Gardera Maharajah – ett måste på Jägers

TRAV

Funkar Maharajah nu? Det är lördagsfrågan.

Jag håller tummarna.

Men som spelare måste jag förstås gardera.

Han är en skolbokare i det fallet.

Maharajahs återkomst härom veckan blev inte vad vi hade hoppats på. Sveriges bästa häst och kanske en av de största talangerna vi sett såg i och för sig perfekt ut före tävlingarna.

Men när det blev allvar hackade motorn betänkligt: dubbla galopper och taskig stil sista rundan var inget vi ville se. Blä. Det kändes inte alls bra. Det kändes faktiskt förbannat trist.

Nu provar han igen. På Jägersro brukar han vinna Derbyt och han vann även det här loppet förra året, från dödens. Då åt han upp och sket ut stackars Local Conch över upploppet. Gör han om det loppet är det Yarrah Boko som får finna sig i att bli kanonmat och exkrementer den här gången.

Som Maharajah-fan håller jag både andan och tummarna – men som spelare ska jag självklart gardera. Det bara är så. Han får visa att det flyter igen innan det är tillåtet att släppa igenom honom som storfavorit. Faktum är att han har galopperat tre gånger på raken.

Yarrah Boko utmanar och stretar emot länge från ledningen men det kan även vara så att Stefan Hultman ändå vinner loppet. Yellow Eden avslutade strålande över upploppet i lördags och är också Jägersro-expert. Lång distans är ett plus.

Sanity – en ny favorit

Sanity har vuxit fram som en av mina nya favorithästar. Han har övertygat mig om sin storhet i de senaste starterna. När han avslutade 1.08 sista 600 till andraplatsen i Gävle senast, med full fart över mål, insåg jag att han var en given spik i nästa start. I V75-1 möter han flera bra hästar men jag tror ändå att han blir svår att stoppa. Dödens sista rundan? So what?

Åke Svanstedt bjuder storsint sonen Anders på en vinnare i V75-4. Själv kör Åke Global Miracle från bakspår och jag tror inte att han sätter kaffet i vrångstrupen och protesterar vilt om jag påstår att Anders har bättre chans med Glenn Palema. Glenn satt fast med rubbet sparat i Arbys Amalia-loppet i lördags och ser ut att vara i kanonform. Läget passar, hästen är blixtsnabb ut och den korta distansen är inget minus. Jag väljer att spika honom på mitt ”VM i V75-system”.

Saston (V75-6) är också klar. Stark,

starkare, Saston. Över

2 640 meter är han ingen rolig motståndare och även om Beretta Avanti var fin senast så har han inga vapen han kan stoppa Stefan Melanders benknäckare med. 

V75-2 bjuder på sketna nio hästar och det är inte godkänt. Pelle Pirat åkte som enda häst bort från mitt system; man har bara 192 rader i VM. Skrällen är utan tvekan Mr Shimmer. Han har avslutat som en raket i de två senaste starterna. Det lilla fältet gynnar Uhrbergs tioåring som kan sitta still i det längsta. 1.08 sista 500 brukar han spurta.

Velten är formstark

Velten Ovambo blir favorit i

V75-6 och han ser fortsatt formstark ut. Dödens är ingen panik-

situation från Hultmans oömma pålle och chansen är säkert god igen. Lähdekorpi har en vass duo som utmanar i form av Toralf Jubb och Ritano Freight.

Roliga skrällen är döpt till Joker Stursk. Han ser ruskigt fin ut, trivs med att anfalla bakifrån och jag har känsla för att han vinner om de kör på lite där framme.

Zeuxis Hornline är lopparkivsvinnaren i V75-7. Han var läcker i comebacken senast där han kördes snällt och blixtrade till seger. Robert Bergh tror mycket på honom och det är något jag tar fasta på. Kick Party är motbudet och jätteskrällen. Han är stark som en oxe och slåss om segern över passande tre varv.