Nybrink: Medicin mot stallkörning

TRAV

Allt fler röster höjs mot stallkörningarna.

Problemet är att domarna är chanslösa.

Inget går att bevisa.

Tur att Sportbladets läsare har uppfunnit medicin.

En bred sport med många aktörer är det bästa för att göra travsporten intressant. Spelformerna är utmärkta, nu handlar det om att även få till sporten.

Med några få stora tränare som dominerar är det inte bara att luta sig tillbaka. Vi vill inte hamna i en situation där det enbart gäller att räkna ut vem som samarbetar mest eller åtminstone krigar minst.

Det här engagerar, jag lovar. Mejlen strömmar in och förslagen är både drastiska och roliga. Fantasin flödar. Tyvärr kan jag inte bjuda på allt här. Men ett par godbitar kan jag inte undanhålla er. Fredrik

Anderssons förslag är snudd på genialt:

”Hej Micke! Det finns en effektiv och enkel lösning på stallkörningarna. Problemet är att om till exempel Jorma inte kör som Åke vill får han inte köra åt honom igen. Men om Jorma inte riskerar något efterspel kommer han att köra för sin hästs bästa möjliga placering.

Min lösning: Svanstedt (eller Nurmos/Lähdekorpi/Stig H) får med fyra hästar i ett lopp. Som det är nu får Åke välja kuskar till alla sina hästar. Lösningen är att han istället bara tillåts välja kusk till sin förstahäst (kör själv?). På hans andra tre hästar sätts slumpmässigt några av de bästa tillgängliga anmälda kuskarna upp. Åke/Nurmos/Lähdekorpi… kommer alltså inte få bestämma vilka som ska köra alla deras hästar. De

datoruppsatta kuskarna kommer köra som de vill eftersom de inte riskerar straff från stortränaren. Nästa gång får de kanske

ändå köra igen – om de har turen på sin sida.”

Brilliant, eller hur? Alla stortränare som inte kör själva får hålla sig med en förstekusk. De andra platser tillsätts av en dator som lottar in bäst rankade. Vad väntar vi på? Just do it.

l l l 

Dennis Ek har en annan variant:

”Nurmos har tre hästar i samma lopp. Kontio kör favoriten, Ohlsson outsidern och Lindblom luringen. Lindblom bombar till spets. När Kontio kommer smygande i spåren kastar han sig på rygg. Väl i front vinner Kontio med en överspelad favorit. Lindblom blir kvar i rygg som trea. Tävling? Nja. Min idé är att om en tränare har flera hästar med i samma lopp betalas ALL körprovision på de tre hästarna ut till den kusk som är först i mål av tränarens hästar.

Samma exempel, mina regler: Lindblom sitter i spets och Kontio kommer glidande med samma svaga favorit. Tror du då att Lindblom kastar sig på rygg och skänker bort loppet till Kontio och på detta sätt ger all körprovision till Kontio? Aldrig i livet. Plötsligt tvingas kuskarna agera för sitt ekipages bästa och inte Stall Nurmos.”