Commander Crowe tvåa på Vincennes

TRAV

Petri Puro: Han var inte som bäst

Foto: Commander Crowe förlorade i dag i Frankrike. Det var den andra förlusten för den stilige förlusten i karriären för den stilige fuxen.

Commander Crowe förlorade för andra gången i sin karriär.

I debuten på fransk mark blev han tvåa för Franck Nivard.

Han förlorade på målfoto mot 107-oddsaren Passion du Loisir.

– Hästen var inte som bäst. Han var 15 till 20 meter sämre än vanligt, säger tränaren Petri Puro.

Commander Crowe var favoritspelad till 2,50 gånger pengarna. Han startade med 25 meters tillägg i Prix De Bar-Le-Duc på Vincennes i Paris.

Kusken Franck Nivard körde tidigt fram utvändigt om ledaren. Den svenskfödde fuxen fick sedan harva först i andraspår hela sista rundan på Vincennes 2000-meters bana. I sista kurvan lade Nivard in överväxeln och pressade hårt på ledaren. Commander Crowe kopplade greppet in på upploppet samtidigt som konkurrenterna såg slitna ut. Men avståndet till de övriga krympte ju närmare mål man kom. Den sista biten spurtade Passion du Loisir mycket vasst för Jean-Etienne Dubois. Precis på mållinjen nådde fransyskan ifatt och förbi Commander Crowe.

För tung balans

Det var alltså andra gången i karriärens 28:e start som han fick sträcka vapen. Och andra gången som han förlorade med minsta möjliga marginal.

– Det känns snöpligt att förlora så knappt. Hästen var inte som bäst och det finns förklaringar till det. Han har övernattat dåligt och bara ätit 50 procent av vad han brukar göra. Det satte ner honom helt klart, säger Petri Puro.

– Dessutom tyckte kusken att hästen kändes för tung i balansen på den här banan. Men vi är här för att lära och nästa gång kanske vi kan lätta honom. Han skötte sig annars bra i starten och klarade av det franska voltsystemet.

Vad händer nu med Commander Crowe?

– Vi åker hem och laddar batterierna. Jag skulle tippa på att nästa start blir om tre, fyra veckor. Vi får kolla upp honom ordentligt först. Sedan tror jag att vi provar Frankrike igen senare i vinter. Men då kör vi med ett annat upplägg och reser ner en vecka innan loppet så att han får hinna vänja sig.

– Det är fina pengar i andrapris men jag tar på mig den här förlusten. Visst var han godkänd men loppet kom lite för tätt inpå Solvalla-starten förra lördagen. Han var 15 till 20 meter sämre än vanligt, säger Petri Puro.

Segertiden för Passion du Loisir blev 1.14,7 över distansen 2850 meter. Commander Crowe noterade 1.14,0 över 2875 meter. Andraplatsen var värd cirka 280 000 kronor.

Catarina Lundström-tränade Jodas Julia slutade sexa i mål efter ett lopp i rygg på ledaren

Michael Carlsson