Örjan Kihlström in i Hall of Fame

avErik Pettersson

Foto: Kanal75
Örjan Kihlström.

Magiska händer. Nerver av stål. Iskall som få. Han har en förmåga som många vill ha, men som få besitter. Han får oftast ut det yttersta av hästen över ett upplopp, och även om det kan se hopplöst ut förlorar Örjan Kihlström sällan en upploppsfight.

Det stod tidigt klar att Örjan Kihlström skulle jobba med trav. Pappa Ivar var travtränare på Solvalla och redan som knatte var Örjan med i stallet och hjälpte till. "Jag har aldrig funderat på ha något annat jobb", säger Örjan.

Under somrarna flyttade familjen med hästarna till Bollnäs. Miljöombytet uppskattades av både djuren och människorna.

När grundskolan var avverkad började Örjan att jobba "heltid" som hästskötare. Redan vid 23 års ålder tog han ut tränarlicensen. Då hade han blott 19 år ung vunnit Guldklockan 1981. På den tiden var det stort och i särklass det största som man kunde vinna som lärling. Och det fanns varken några V75-lopp (V65) eller serier för lärlingarna.

Ivar och farbror Börje Kilström hade precis som Örjan avvaktande körstil. Hos pappa fick han tidigt lära sig att "känslan för hästen" var viktig. Den egenskapen har Örjan förädlat och i allra högsta grad utvecklat genom åren.

Efter att ha varit tränare i drygt tio blev han i mitten av 90-talet catchdriver. Genom åren har han svarat för mängder av högklassiga styrningar. Och bakom flera storloppssegrar har Örjan fått ut maximalt av hästen genom sin värdefulla rutin och stora kyla.

Meritlistan är lång och imponerande. Få kuskar i världen kan stoltsera med att ha vunnit två av världens tre största lopp. Elitloppet (From Above 2003, Magic Tonight 2015) och Prix d'Amerique (Maharajah 2014). Av de svenska körsvennerna är det endast Sören Nordin, Stig H Johansson och Berndt Lindstedt som lyckats med den bedriften.

Örjan Kihlström har förutom triumferna i Sveriges och Frankrikes största lopp mängder med storloppssegrar och körsvenschampionat: Sprintermästaren, Kungapokalen, Drottnings Silvias Pokal, Stochampionatet, Svenskt Travderby, Derbystoet, Olympiatravet, Hugo Åbergs Memorial, Sundsvall Open Trot, Kriteriet, Trav-Oaks och ett antal E3-finaler.

"Rent känslomässigt är segrarna i Elitloppet och Prix d'Amerique stora. Men när jag vann Kriteriet med From Above endast en halvtimme efter att jag vunnit Oaks med Pine Dust var också stort. Elitloppet, Kriteriet och Derbyt tycker jag är de största loppen vi har i Sverige. Jag upplevde även stor glädje när jag vann Guldklockan", minns Örjan.

Motivering:

Örjan Kihlström är en av världens främsta och mest framgångsrika travkuskar, med över 5 000 vunna lopp och en diger meritlista av storloppssegrar både i Sverige och utomlands. Bland dessa kan främst nämnas Elitloppet 2003 med From Above och 2015 med Magic Tonight, och Prix d'Amerique 2014 med Maharajah. De iskalla tävlingsnerverna, den osvikliga känslan för hästen och den taktiska körsvensskickligheten, rutinen som möjliggör att förutsäga och tillvara löpsförloppets utveckling, finna de mest osannolika luckor och plocka fram hästens yttersta prestation när det verkligen gäller - Örjan Kihlström är en av travsportens allra största sportsmän.

ARTIKELN HANDLAR OM