Experten: ”En spik – och bombsäkert lås”

Michael Carlsson synar GS75-omgången från Årjäng • Systemförslaget

Foto: JOAKIM HALL, MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Frode Hamre tränar och Thomas Uhrberg kör Humble Hill.

Grand Slam 75 i Årjäng i dag.

Bästa spiken kommer från Norge och står verkligen på tur för en seger.

Även det bombsäkra låset lär bli en duell mellan två av de norska stjärntränarnas hästar.

Grand Slam 75 är tillbaka den här söndagseftermiddagen och det är Årjäng som är värd för miljonspelet. Det ser ruggigt intressant ut spelmässigt och det är sedvanligt många norska hästar i startlistorna.

Spiken kommer också från vårt västra grannland och vi tar tjuren vid hornen direkt i den inledande avdelningen. Red Bar står verkligen på tur för en seger efter flera kanonfina insatser på slutet. Han har varit tapper värre i de senaste starterna och fallit med flaggan i topp i två raka andraplatser.

Näst senast gjorde hästen ett ruggigt speedryck ut på den sista bortre långsidan då han blåste förbi fältet till ledningen och drog undan men blev snöpligt upphunnen kort före mål då mjölksyran slog till.

Senast fick han en tuff resa utvändigt om ledaren hela vägen, tog över in på upploppet men fick sträcka vapen den sista biten.

Nu är det äntligen dags för en fullträff för Red Bar som är ruskigt snabb ut bakom startbilen. Taktiken är given från ett perfekt läge och över den korta distansen torde han ha en toppchans att leda runt om.

Känns som en klassklättrare

Mer norskt blir det i GS75-5 där jag låser på formstarka Mellby Frodo, som har övertygat i tre raka segrar, samt på Frode Hamres nyförvärv Humble Hill.

Om vi börjar med Mellby Frodo så har han tagit sex triumfer i år på tio starter och senast vann han på en 1.13-tid med krafter kvar och tussarna oryckta. Jag pratade med tränaren Trond Anderssen som berättade att hästen har blivit opererad i halsen tre gånger och därför inte börjat tävla förrän i år som fyraåring. Trond hävdar att det här känns som en klassklättrare och hästen är dessutom snabb ut bakom bilen.

Enligt Trond Anderssen har Mellby Frodo en toppchans att vinna och jag var först inne på att spika hästen. Men det var innan jag pratade med Frode Hamre som selar ut sitt nyförvärv Humble Hill från Holland.

Kommer väl förberedd

Hamre berättar att han har haft koll på Humble Hill en längre tid och vetat om att hästen varit till salu. När priset blev det rätta slog han till och han har haft hästen i träning i åtta veckor. Humble Hill blev sjuk och
förkyld när han kom men har tränat rejält de senaste sex veckorna enligt Hamre. Han har även gått två banjobb och det senaste i tisdags inne på Jarlsberg efter 1.18 full distans ihop med Seven And Seven.

Humble Hill är en stor och rejäl travare som är flegmatisk och han kommer väl förberedd. Han har mött tuffa hästar i Holland och gjort flera väldigt bra lopp men har inte tjänat så mycket pengar beroende på att prispengarna är låga i Holland. Därmed står han bra inne i loppen här i förhållande till sin kapacitet, tycker Hamre.

Även om Humble Hill är lite svårbedömd i första starten så kan han mycket väl vinna direkt säger Frode Hamre och hästen är heller inte oäven från start. Det blir därmed ett tvåhästarslås och jag ser fram emot en härlig duell mellan de båda.

Kan runda samtliga

I GS75-2 är det bra rapporter på favoriten Grose Photo som gör första starten för Ulf Stenströmer. Carl Johan Jepson i sulkyn från ett fint utgångsläge gör inte saken sämre. Men värt att tänka på är att Lightningexclusive är obesegrad i två starter på Årjäng och enligt tränaren Trond Anderssen är hästen klart gynnad av att man får använda körspö i Sverige. Kan runda samtliga om han sköter sig.

Det kan bli Carl Johan Jepson även i GS75-3 om favoriten Ramstad Balder är lika fin som senast då han tog en vattentät seger från ledningen.  Han har dock stått över efter den starten för två månader sedan och det är osäkert hur det blir med balansen, om det blir barfota runt om som senast. Det är vidöppet bakom även om de norska hästarna som står på start nog blir svåra att komma till tals med.

Smällkaramellen är Lannem Fröyd som var duktig vid segern näst senast och som har ett smaskigt läge med innerspår. Får en fin resa därifrån, kanske till och med spets, och varningen är utfärdad.

Satt fast med krafter kvar senast

I GS75-5 var Niklas M.J. riktigt rejäl i den senaste starten då han fick dra tåget i tredjespår sista 700 metrarna och fullföljde starkt som trea. Men det är ett öppet och lågklassigt lärlingslopp där det kan skrälla.

Skrällen kan vara Sweet Näs som satt fast med krafter kvar senast och löser det sig från innerspåret kan det mycket väl bli seger för Jeanette Holmskov och hennes häst.

▪▪▪

 Mack Dragan är klar favorit i GS75-6 när han nu återkommer efter ett uppehåll. Hästen har tävlat med fina framgångar i V75 och kliver nu ner i klass. Senast var han lite ursäktad då han fick press i ledningen av en het häst på utsidan. Nu är det spår åtta bakom bilen och vanlig sulky, och inte jänkarvagn som han gick med senast. Han har dock gått bra i vanlig vagn tidigare.

Men det finns två heta motbud från betydligt bättre startspår. Dancelli har dragit vinstlotten i spårlottningen med innerspår, startsnabb som han är. Hästen ska köras i ledningen enligt Olav Mikkelborg och har gjort flera fina lopp i Norge mot bra hästar. Även Monfalcone är given på systemet, V75-härdad som även han är.

▪▪▪

I GS75-avslutningen var det ett riktigt läckert intryck på Scarlet O’Cara när hon senast återkom efter ett uppehåll och vann enkelt. Men det var det även på Lullaby S.I.R. som vann från dödens på Solvalla.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 4 Red Bar (3–7)

GS75-2: 5–11–2–6 (7–4)

GS75-3: 2–1–6–3 (8–11)

GS75-4: 5–1 (7–3)

GS75-5: 6–4–3–1 (10–12)

GS75-6: 8–3–1 (5–2)

GS75-7: 10–12–9 (2–11)

1 152 rader/1 152 kronor


Grand Slam 75 från Årjäng sänds i TV12 klockan 15.30

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Trav