Hanné: Hon har jättebra vinstchans

Foto: ALN
Tommy Hanné.
TRAV

I många år var han en av Sveriges största och mest framgångsrika tränare.

I dag har han blott 16 hästar i stallet och fjolårsresultatet var det sämsta på tre decennier.

Då har Tommy Hanné fått tillbaka gnistan för att träna hästar.

– Nu tycker jag att det är roligt med trav igen. Väldigt roligt.

Under stora delar av 1980- och 1990-talet var Tommy Hanné en av landets ledande travtränare. Som mest hade han över 150 hästar i stallet och lyckades vid några tillfällen till och med ge Stig H Johansson en match om tränarchampionatet på Solvalla.

Men det var många år sedan.

Efter flera säsonger med vikande resultat bestämde sig Hanné för 2,5 år sedan att förändra sin situation.

Antalet hästar drogs ner markant.

Idag har han 23 stycken på träningslistan varav de sju tvååringarna finns på filialen i Tallinn.

– För mig passar det jättebra. Allting fungerar mycket bättre nu och själv känner jag att det är roligt med att jobba igen, säger Hanné som annars målar upp en bister verklighet för travtränare anno 2011.

– Ekonomin är fantastiskt dålig just nu, det är bara att konstatera. Kostnaderna har i princip fördubblats på bara några år och alla tränare skulle behöva ta ut 400 kronor per häst och dag för att få lönsamhet. Vad jag vet är det bara Stig H och Lutfi Kolgjini som ligger där i närheten. Nu blir man helt beroende av hur mycket pengar man drar in på tävlingsbanan, när hästarna inte startar blir det stora förluster.

– Tänk om hela stallet drabbas av en infektion och hästarna inte kan starta på tre månader. Då förlorar man pengar varje dag. Det är inte roligt att vakna på morgonen och veta att man går back 3 000 kronor på att jobba den dagen.

Mer tid för varje häst

Men detta till trots är alltså synen på framtiden positiv, både för egen del och för travsporten som stort.

– Jag tycker att det finns tecken på att det är på väg åt rätt håll. Det spelas ju fortfarande mycket och det är bara att hoppas att de nya pengarna som kommer in fördelas rätt. Framförallt uppfödarna behöver hjälp. Annars finns risken att vi får hästbrist i landet inom bara några år.

– Gör man det så kan det bli riktigt bra igen. Och det är ju en fantastiskt rolig sport vi håller på med, det ska man aldrig glömma bort.

Och just glädjen att gå till stallet varje morgon verkar vara något som Tommy Hanné fått tillbaka. Att han som 64-åring trivs bättre med sin situation än på många år går inte att ta miste på.

– Nu tycker jag att det är roligt med trav igen. Väldigt roligt. Och så länge jag tycker det kommer jag att fortsätta att träna.

– Förutom att kostnaderna blir mindre med ett litet stall så är också fördelen att jag har mycket mer tid till varje häst. Mer tid att gå igenom dem. Det blir en helt annan service till varje individ. Jag tycker att det börjar märkas i resultaten också.

Två tydliga tecken på det är stona Elsa Tooma och I Me Mine - båda produkter av Hannés nysatsning på inkörning av unghästar i Estland. De två nyblivna treåringarna har inlett karriären som kulltoppar.

– Jag tror att de kan behålla sina positioner, även om det givetvis blir mycket tuffare till våren då de bästa hästarna kommer ut. Elsa Tooma har övervintrat otroligt bra. Hon har växt fyra-fem centimeter, men utan att få några krämpor. Jag körde ett jobb på 1.18/1 600 meter med henne på Solvalla i förra veckan och räknar med att årsdebutera i mitten av mars.

"Jättebra vinstchans"

Vad gäller I Me Mine så kommer hon från seger till bottenodds och jagar ytterligare 100 000 kronor i Active Bowlers lopp (V64-3) på Solvalla på onsdagen. Och trots sämsta möjliga utgångsläge är förväntningarna höga.

– Jag tror på jättebra vinstchans. Bara hon får ett "normallopp" härifrån så det inte strular för mycket. Även om hästen tagit sina senaste segrar från ledningen tycker jag faktiskt att hon är ännu bättre bakifrån. I debuten svepte hon ju hela fältet på 400 meter och var superfin, säger Hanné som själv sköter tömföringen. En alltmer sällsynt syn nuförtiden.

– Löpkörningen ska jag lägga av med. Kanske inte helt, men det kommer att bli väldigt sporadiskt i framtiden. Enda anledningen att jag kör I Me Mine är att jag inte hittat någon lämplig kusk...

Det låter förstås lite märkligt, men Hanné förklarar och rundar samtidigt av med att lägga ut en platsannons:

– Jag vill ha någon som kan köra hästen hela säsongen. På Elsa Tooma har jag Jennifer Tillman som är fantastiskt duktig, men eftersom hästarna sannolikt kommer att möta varandra i flera lopp måste jag ha en till. Visst skulle jag gärna ta Erik Adielsson eller Örjan Kihlström på I Me Mine, men de har ju andra uppdragsgivare och lär ha andra hästar i de stora loppen.

– Så finns det någon kusk som är intresserad får de gärna höra av sig.

Robin Johansson/Kanal75