Trav

”Måste få en bra resa, annars går det inte”

TRAV

Roger Walmanns sto möter den äldre eliten

Tränaren Roger Walmann har hela tiden ansett att Tamla Celeber är Sveriges bästa sto.

Men nu är det upp till bevis mot den äldre eliten.

På lördag möter hon de allra bästa travarna i Sverige, i Årjängs Stora Sprinterlopp.

Roger Walmann har hela tiden matchat Tamla Celeber mycket konsekvent. Bortsett från det inte helt lyckade äventyret i derbyt (Tamla Celeber blev påkörd på upploppet i finalen) har Walmann i första hand satsat på möten mot andra ston, för Tamlas del.

Men nu börjar den stora satsningen mot Prix d’Amerique 2013. Nu är silkesvantarna av, nu ska Tamla Celeber möta allt och alla. Givetvis även de bästa hingstarna och valackerna i den äldre eliten …

Och det kan bli ett riktigt stort utlandsäventyr redan innan en eventuell Frankrike-resa i vinter.

– Hon är anmäld i några lopp i Nordamerika till hösten också, bland annat Allerage Farms Mare Trot, som går på banan Red Mile i Lexington där Giant Diablo satt världsrekord för några år sedan, berättar Roger. Tamla Celeber är även anmäld till Breeders' Crown lopp i Kanada.

Tror du att ni åker till USA och Kanada med henne?

– Hon måste göra ett par riktigt bra lopp innan dess, i så fall. Hon behöver inte vinna, men det måste vara bra insatser, så att vi vet att vi reser så långt med en häst i full form.

Roger fortsätter:

–Vad gäller Frankrike, så vet vi att hon fungerar bra där, eftersom att vi var där med henne i vintras och testade. Att hon sedan inte hade rätt form just då är en annan sak.

Tacksam för spåret

Även om Tamla Celeber hela tiden som treåring och fyraåring mötte de bästa stona i sin kull, så ställs hon på lördag i Årjäng (V75-3) mot det bästa motstånd som hon mött i karriären: Sanity, Quarcio du Chene, Orecchietti och en Oracle i toppform, bland annat.

Desutom årets snabbaste sto i Sverige, Dileva Käll.

Vad tyckte du när du såg startlistan?

– Jag visste att det skulle bli väldigt tufft motstånd. Jag var mest glad för att vi fick ett bra spår, spår tre. Bara spår två hade varit bättre. Ska hon vinna ett så här tufft lopp, så måste hon få en bra resa, det går inte annars. Med tanke på loppets dignitet så satsar Roger givetvis på Tamla Celebers vanliga och optimala balans, barfota runt om.

– Förr i tiden kunde det vara så i Årjäng, att det var grus i banan ibland och att man inte kunde tävla hästarna barfota. Men jag ska inte gnälla innan vi kommit dit, jag hoppas och tror att banan är så bra att både Tamla Celeber och Simb Ruby (V75-1) kan tävla barfota.

3 Simb Ruby (V75-1) har ruskig form för dagen, är det inte dags för en V75-seger snart?

– Inte mig emot, haha. Visst, hon har gått jättebra varje gång på slutet. Men Simb Ruby vinner inte särskilt ofta. Så hon är väl bara en av flera som kan vinna det loppet.

Robert Okpu/Kanal 75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!