Lärlingen som är snällast i Sverige

Publicerad 2012-03-06

Han är Sveriges snällaste lärling och djurens vän.

På onsdag kan Marcus M Melander ta en dubbel på V86.

– Jag tycker om djuren och är snäll mot dem, säger 19-åringen.

Solvallalöftet Marcus M Melander, 19 år, är en av Sveriges mest talangfulla lärlingar och hade ett riktigt kanonår 2011 då han vann 38 lopp och körde in 2,4 miljoner kronor.

Melander är en av landets mest anlitade lärlingar och mycket av det beror på hans stora framgångar de senaste åren. Men förutom alla vinster har Melander visat sig vara en laglydig kusk som i stort sett aldrig gör något regelvidrigt.

”Försöker hålla mig lugn”

I förra veckan togs statistik fram där det visade sig att Melander är landets snällaste lärling mot hästarna. I juli 2008 vann 19-åringen sitt första lopp och drog då på sig en drivningsförseelse. Efter det har han inte fått en enda anmärkning vad det gäller drivning. I tre och ett halvt år, 710 lopp, har Melander skött sig prickfritt – vilket gör att han placerar sig på plats sex av alla kuskar i landet, något han är glad för.

– Jag försöker hålla mig ganska lugn i sulkyn, jag var lite yvig när jag började köra men jag har utvecklats mer och mer på den punkten. Numera försöker jag tänka mig lite för och är ganska lugn när jag driver. Man kan få ut max ändå av hästen, trots att man inte driver så mycket. Jag försöker att inte gunga för mycket, jag sitter mest still och använder pisken så många gånger man får, säger 19-åringen.

Är du en extrem djurvän?

– Jag tycker om djuren och att hålla på med dem. Jag är snäll mot dem.

Melander är ett föredöme för många kuskar – men enligt honom är drivning inget stort problem inom svensk travsport.

– Nej, jag tycker det är ganska bra. Domarna har blivit hårdare på drivning och det är bra regler. Man måste få driva lite för att vinna lopp, men det är inte som i USA.

”Blir förvånad”

På onsdag kör Melander två hästar inom V86-spelet på Solvalla. I V86-5 kör han farbror Stefan Melanders miljonsto So Here I Am som gör årsdebut – vilket gör att kusken ligger lågt.

– Det är inte så många hästar med i loppet men de brukar behöva något lopp i kroppen innan de kommer igång. Hon hittade formen sent förra året men jag hoppas hon kommer igång snabbare i år. Hon har tränat bra över vintern och var tvåa bakom Nettan Palema i Breeders Crown förra året så hon kan säkert växa in i Stoeliten, det tror jag för det är en snabb och kvick häst. Jag skulle dock bli förvånad om hon vinner direkt.

I V86-8 kör du Stoneridge Later, chanserna där?

– Jag tog några raka med den för ett och ett halvt år sedan och då gick han bra. Nu har han varit skadad och det tar lite tid innan de kommer igång. Jag får köra lite avvaktande men annars är det en häst som tål att göra mycket själv i loppen, säger Marcus M Melander till Trav365.