”Vi har medvetet valt att ligga lågt”

Publicerad 2017-01-11

Forne Elitloppstrean Rakas är död

Rakas tillsammans med Per Lennartsson

Den forne Elitloppstrean Rakas är död.

Det utan att så många visste om det.

– Vi har medvetet valt att ligga lågt, säger hästens tränare Per Lennartsson.

Den 29 maj 2011 slutade Rakas trea i Elitloppet bakom Brioni och Rapide Lebel.

Totalt tog Rakas 17 segrar på karriärens 90 starter och sprang in drygt 4,7 miljoner kronor.

Men nu är Rakas död – och har så också varit ett bra tag.

Det var i februari 2016 som Rakas somnade in, men kretsen kring hästen har valt att ligga lågt.

Hästens tränare genom hela karriären var Per Lennartsson, för Trav365 berättar han varför det gått ”alla” förbi att Rakas lämnat jordelivet.

”Kan lätt bli fel”

– Vi har medvetet valt att ligga lågt kring det, vi ville inte att det skulle bli någon grej kring det och att det skulle komma ut på fel sätt, och det var ägarnas önskemål och då fick jag givetvis respektera det, säger Per Lennartsson till Trav365 och fortsätter:

– Anledningen till att ägarna ville ligga lågt var för att vi lät hästen somna in, och sådant är alltid speciellt och ägarna var rädda för att de skulle få skit.

Kan du utveckla?

– Men det kan ju lätt bli så, att ägarna börjar kallas för giriga, att nu när hästen inte tävlar längre och inte springer in några pengar längre så duger han inte. Men så var det självfallet inte, säger Per Lennartsson.

”Blev bara vassare och vassare”

Rakas avslutade sin tävlingskarriär den 21 november 2015 på Eskilstuna och galopperade då bort sig, det i en comeback efter åtta månaders frånvaro.

– Han hade väldiga problem med sina knän i slutet av tävlingskarriären, vi försökte göra något åt det men det blev aldrig riktigt bra. Rakas var genom hela sin karriär en väldigt tuff häst, han var svår att ha att göra med, säger Per Lennartsson och fortsätter:

– Och det blev ännu värre när han slutade tävla och träna, då blev han ännu tuffare att ha att göra med.

Per Lennartsson fick i uppdrag av Rakas ägare att försöka hitta en lämplig plats åt Rakas, men någon sådan hittades inte.

– Ägarna hade själv ingen plats att ha hästen på, så de bad mig att försöka hitta någonstans där han kunde vara. Men, som sagt, han blev bara vassare och vassare efter sin karriär och för att kunna hantera honom behövde du vara professionell ut i fingerspetsarna. Vi hittade helt enkelt inte någon lämplig plats åt honom, och då lät de honom somna in. Det kan låta speciellt, men då vet man i varje fall på något sätt vart han är, och då riskerade han inte att hamna någonstans där han far illa eller inte har det bra.

Per Lennartsson själv har varit förvånad att Rakas död inte kommit ut.

– Ja, för även om vi som sagt medvetet låg lågt så är det en häst som gjorde många intryck och betydde mycket för väldigt många, säger Per Lennartsson.