Trav

”Det kan bli hur stort som helst”

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Sportchefen om nya upplägget kring miljonloppet

Storloppet Åby Stora Pris görs om, det skriver Mölndals-Posten.

I framtiden blir det ett svenskt ”Prix d’Amérique” över 3 140 meter och med två miljoner kronor i förstapris.

– Det kan bli hur stort som helst, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.

Det har varit på tapeten i flera år.

Nu agerar Åbytravet.

Inför årets storlopp på banan i Mölndal, utanför Göteborg, kritiserades klassen på upplagan och Åbys sportchef Jon Walter Pedersen öppnade för att loppet kunde göras om i framtiden.

Och så blir det.

”Ska vara något stort och fint”

Det är Mölndals-Posten som har kommit över ett pressmeddelande som ska gå ut under torsdagen. Under tisdagen sammanträdde Åby travsällskaps styrelse och då togs beslutet att Åby Stora Pris i framtiden ska köras över 3 140 meter med bilstart och att förstapriset i loppet fortfarande blir två miljoner kronor.

Åby Stora Pris blir i och med det världens största lopp över lång distans med bilstart, ett svenskt ”Prix d'Amérique”. Prix d'Amérique är startas med voltstart och går över 2 700 meter på den kuperade banan Vincennes utanför Paris. Loppet räknas som världens tuffaste.

– Det kan bli hur stort som helst, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.

– Åby Stora Pris ska vara något stort och fint och nu har luften gått ur nuvarande heatupplägg. Det känns skönt att skapa ett nytt lopp som sticker ut i storloppskalendern, både prispengamässigt och med ändrad distans, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen i ett pressmeddelande som Mölndals-Posten tagit del av och som blir offentligt under torsdagsförmiddagen.

Kan bli fler förändringar

Åby kan även komma att samarbeta med någon fransk bana där ett uttagningslopp inför Åby Stora Pris kan tänkas köras. Banan meddelar även att de kommer se över upplägget på hela tävlingsdagen, inte bara kring själva huvudloppet.

Till och med i år kördes Åby Stora Pris över kort distans, 1 640 meter med två heat. Vid två olika heatvinnare avgjordes slutsegern i ett skiljeheat mellan de både hästarna.

– Det kommer att bli tolv hästar bakom bilen, ett antal wildcards och sedan vanlig anmälan och med det här upplägget har vi alla förutsättningar att erbjuda ett internationellt storlopp helt i publikens smak, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!