Skadades allvarligt – här vinner han igen

Foto: Första segern efter olyckan Mattias Djuse, 22, bjuder publiken på segergest efter segern på Solvalla.
TRAV

Mattias Djuse, 22, skadades svårt när han frontalkrockade med en bil under en träningstur i höstas.

Nu är han tillbaka och under onsdagen tog han första segern efter olyckan.

– Jag tänkte på att vinna travlopp redan när jag åkte iväg med helikoptern till sjukhuset, säger han med tårarna i halsen.

Det var den 18:e oktober i höstas som olyckan var framme. Timo Nurmos och hans anställda var ute och körde jobb med stallets hästar. Helt plötsligt mötte de en bil i full fart på träningsbanan – några bergsklättrare hade kört vilse.  Mattias Djuse satt längst fram i klungan och hann inte undan. Han krockade med bilen och flög ur vagnen medan hästen åkte över huven på bilen.

Djuse skadades svårt och flögs med helikopter till Karolinska sjukhuset i Solna. Läkarna kunde konstatera att han hade fått en fraktur på en ryggkota och rejäl sträckning i ena benet. 22-åringen blev kvar på sjukhuset ett tag efter olyckan och han kunde inte jobba på några veckor efter det att han lämnat sjukhuset.

”Är tagen av stunden”

Under onsdagskvällen, nästan sex månader efter olyckan, tog kusken sin första seger efter det som inträffade. Han körde storfavoriten Nelle Pelle i Karl-Gösta Fylkings Minneslopp. Från ett lite knivigt innerspår hittade Djuse ut i ett tidigt skede och när han väl styrde på den bortre långsidan var det ingen som kunde, eller orkade haka på. Segern blev enkel och Djuse bjöd Solvalla-publiken på segergest vid målgången. Efter loppet intervjuades en märkbart tagen 22-åring i vinnarcirkeln.

– Det var jätteskönt. Jag är lite tagen av stunden. Det var skönt att vinna lopp igen efter olyckan. Jag tänkte på att vinna travlopp redan när jag åkte iväg med helikoptern till sjukhuset. Det var det som fick mig att komma tillbaka. Jag är jätteglad, säger Mattias Djuse.

Segern var värd 100 000 kronor. Mattias Djuse fick ta emot ett stipendium värt 15 000 kronor och en pokal för segern i storloppet för lärlingar.