jag ser gärna Prix d´Amérique-vinnaren mot Elitloppsvinnaren, sa Solvallas sportchef Anders Malmrot när loppet presenterades.

Loppet skulle först avgöras 14 augusti i samband med Jubileumspokalen, men flyttades till Kriteriehelgen i september.

Men nu kommer beskedet – loppet skrotas.

”Det är bara att erkänna”

Det är Svensk Travsport som i ett pressmeddelande berättar att det inte blir något The Showdown på Solvalla.

– Våra ambitioner med The Showdown var stora, kanske för stora. Vi underskattade projektets komplexitet. Det var svårare att få till det här loppet än vi trott, helt enkelt. Att ställa in känns därför som rätt beslut, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

Sedan The Showdown presenterades av Svensk Travsport och Solvalla har loppet debatterats flitigt i trav-Sverige, och det har mött en hel del kritik – framför allt att det krockat med andra stora travlopp.

– Vi är medvetna om den kritik som kommit kring The Showdown. Bland annat att påverkan på andra storlopp skulle bli för stor. Det är bara att erkänna att vi gjorde en felbedömning med The Showdown, och borde ha förankrat idén bredare innan vi lanserade den, säger Petter Johansson.

”Har förståelse”

Solvallas sportchef Anders Malmrot kommenterar skrotandet av The Showdown så här.

– Det är klart det är tråkigt att inte kunna bjuda vår publik på det här spännande nya loppet. Samtidigt har vi förståelse för beslutet. För Solvallas del väljer vi istället att fokusera på de fantastiska tävlingsdagar vi kommer ha i samband med Kriteriet.

De 2,5 miljonerna i prispengar som avsatts för detta lopp skjuts med största sannolikhet nu över till 2019, enligt Svensk Travsport.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Elitloppet

Trav