– Brukar hitta storformen...

TRAV

Carlsson: ”Hemmapubliken lär göra sitt yttersta för att bära fram On Track Piraten”

Foto: KANAL75
On Track Piraten får ett streck tillsammans med Nuncio i GS75-7.

Rättvik bjuder på ruskigt fina tävlingar i eftermiddag och det är dessutom jackpott på Grand Slam 75.

Hemmapubliken lär göra sitt yttersta för att bära fram On Track Piraten i matchen mot Nuncio.

Och Policy of Truth leder runt om och är bästa spiken.

Michael Carlsson.

Oj, vilka härliga lopp vi har att se fram emot under midsommardagen. Förutom duellen mellan On Track Piraten och Nuncio är det även högklassiga Breeders Crown-lopp för landets bästa tre- och fyraåringar.

Vi börjar baklänges där många i Rättvik lär gå man ur huse för att heja fram världens bästa dalahäst när han tar emot den väldige Nuncio. On Track Piraten har inte lyckats besegra honom på sex försök men i dag är det inte alls omöjligt att det kan gå.

Formkurvan pekar uppåt efter en liten downperiod vilket är honom förlåtet efter en enastående vinter och vår. Han brukar också hitta storformen vid den här tiden på året.

On Track Piraten har bästa läget och är snabb ut. Johnny Takter har såklart siktet inställt på ledningen och därifrån ska han slås. Nuncio får göra jobbet på utsidan och han kan mycket väl plocka ner On Track Piraten. Även om Nuncio har varit bra så har han inte hittat den där blixtrande knallformen som han hade i fjol ännu.

Stefan Melander hävdar att han behövde genomköraren i Elitloppet och ska vara ännu bättre nu. Det normala är väl kanske att Nuncio vinner, men jag streckar båda och lutar mig tillbaka och njuter av matchen mellan två världsstjärnor.

■ ■ ■

Den sjätte avdelningen av Grand Slam 75 är ett riktigt läckert lopp där det vimlar av topphästar. Eller vad sägs om kulltoppar som Policy of Truth, Baron Gift, Uppohoppa, Global Trustworthy, Dartagnan Sisu, Dominion Beach, med flera?

Jag väljer att spika mig ur det här getingboet och det blir Policy of Truth som får förtroendet. Hästen såg snuskigt fin ut i årsdebuten då han öppnade snabbt bakom bilen och vann åkandes från spets. 

Gången efter det var han sjuk i försöket till Kungapokalen och hade då en halsinfektion. Men senast visade han återigen vilken klasshäst han är då han från bakspår spurtade mycket bra som tvåa i Ina Scots Ära bakom vinnande Muscle Hustle.

Liljendahl övertygade mig

Efter att ha pratat med tränaren Reijo Liljendahl i veckan blev jag ännu mer övertygad. Reijo sa att hästen har gått framåt mycket och känns ännu bättre nu än han gjorde i samband med årsdebuten och i senaste starten. Jag tror också att han håller ut startsnabbe Baron Gift (som var strålande senast) i starten sida vid sida och får ledningen. Då har jag mycket svårt att se någon plocka ner Policy of Truth till slut, även om jag har stor respekt för flera av konkurrenterna.

En intressant årsdebut gör Global Trustworthy men han är inte toppad inför det här loppet, (det är derbyt som gäller), ska gå med skor och har ett dåligt läge med spår sju bakom bilen. Uppohoppa var kanonfin senast och vad ska man säga om Dartagnan Sisu som har sett sagolikt vass ut i årets två raka segrar? Jag väntar även på att man ska rycka skorna på Dominion Beach, men det kanske inte blir förrän till Sprintermästaren?

Sju procent på given tipsetta

Nu tar vi det hela från början och här har jag ett av mina bästa drag i hela omgången. Att Schatzi Fayline i skrivande stund är spelad till blott sju procent av insatsfördelningen är närmast ett skämt. Det kommer förstås stiga under dagen men för mig är hon en given tipsetta i loppet.

Det Veijo Heiskanen-tränade stoet gör topplopp varje gång men hon får oftast tunga resor och tvingas att göra grovjobbet själv varje gång, antingen i dödens eller via tredjespår. Hon kämpar och sliter ändå helhjärtat och nu sitter hon i andraspår direkt.

Veijo matchar hästen mot Stochampionatet och slipper hon bara dödens den här gången tror jag att hon vinner. Speciellt då de mest betrodda hästarna har sämre utgångslägen. Favoriten Darling Mearas fick aldrig chansen i årsdebuten och blev fast med krafter kvar men har spår tolv nu. Amalia Cash, mycket tapper senast, och Inga In Heaven, nära Cash Crowe i Drottningens Pokal senast, är också givna men har dåliga spår.

Värst emot kanske annars Genta kan vara som har lopp i kroppen och ett perfekt läge. Får hon bestämma i ledningen kan hon rinna undan.

Kan vara en luring på starvolten

Candor Hall är en långluffare av rang och han kan mycket väl visa sig starkast trots dryga tillägg i stayerloppet, GS75-2. Jag måste dock ha med Bottnas Commandeur som avslutade starkt i Harper Hanovers som fyra näst senast och som tidigare i år gjort flera fina lopp. Blir farlig felfri. Volocity de Vie och Mr Dream Coktail är ytterligare garderingsbud, liksom Mach Number som kan vara en luring på startvolten.

■ ■ ■

Maharani de Baroda var strålande bra som tvåa senast bakom en fenomenal Vamp Kronos. Goops treåriga sto har gått kanontider på slutet och har såklart en jättebra chans här. Motbudet är Helloise Boko som kan bli svårfångad från ledningen eftersom hon är snabb ut och har spår innanför.

Varning för Valley Kronos som vann senast, tävlar nu i jänkarvagn för första gången.

■ ■ ■

Manofthematch är favorit i den fjärde avdelningen och har vunnit tre av fyra lopp men i enklare gäng. Har ett dåligt läge och garderas. Last Robin Hood var kanonfin vid V75-segern näst senast och är given.

Bedövaren är Alexander U.R. som övertygade vid segrarna i våras men som har galopperat på slutet, blev lite generad senast. Felfri är han absolut inte golvad.

■ ■ ■

Den femte avdelningen ser öppen ut där favoriterna har dåliga spår så där gäller det att inte snåla med strecken. Earn n’Burn visade uppåtform vid en billig seger senast och är snabb ut. Kan bli svårfångad om han når ledningen.

Grand Slam 75 från Rättvik sänds i TV12 15.30 i dag.

✓ Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 2–1–7–12 (8–11)

GS75-2: 8–12 (5–1)

GS75-3: 6–4–2 (1–9)

GS75-4: 9–7–3–5–11 (2–10)

GS75-5: 7–10–11–3–5 (1–9)

GS75-6: 2 Policy of Truth (3–9)

GS75-7: 7–2 (1–3)

1 200 rader/1 200 kronor