Mejla

Mattias Karlsson

Hyllningen: ”Han var bättre än Mack Lobell”

Karlsson: ”En utmanare till Readly Express, Propulsion och Cyber Lane”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MARTIN LANGELS/ALN
Perfect Spirit gjorde Sverige-debut under tisdagen och hyllas av Sportbladets travkrönikör Mattias Karlsson.

Det var ”jag var där”-känsla på Solvalla en tisdagskväll i mitten av april.

Perfect Spirit gjorde ett annat första intryck än Mack Lobell.

Framöver är han en utmanare till Readly Express, Propulsion och Cyber Lane.

Att Perfect Spirit kommit till Solvallatränaren Daniel Redén känns som den största USA-importen sedan Mack Lobell kom hit i slutet av 1980-talet.

Scarlet Knight tränades ju hela tiden av Stefan ”Tarzan” Melander.

Precis som ”Macken” så har Perfect Spirit vunnit det stora och klassiska treåringsloppet Hambletonian på Meadowlands utanför Manhattan.

Innan Mack Lobell blev svensktränad var han här för att vinna Elitloppet.

Fyraårige Mack Lobell gjorde allt annat än att vilja springa i ett omtalat träningsjobb inne på Solvalla efter ankomsten.

Stark och rejäl

Perfect Spirit gjorde nu sin första start som fyraåring och sin första start i Europa på Solvalla under tisdagskvällen, och den första intrycket av Perfect Spirit var motsatsen till det Mack Lobell gav.

Vi fick se en kraftfull, muskulös och komplett häst med helt rätt uppfattning och ett långt framsteg.

Han klarade av flera speeder i loppet, sprang i dödens och vann på 1.12,0 över 1660 meter voltstart med Örjan Kihlström som kusk.

Det ligger mig nära till hands att jämföra med Hambletonian-trean Enterprise som har tagits över av Solvalla-konkurrenten Stefan ”Tarzan” Melander och ägs av Hasse & Lasse, med efternamnen Backe och Granqvist.

Enterprise har gjort två starter i Sverige i april och har också visat sig vara en väldigt fin sort, skillnaden är att han är en speedigare typ med ett lättare steg.

En köttbulle

Daniel Redén beskrev efter loppet Perfect Spirit som ”en valpig treåring”, jänkaren var förvirrad över de doserade svängarna inne på Solvalla.

Innan den här Europa-debuten hade Perfect Spirit inte fått springa något rundebanejobb.

Perfect Spirit var utrustad med tunga järnskor, sulor, vanlig vagn, fast bomull i öronen och öppet huvudlag.

”Örjan Kihlström sa att han kände att det var något lite extra, när han säger så vet man att det är en bra häst”, säger Daniel Redén.

Tränaren själv beskriver sin häst som ”en liten köttbulle” och ”ett krutpaket som är otroligt snabb i benen”.

Jänkarduell på Åby

Perfect Spirit är som sagt bara fyra år, det vill säga sistaårsjunior, och det finns massa lopp för honom under året.

Redan nästa fredag startar han på Åby i kvalet till Kungapokalen, och sedan är det aktuellt med både Fyraåringseliten under Elitloppssöndagen på Solvalla den sista söndagen i maj och Sprintermästaren i Halmstad den första torsdagen i juli.

Det ser ut att kunna bli en tvekamp mellan Perfect Spirit och Enterprise redan i Kungapokalen på V75 på Åby lördag den 12 maj.

Visst är det tidigt att börja jämföra med med etablerade stjärnor som Readly Express, Propulsion och Cyber Lane – men klart är att Perfect Spirit är en stortalang som på sikt kommer att utmana underifrån, de kommer att få hålla i hatten ... förlåt, huvudlaget.

Jämför med ögonstenen

Daniel Redén var glad och uppåt efter tisdagskvällen – det är inte bara Västerås som har tagit sig till Hockeyallsvenskan, utan det verkar ha vänt för det stjärnfyllda stallet efter en tung vinter.

Lionel N.O. visade i sin comeback att han kommer att ha stor chans att försvara sin fjolårsseger i Olympiatravet på Åby nästa lördag.

Femåriga amerikanska importen Double Exposure bröt Southwind Fejis nio raka segrar i sin comeback.

”Hon är kuslig, ingen har nog ännu fattat hur bra hon är, hon vill inte släppa någon förbi sig, hon bli så arg – det är så klart en bit dit och man ska egetligen inte jämföra, men jag får samma känslor som med Delicious U.S.”, säger Daniel Redén.

Han fortsätter: ”Double Exposure väger fortfarande 80 kilo för mycket och det är likadant med Perfect Spirit, jag gillar att han min hästar runda om magen och välmående”.

Våren är här

Perfect Spirits Sverige-debut kommer jag att minnas länge och borde ha lockat mer än knappa tusen åskådare till huvudstadsbanan.

Den allra mest kända ”jag var där”-händelsen var Bruce Springsteen i Konserthuset i Stockholm i november 1975, då 2000 personer gick in och 20.000 verkar ha kommit ut.

Det bästa är att vi kommer få se så här fina hästar och lopp framöver nu.

Det är så här de kommer att se ut under tävlingskvällarna.

Perfect Spirit har den perfekta mentaliteten.

Zlatan Ibrahimovic till fotbolls-VM i Ryssland?

Det känns som han har lärt av den allra bästa på att höja marknadsvärdet.

Nämligen Stefan ”Tarzan” Melander som briljerade som mest i ämnet när han i vintras pratade om att Nuncio skulle till Prix d’Amerique.

De fem mest spännande svensktränade fyraåringarna: 1) Villiam, 2) Perfect Spirit, 3) Enterprise, 4) Very Kronos, 5) Coin Perdu.

Efter duellen Readly Express-Propulsion så har Solvalladominanterna Timo Nurmos och Daniel Redén duellen Villiam-Perfect Spirit att se fram emot.

Överlag vimlar det av intressanta USA-importer nu.

Stefan ”Tarzan” Melanders Beautiful Bacardi imponerade också under tisdagskvällen, hans Zack's Zoomer som förlorade mot Perfect Spirit ser också ut att bli riktigt framgångsrik här och hans Snowstorm Hanover startar på Solvalla nästa tisdag.

På lördag har vi duellen mellan Sprintermästarettan Diamanten och -tvåan Muscle Hustle i femåringsloppet Berth Johanssons Memorial på V75 i Umeå.

På måndag har vi duellen mellan Derbyettan Cyber Lane och -tvåan Momark Newman på V64 i Halmstad.

Häng med ut på banorna och upplev det här.

Vårvädret och stjärnhästarna gör mig alldeles sprallig.

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE