Nobbade tio milj – ska slå Maharajah

TRAV

För en tid sedan erbjöds han tio miljoner kronor för sin häst men tackade nej.
- Vad ska jag ha pengar i banken till när jag kan ha det trevligt på travbanan? säger Yarrah Bokos ägare Jan-Erik Andresen från Norge inför starten i C.L. Müllers Memorial, V75-3, på lördag.

Affärsmannen Jan-Erik Andresen har köpt unghästar sedan 2003 och den verkliga fullträffen fick han då han kom över svenskfödde Yarrah Boko.
Sexåringen blev svensk mästare i den senaste starten och passerar snart sex miljoner kronor intjänat.
Men att tacka nej till 10 000 000 kronor…
– Jag har vad jag behöver materiellt och älskar sporten och hästarna som ger mig så mycket. Det var naturligt att tacka nej. När jag äntligen har fått en häst som duger mot de bästa så ska jag väl inte göra mig av med honom, säger Jan-Erik Andresen.
Yarrah Boko är en stor personlighet som har mycket fuffens för sig hemma på den norske tränaren Trond Anderssens gård.
När vi besöker hästen får vi bland annat veta att han älskar när man tar bilder av honom. Regn gillar Yarrah emellertid inget vidare.
– När han är i hagen och det kommer tre droppar pilar han in i sitt hus och kommer inte ut igen förrän han är helt säker på att det är tryggt, berättar tränaren Trond Anderssen.

Feg för myggor
Hästen är feg för myggstick också – men kämpar alltid som en tiger på travbanan. På lördag är det i C.L. Müllers Memorial på Jägersro som gäller för den nykorade svenske mästaren.
Trond Anderssen är nöjd med förutsättningarna.
– Spår fyra bakom bilen är ett av de bästa spår han kunde få. Samtidigt har två av de hårdaste motståndarna Maharajah och Torvald Palema fått dåliga lägen, sju och åtta, så det ser bra ut. Jag tror att Yarrah ska kämpa om segern igen. Han ser väldigt bra ut i träningen och sprudlar av överskottsenergi trots en lång säsong.
Drömmer om Prix d’Amerique
Efter lördagens start får Yarrah Boko vila upp sig. Kretsen kring hästen sneglar på några lopp i januari nästa år – i Paris.
Yarrah Boko spås bli ännu ett snäpp vassare nästa säsong och nu drömmer man om en start i Prix d’Amerique.
Ägaren Jan-Erik Andresen får frågan vilket lopp han helst vill vinna nästa säsong med Yarrah Boko.
– Prix d’Amerique, Oslo Grand Prix eller Elitloppet? Jag tror jag svarar Prix d’Amerique. Jag drömmer självklart om att Yarrah Boko skall vara i absolut toppform i januari och att han både ska delta och duga i världens kanske tuffaste lopp.

Magne Engebretsen/Kanal75