”Har slutat räkna hur många miljoner...”

Johan Untersteiner om drömgården – där det aldrig slutar byggas: ”Bara fantasin som sätter stopp”

Foto: PRIVAT, MARIA HOLMÉN/TR BILD
Johan Untersteiner har byggt ”Drömgården” och har ett av Sveriges vinstrikaste travstall.

avChristoffer Wickman

TRAV

Stjärntränaren Johan Untersteiner, 34, har tagit sig till Sverigetoppen i raketfart.

I dag driver han ett av Sveriges största travstall på sin drömgård i Halmstad.

– Jag har slutat räkna hur många miljoner jag tryckt in i gården, skrattar han.

Det var för fyra år sedan som Johan Untersteiner valde att sluta som försteman hos Solvallaproffset Roger Walmann för att flytta hem till Halmstad.

Den då 30-årige Untersteiner drog igång en egen proffsverksamhet och har i rekordfart tagit sig till Sverigetoppen.

I fjol körde stallet in 20,4 miljoner kronor och blev med det åttonde bäst i landet, och Johan Untersteiner vann bland annat det klassiska och anrika travloppet Svenskt Travderby med Cyber Lane.

I dag driver han ett av Sveriges största stall på sin drömgård i Halmstad med 123 hästar på sin träningslista, och årets siffror med drygt 14 miljoner kronor inkört placerar honom på plats sex över de vinstrikaste travtränarna i landet, före namn som Stefan Melander och Svante Båth.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Här är ”Drömgården”.

”Väldigt kul med responsen”

Det var i slutet på 2015 som Johan Untersteiner slog upp en helt ny gård i Holm strax utanför Halmstad. Åkrar förvandlades till en drömgård, helt efter den unge proffstränarens huvud. Gården stod klar vid månadsskiftet februari/mars 2016, men på drömgården byggs det nya faciliteter så gott som dagligen.

– Jag har slutat räkna hur många miljoner jag har tryckt in i gården, det är nog lagom, skrattar Johan Untersteiner och fortsätter:

– Nej, men det är kul att det har gått bra, när det har gått bra så har vi kunnat göra de här investeringarna. Det är klart det är ett dyrt projekt och att det har kostat mycket pengar, men vi väljer samtidigt inga genvägar och gör allting ordentligt.

Drömgården har flera gånger om hyllats av såväl kollegor som besökare, för sin beträfflighet.

– Det har kostat, men det är samtidigt väldigt kul med den respons som vi får från folk runtomkring och också från hästägare, när vi visar att vi satsar, så visar dom att de vill satsa på oss.

1 av 4 | Foto: PRIVAT

”Har höjt kvaliteten”

Vad händer på drömgården härnäst?

– Den står aldrig still och det händer någonting nytt hela tiden, under sommaren här så har vi byggt en stor skrittmaskin och longeringsvolt och byggt ut lite hagar och sådana saker. Det händer som sagt någonting nytt hela tiden och det är nog bara fantasin som sätter stopp.

Hur har du upplevt ditt fjärde år som proffstränare?

– Det har varit ett bra år, hästarna nöter på bra och vi har fyllt på med fina unghästar och kvaliteten har verkligen höjts ett snäpp jämfört med tidigare, och det ser intressant ut framöver. Det är väl segern i Svenskt Travderby som inbringade fyra miljoner kronor i fjol som saknas, annars är det ungefär samma siffror som i fjol och jag tycker vi fortsätter att utveckla verksamheten hela tiden, säger Johan Untersteiner.

Här får du Sveriges vassaste spelservice 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM