Attacken mot TV4

TRAV

”Stör både mig och hästen”

Åke Svanstedt har tidigare väckt stor debatt med sin betallinje.
Nu riktar han kritik mot TV4:s travreportrar i Vinnare-programmen.
–De stör mig så mycket att jag inte kan sköta mitt jobb, säger han.

Åke Svanstedt har ett speciellt förhållande till media. Han har tidigare startat en betallinje dit journalister kan ringa för att få information om stallets hästar.

– Det fungerar väldigt bra. Nu kan man träna hästarna i lugn och ro och sedan prata med alla hästägare. Man slipper allt tjat om barfota och helstängt huvudlag för det finns inläst på telefonsvararen, säger Svanstedt som toppar landets tränarliga med 20,1 miljoner kronor inkört.

”Kan inte koncentrera mig”

Något han inte har sluppit är intervjuerna som görs minuterna före ett V75-lopp. Inför varje avdelning får kuskarna svara på frågor före eller efter en provstart. För några veckor sedan reagerade Erik Adielsson negativt när en reporter dök upp på banan kort före start. Roger Walmann är en annan som inte gillar att hans kuskar blir störda när de ska koncentrera sig.

– Jag håller helt med Roger Walmann. Tänk själv om Stefan Holm eller Sanna Kallur skulle få en mikrofon framför näsan minuterna innan de skulle tävla. Det fattar ju alla att de aldrig skulle ställa upp på, säger Svanstedt.

– Det är samma för oss kuskar när vi gör de sista förberedelserna inför ett lopp. Jag vill kunna fokusera till hundra procent men nu kan jag inte koncentrera mig. Det stör både mig och hästen när någon ska komma och tjattra hela tiden.

Men tror du inte att det är intressant för tittarna och spelarna?

– Det vet jag inte men jag tycker att de måste respektera mitt arbete också. Jag kan inte göra ett bra jobb om man blir störd hela tiden. Det gäller även när värmningarna har kommit igång på en tävlingsdag. Då vill jag vara ifred och fokusera.

OTW bemöter kritiken

Ansvarig för travprogrammen i TV4 är produktionsbolaget OTW. De bemöter Svanstedts kritik så här.
– För det första vill jag säga att vi tvingar ingen att vara med på intervjuerna. Det är helt upp till kuskarna och vill de inte så respekterar vi det, säger Stefan Serrander på OTW.
– Sista minuten-intervjuerna ger en extra dimension till sporten. Tänk om Stefan Holm hade valt att ställa upp precis innan han skulle hoppa. Det hade varit skithäftigt.

”Loket” och Åby-Kajsa är favoriterna

När det gäller Åke Svanstedt så sågar han inte alla travjournalister i landet. Han har speciellt två favoriter.
– Jag tycker att ”Loket” är bäst med det stuket han kör. Kajsa Gustafsson på Åby är också bra. De ställer lite annorlunda frågor.
– De som är bäst är de som inte vill vara så proffsiga. Jag gillar inte när vissa journalister hela tiden ska bevisa att de kan något, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson/Minimedia