Euro Staro Crown visade sin styrka

TRAV

Lika klar som Järvsöfaks, sa jag, och trodde knappt på det själv.

Men fasen, det stämde ju.

Euro Staro Crowns insats i V75-1 luktade elithäst över hela Sundbyholm.

Nog för att han kom från en djävulsk prestation, Euro Staro Crown; vinsten på 11,1/1?640 auto med en 1.06-öppning första 500 var grym. Men att han var så här bra ?

Nej, någon måtta får det vara.

När han missade ledningen, hur det nu gick till, valde Peter Untersteiner, den ­elakingen, att låta den amatörtränade femåringen trava i dödens på Airstrike. Själv stod jag med tom blick och undrade vad ­Untersteiner tänkte med för kroppsdel. Tror han på fullt allvar att det här kan gå? Borde han inte sätta sig i rygg på ledaren och köra snällt, sitta fast eller nåt?

När Eskilstunas referent meddelade 11,8 första 1000 började jag förbereda mitt försvarstal. Jag skyller på Untersteiner, ­tänkte jag. Japp, han klantade till det. Missade spets och körde som om han satt bakom en storstjärna. Så får det bli. Så duckar jag undan Johan Edlunds gliringar. För jag ­insåg att det var ”no mercy” som väntade. Är man stor i käften så.

Men tror ni inte att hästen gick och vann. Från dödens krossade han motståndet och höll alla bakom sig på 13,1/2140 auto.

Han visade styrka och mod som får en att tänka på Rocky när han nickade smällar och bara vevade. Jag är helt inne på att Euro Staro Crown kan vara en häst för eliten

vad det lider.

Tar lätt på Walmann

Colombian Necktie vann Gulddivisionen på 11,6/1640 auto efter tidig forcering till dödens och ska också ha en ros för sin moral och kampvilja. Tränare Roger Walmanns snack efter loppet, att hästen borde fått ett wildcard till Jubileumspokalen och att Solvallas sportchef inte fattar det här med trav, tar jag ganska lätt på.

Nog klarade sig Citation och Going Kronos fint utan Colombian förra lördagen.

Jocose avslutade med 1.09 sista 800 i tredjespår utan rygg och var hur bra som helst. Gentleman satt fast och mådde säkert bara bra av det medan Arras (min spik) inte var fräsch, travade illa och hade vunnit lätt om han stått på fyra friska ben.

Undrar över Artistic Ås

E3-finalen blev en ganska rörig soppa. Favoriten Artistic Ås klarade inte av att spetsa från innerspår bakom bilen, galopperade kort och fick sedan inte chansen förrän det var för sent. Adielsson hade en teori om att allt berodde på att han inte hann göra två provstarter, att det blev för stressigt mellan defilering och start.

Visst kan det ha varit så. Men jag undrar om Artistic är i samma glimrande form som tidigare?

In på upploppet galopperade ledande Shorthanded Goal (som svävade fram utan skor) när han fick sig en dagsedel av Jorma Kontio. I stall Nurmos menade man att galoppen berodde på materialfel.

De har liksom alltid något att skylla på. Det är en gren som kuskar och travtränare behärskar, bortförklaringar. De spöar nästan mig.

Visst fasen höll på att glömma, vinnande Staro Azazell var jättefin och pep förbi till lätt vinst för Per Lennartsson. Har snackar vi om våldsam utveckling.

Micke Nybrink