Vad är V75 egentligen?

TRAV

Frågorna du har om trav – men inte vågat ställa

Trav kan verkar krångligt med en mängd olika spelformer och lopp varje dag. Trav365 reder ut begreppen.

Företag

Vad är STC?

STC (Svenska Travsportens Centralförbund) såg dagens ljus redan 1901, då som Svenska Trafsällskapet. När sällskapet delades upp i två delar 1925 fick ena delen vara en central organisation för de olika travsällskapen runt om i landet, det vill säga STC. Den andra delen blev Stockholms Travsällskap, senare Solvalla.

Vad är ATG?

ATG står för Aktiebolaget Trav & Galopp. Företaget bildades 1974 och är det organ som sköter om spel på hästtävlingar i Sverige. ATG samägs av STC och Galoppförbundet.

Spelformer

Vad är V75?

V75 är en spelform som lanserades så sent som 1993. Varje lördag eftermiddag körs V75 på någon av landets travbanor. Spelet innebär att man ska lista ut vem som vinner i sju

förutbestämda lopp (lopp fyra till och med tio). Vinner gör du om du har fem, sex eller sju rätt.

Vad är V64?

I V64, som körs varje onsdag på Solvalla, gäller det att tippa vinnarna i sex lopp. Har du fyra, fem eller sex rätt vinner du.

Vad är V65?

V65 är ett spel som körs alla övriga dagar då inte V75 eller V64 körs, det vill säga måndag, tisdag, torsdag, fredag och söndag. V65 körs inte på någon speciell bana, utan anordnas på någon av de 32 travbanorna i Sverige som har totalisatortillstånd (det vill säga travbanor där spel på loppen kan göras). I V65 gäller det att ha fem eller sex rätt i sex lopp för att vinna.

Vad är V5?

V5 är en av de äldre spelformerna, som kan spelas på alla banor och tävlingsdagar som inte kör V64, V65 eller V4. Du spelar på fem utvalda lopp, och vinner om du har rätt i samtliga lopp. Om ingen lyckas ha alla rätt, blir det utdelning på fyra rätt.

Vad är V4?

V4 spelas på lunchtravet varje vardag, och naturligtvis ska du tippa vinnaren i fyra lopp. Tre rätt kan ge utdelning om ingen har fyra rätt.

Vad är V3?

V3 kan du spela på varje dag. Det gäller att lista ut vem som vinner i tre lopp. Körs normalt sett på den bana där Dagens Dubbel spelas (se nedan).

Vad är Dagens Dubbel?

Dagens Dubbel körs, som namnet antyder, varje dag. Här ska du hitta vinnarna i två förutbestämda lopp och måste ha två rätt för att vinna.

Vad är Lunch Dubbel?

Lunch Dubbel är lunchtravets svar på Dagens Dubbel, och körs varje vardag. Även här ska du lista ut vinnarna i två lopp.

Vad är trio?

Trio innebär att du ska tippa 1:an, 2:an och 3:an i samma lopp. Trio kan du spela varje dag.

Vad är tvilling?

Precis som i trio spelas tvilling i ett och samma lopp, men här gäller det att hitta hästarna som blir 1:a och 2:a (i vilken ordning spelar ingen roll).

Vad är att spela på vinnare?

När du spelar på vinnare så satsar du pengar på vilken häst som vinner loppet.

Vad är att spela på plats?

Du spelar på en häst och vinner om hästen kommer 1:a, 2:a eller 3:a.

Vad är Harry Boy?

Harry Boy innebär att du slipper välja ut hästarna att spela på själv. Istället blandas säkra kort med lite mer otippade hästar, och du kan spela Harry Boy på V75, V64, V65, V5, V4, Dagens Dubbel, Lunch Dubbel, Trio, Tvilling och Komb. Du kan även välja en eller flera hästar själv, och sedan låta Harry Boy fylla på med fler hästar i dessa lopp.

Spelet

Hur spelar jag?

Antingen kan du välja att spela på Harry Boy, där du slipper att välja hästarna du spelar på själv. Eller också så besöker du ett av de över 2000 ATG-ombud som finns runt om i landet. Där fyller du i en kupong för det spel du vill satsa på, där du markerat de hästar du vill spela på i olika lopp och lämnar in den till ombudet. Självklart kan du också spela på plats på banan. ATG har också en väl fungerade internetservice där du kan spela via datorn och titta på loppen, men det kräver medlemskap och kostar pengar.

Varför blev hästen jag spelat på diskvalificerad?

Om en häst galopperar mer än två gånger, längre än 150 meter eller över mållinjen så blir den diskad. Dessutom kan den ha blivit diskvalificerad för andra saker, som trängning.

Lopp

Vad är Prix d’Amérique?

Prix d’Amérique är världens kanske största travlopp, som körs en gång per år på Vincennebanan utanför Paris. Kuskar från hela världen deltar i loppet som körts sedan 1948. Fem svenska hästar har vunnit genom åren – den första så tidigt som 1950. Det var Scotch Fez med Sören Nordin i sulkyn.

Vad är Elitloppet?

Körs sista söndagen i maj varje år på Solvalla utanför Stockholm. Sveriges största travlopp. 16 hästar bjuds in till loppet som körs i två försöksheat där de fyra bästa hästarna i respektive heat möts i en final samma dag.

Vad är Hambletonian?

Prestigefyllt lopp för treåriga varmblodshästar. Körs på Meadowlands Racetracks i New Jersey, USA. Döpt efter avelshingsten Hambletonian som är förfader till de flesta svenska travhästar med amerikanskt släktskap.

Vad är Kriteriet?

Egentligen heter tävlingen Svenskt Travkriterium men kallas rätt och slätt bara Kriteriet. Körs på Solvalla. Även här är det treåringar som tävlar, och de tävlande kvalas in genom försöksheat.

Vad är Derbyt?

Heter egentligen Svenskt Travderby, körs på Jägersro utanför Malmö och är ett lopp för fyraåriga hästar. Även här kvalas hästarna in genom försöksheat. Ett av våra äldsta travlopp som kördes första gången 1928.

Sandra Jonsson, Minimedia