Adielsson: Det är som att köra en bil

TRAV

Det var jultider och kallt och långt att åka.

För en gångs skull var ingen av de 15 delägarna i Livi Destiny på plats när deras häst startade.

Naturligtvis slog hästen till med en skrällseger i V64 på Solvalla.

– Jag kan säga att det ringt en hel del här i kväll! sade Ulf Bergström, platschef på pumpfabriken i Nordmaling söder om Umeå där ägargänget jobbar.

Livi Destiny har vunnit flera V65-lopp under karriären. I större sammanhang som V75 har det dock inte gått något vidare.

– Det har bara häxat och strulat. Senast i V75 på Bergsåker sprang han exempelvis bara och slirade utan att få fäste. Det här ä-r ju en bra häst, sade Ulf Bergström från hemmet i Umeå under onsdagskvällen.

Umåkers Mats Bucht tränar hästen som köptes som ettåring av gänget i Stall Destiny Trotting AB. Gemensam nämnare för de 15 delägarna är arbetsplatsen Cardos pumpfabrik i Nordmaling med 60 anställda.

Drivande i hästprojektet har hela tiden varit företagets synnerligen travintresserade platschef.

– Det är nästan bara nybörjare på trav bland delägarna vilket gör det hela så mycket roligare. Tyvärr, måste vi ju säga nu, har vi jobbat in dagen före julafton och är lediga. Det får bli tårta under mellandagarna i stället, menade Ulf Bergström.

Tränaren skitnöjd

13 segrar på 36 starter är facit för Livi Destiny som tog karriärens penningmässigt största seger i V64-inledningen.

Segern underlättades av hård körning framme i täten som knäckte storfavoriten Zilan Boko. Men Livi Destiny behöver inte skämmas för segern menade både körande Örjan Kihlström och tränaren Mats Bucht.

– Han fick ju gå i dödens sista varvet och tredjespår genom den sista kurvan - så jag är skitnöjd med hästen, sade tränare Bucht.

Lite som en bil

Temperaturen kröp neråt 22 minusgrader i Stockholm under kvällen. Erik Adielsson, en av flera med heltäckande ansiktsmask, tog tre segrar på V64-spelet med hästar tränade av Stig H Johansson.

Bäst i trion var utan tvekan Balticas Yahoo i V64-2. Efter onsdagen är den treårige hingsten obesegrad efter tre starter.

Balticas Yahoo var nära galopp och tappade mycket mark i inledningen av loppet. Erik Adielsson visste dock vad han satt bakom och körde sig till ledningen på den första långsidan i vida spår - modell stenkross.

– Han är bra den här och väldigt behaglig att köra i loppen. Det är bara att sätta växelspaken i "automat", skämtade Erik Adielsson.

Även Karma och Bart Sjöhammar gjorde bra lopp och svarade för riktigt fina insatser i kylan. Fyraåriga stoet Karma spurtade ner motståndet från tredjepar utvändigt. Bart Sjöhammar var omutlig i ledningen i V64-avslutningen. Erik Adielsson svarade kaxigt ledningen med Bart Sjöhammar när Jorma Kontio provade för ledningen efter 600 meter med starke favoriten Ladies Man. Överlägset vunnet.

Kajsa hann undan

Kajsa Frick satt bakom pappa Leif Witasp Turbos Cherie och gjorde inga misstag med det treåriga stoet.

Duon prickade starten från springspåret och fick hålla ett ganska lågt tempo framme i ledningen. I mitten av upploppet blev Kajsa tvungen att köra undan när hästar kom utifrån och i rygg gående Global Killer hann så när dit. Seger på målfoto för rättvikshästen som var ett utropstecken i den förra starten på V75.

Lättare blev det för segermaskinen Höwings Oh Titan. Programenlig ledning efter 500 meter tillsammans med Jorma Kontio och ingen dramatik till slut. Det här var sjätte segern i elfte starten i år för fyraåringen som tränas av Timo Nurmos.

Spelmässigt blev det ganska enkelt. Sex rätt betalade 17 68 kronor, fem rätt 28 kronor och utdelningen uteblev för fyra rätt. Jackpot på Solvalla nästa onsdag.

Mikael Wikner/Kanal75