Propulsion tog hem storloppet

avJohn Edgren

Försvarade titeln i Norrbottens Stora Pris

1 av 8

Propulsion var storfavorit – och pallade trycket i Norrbottens Stora Pris.

Örjan Kihlström och stjärnhästen försvarade titeln från dödens – på nytt banrekord.

– Jag är sjukt stolt över mina krigare, säger tränaren Daniel Redén.

Kvällens höjdpunkt på V75 från Bodentravet var Norrbottens Stora Pris – men på förhand visste ”alla” vem som skulle ta hem vinstsumman på en miljon kronor. Med en andraplacering i Elitloppet, bakom franske Timoko, var Propulsion en solklar favorit. Även tränaren Daniel Redén hade garanterat att hans sexåring skulle ta hem guldloppet, som han även vann 2016.

”Kändes väldigt fin”

Den sista V75-avdelningen avslutades som förväntat, men Propulsion och Örjan Kihlström hamnade snabbt i dödens position. De lyckades ta sig förbi Mosaique Face, men på upploppet jagades storfavoriten i stället av Oasis Bi – som gjorde en mycket imponerande slutspurt. Men Propulsion hade inga problem att hålla undan över mållinjen.

– Han kändes väldigt fin genom slutsvängen. Det kändes som han skulle klara av det, men sedan blev han faktiskt lite bekväm när han kom först, säger Örjan Kihlström.

Nytt banrekord

Som ett körsbär på tårtan lyckades Redéns hingst slå nytt banrekord på tiden 1.10,8 över distansen 2 140 meter med bilstart.

Efter loppet pussade den lycklige tränaren kameran och avbröt segerintervjun för att ge Propulsion en kram.

– Först var det en hård öppning, sedan kliver han fram och plockar ner en häst som Mosaique Face och håller undan för de andra. Jag är sjukt stolt över mina krigare, säger Daniel Redén.

Trots att det var en väntad seger haglade experternas hyllningar efter loppet.

– Han vinner från dödspositionen på det här sättet, och med den här spänsten. Det är en världsstjärna, säger TV12-kommentatorn Göran Borgås.