Okpu: ”Blixtrar förbi alla oavsett scenario...”

Sportbladets galoppexpert Robert Okpu tippar dagens GS75-tävlingar på Bro Park.
TRAV

Okpu: ”Grönt hela vägen för Thundering Blue – en given spik” • Analysen av GS75-omgången

Visst, engelske världsartisten Thundering Blue blir brakfavorit på Grand Slam 75
i dag.

Och att gardera känns verkligen som att gå över ån efter vatten.

Näää… leta kreativa lösningar i andra lopp i stället…

I dag är jag på Bro Park utanför Stockholm, vars team med sportchefen Dennis Madsen i spetsen har lyckats få en riktigt bra grupp 1-häst till Stockholm Cup International.

”Cupen” är Sveriges största löpning för den internationella eliten, detta har ridits sedan 1979 – men egentligen sedan 1937, då traditionen inleddes under lopp-rubriceringen ”Ulriksdals Grand Prix”.

Årets storfavorit Thundering Blue är med sina 100 i formtal den högst rankade hästen som tävlat i Sverige.

Han tränas av David Meunisier, duktig fransman med sin verksamhet i England, en ung och ambitiös fullblodstränare som fått sitt genombrott i år.

Jag träffade David i Stockholm 2012 då han jobbade för nestorn John Dunlop (dessvärre inte längre i livet), och kom till Stockholm Cup med ABBA-Bennys snygge -grålle Berling som Dunlop tränade.

Thundering Blue är också grålle – men ett par klasser bättre än Berling! Femåringen mötte den brittiska eliten senast i Juddmonte Stakes (grupp 1) och dundrade över mållinjen som trea, i ett lopp som världs-stjärnan Roaring Lion vann.

Thundering Blue var en helt vanlig häst som fyraåring, men har fått ett härligt självförtroende och en enorm utveckling. Han har mött stenhårt motstånd i år, men är väldigt ettrig och går över mål med full fart varje gång, säger David. Som fortsätter:

– Helst av allt vill vi ha ett avvaktande lopp i hårt tempo, och jag utesluter inte att Crowned Eagle sätter upp farten i Stockholm Cup, om någon av skandinaverna inte gör det. Eftersom den hästen är stark och ”står hela dagen”. Men jag måste- tro på Thundering Blue oavsett lopp-scenario, -säger David om valacken, som siktar mot storlopp i Japan och Kanada
efter detta.

Chansspikar engelsk gäst

GS75-1: Knepigt lopp egent­ligen. Chansspikar engelske gästen
1 Big Country på att den verkar gå på alla underlag – och att Silvestre
de Sousa är en världsjockey i ljusa stunder.

GS75-2: 8 Buddy Bob är faktiskt ett tänk­-bart spikförslag i ­nuvarande form, känns dock vidöppet bakom!

GS75-3: 4 Icecapada, 5 Seaside Song och 6 Appelina är klart bäst, i denna galoppens motsvarighet till travets stoelit. 3 High As A Kite är skrällbudet!

GS75-4: Bör egentligen vara ett två­hästarsrace mellan tyska stayerstoet 3 Summershine och trolige favoriten 6 Eye In The Sky. Men en handicap, trots allt.

GS75-5: Halvdussinet hästar är nog lite bättre än övriga här – det vill säga 4, 5, 7, 8, 9 och 12. Men om det kommer en storskräll i omgången så kan den komma i det här sprinterloppet. 11 Ambiance?

Några hundra meter längre nu...

GS75-6: Det enda lilla som talar emot storfavoriten 2 Thundering Blue, är att han brukar starta på distanser kring 2 000 meter, det är några hundra meter längre nu…

GS75-7: 8 Heros Kalejs ”står på tur” för seger, och detta kan bli Per-Anders Gråbergs enda GS75-triumf i dag. 

Roy Arne Kvislas femårige valack har nog ungefär lika bra vinstchans som värsta hotet 5 Arctic Waltz, en treåring som jag trodde på i derbyt, som vann överlägset på hemmaplan senast och som lär bli
favoritstreckad nu.

ARTIKELN HANDLAR OM

Galopp

Hästar

Bro