SPELBRÅKET

TRAV

ATG:s stämning kan kosta Svenska Spel miljoner

1 av 3

ATG:s stämning av spelbolaget Unibet kan få förödande konsekvenser för svenska staten.

Om Unibet fälls är risken stor att samma öde drabbar Svenska Spel.

– Ett positivt utslag för ATG kan bli mycket dyrt för Svenska Spel, menar Johan Axhamn, doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm.

ATG har stämt Unibet på 240 miljoner kronor. Skälet är att Unibet olovligen använder uppgifter ur bolagets databas för att kunna arrangera spel på trav.

”Lagvidrig”

– Unibet använder sig av vår databas för att komma åt startlistor, resultat och annan fakta. Detta motsätter vi oss då deras verksamhet är såväl kommersiell som lagvidrig. Dessutom saknar de avtal med ATG, säger ATG:s vice VD Benno Eliasson.

– Vi har svårt att förstå den här stämningen. Den här situationen är i det närmaste identisk med målet mellan British Horseracing Board och spelbolaget William Hill. Det målet förlorade BHB och jag kan inte se att det skulle bli annorlunda dömt här, säger Unibets advokat Monique Wadsted.

En konsekvens av ATG:s stämning av Unibet är att Svenska Spel kan åka på en liknande. Fixture Limited som förlorade ett liknande mål mot Svenska Spel för några år sedan får med ATG:s stämningsskäl i ryggen själva en ny möjlighet att stämma Svenska Spel.

Kan bli kostsamt

– Den allmänna bedömningen av domen i målet Svenska Spel vs Fixture Limited var just att man i framtiden kunde skaffa sig databasskydd om man kunde bevisa att investeringen skett i upprättandet av databasen. Något som nu ATG försöker utnyttja, säger Johan Axhamn, doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm.

Vad innebär det för Svenska Spel?

– Det behöver inte betyda någonting. Precis som för ATG ligger bördan på databasens ägare att bevisa att intrång har skett och att den drabbat en väsentlig del av investeringen.

Men om ATG och Fixture Limited lyckas med det då?

– Ja, då kan det bli kostsamt för såväl Unibet som Svenska Spel och andra spelbolag, säger Johan Axhamn.

Jesper Fallenius, Minimedia