Efter tunga missen – ska vinna 1 miljon

TRAV

Han var två decimeter från att kvala in till Derbyt.

På onsdag ska Erik Lindegren och hans stjärna Francais du Gull ta sista steget till Breeders Crown-finalen.

– Han har varit bra hela året och vore förtjänt av en finalplats, säger Lindegren till Trav365.

För två månader sedan kvalade Gävletränaren Erik Lindegren till storloppet Derbyt med sin stjärna Francais du Gull. Under hela året hade tränaren matchat sin häst mot Derbyt och hästen gjorde ett heroiskt lopp – men gick ändå inte till final. Trots att hästen gjorde ett superlopp och sprang 1.13,9 över 2 640 meter slutade han precis utanför finalen – slagen med två decimeter.

– Det var surt men han gjorde ett topplopp och fick visa att han duger. Han var så bra han kunde den dagen, men det räckte ändå inte till final, säger Lindegren.

”Bra hela året”

På onsdag startar hästen i ett av uttagningsloppen till Breeders Crown-finalen som avgörs i november. Efter Derbymissen är Lindegren revanschsugen med sin häst och fick spår två bakom startbilen i V64-5 på Solvalla. Hästen kommer till loppet med toppform då han i den senaste starten tog en bejublad V75-seger.

– Han har varit bra hela året och aldrig varit sämre än fyra. Därför var det skönt att han fick vinna på V75 senast på hemmaplan. Jag visste att hästen var bra i ordning då, så det var kul att det blev seger. Han verkar bli bättre och bättre mot höstkanten så vi kan hoppas att de andra är lite slitna.

Vad gör Francais du Gull så bra?

– Han är komplett. Han går på alla distanser och är stark och speedig. Sen tror jag det finns mer utveckling i honom, det är en fördel. Det är den bästa yngre häst jag haft under mina år som tränare.

Kan vinna 1 miljon

Lindegren hittade hästen på Kriterieauktionen som ettåring och köpte loss löftet för 130 000 kronor. Skulle hästen vinna Breeders Crown-finalen tjänar han en miljon kronor. Men först ska han vara bland de fyra främsta på Solvalla vilket tränaren tror och hoppas på.

– Det är jämna, bra hästar men han är bra själv också. Mugger M.M. är jättefin, Global Money har vunnit massor av lopp och Tarzan har fina hästar. Men min är bra och nu när vi fick ett vettigt läge tror jag på chans.

Hur skulle du resonera som V64-spelare?

– Jag skulle inte lämna honom utanför i alla fall. Han kan gå i ett hårt tempo och allt verkar bra. Hästen vore förtjänt att gå vidare till någon årgångsfinal, och det är läge för det nu, säger Erik Lindegren till Trav365.