Lasse Granqvist: ”Blir spännande”

TRAV

Profilen i intervju om torsdagens tv-sändning av citytravet: ”En annorlunda travtävling”

Foto: Vill du se travhästarna springa i centrala Göteborg? Då får du inte missa att slå på TV12 på torsdag kväll. Lasse Granqvist är programledare för sändningen.

Lasse Granqvist kommenterade VM-finalen i fotboll i TV4 inför miljontals tittare.

På torsdag är han programledare för Citytravet direkt i TV12.

Och det kan bli mer trav framöver för profilen.

– Jag är intresserad av trav, men jag har inte fått någon fråga direkt. Men varför inte, säger han.

På torsdag händer det något alldeles extra i centrala Göteborg. Citytravet ska avgöras och Nya Allén från Sten Sturegatan till Avenyn stängs av då travhästar och kuskstjärnor ska göra upp.

För dig som inte kan vara på plats så sänds loppen direkt i TV12 och Lasse Granqvist är programledare med Johan Arneng som sidekick.

– Det ska bli spännande. Travet provar något som man inte har gjort i Sverige tidigare vad jag känner till. Det är några av de vassaste som ska köra. Travet tar ett steg närmare publiken, det kommer säkert vara en annan publik jämfört med på Åbytravet en vanlig dag. Det kommer bli en annorlunda travtävling eftersom det är en så udda distans, berättar Lasse Granqvist.

– Och jag tror att den travkusk som vinner det här kommer vara stolt. Det är inte ofta de tävlar i den här formen så personen blir ju mästare till nästa gång loppet körs, fortsätter han.

”Travet var betydelsefullt”

För Lasse är det comeback inom travet – idag arbetar han främst med fotboll och hockey.

Men tidigt i karriären var det trav som gällde. När Lasse Kinch slutade på Radiosporten under 1990-talet var det Lasse Granqvist som fick chansen.

– Jag fick till och med ärva hans speciella sändarutrusning. På Solvallatravet sände man själv. Jag hade bevakningen av dåvarande V5. Travet var betydelsefullt för mig när jag började.

– Nu var det länge sedan jag arbetade med trav, det var nog säkert 10 år sedan jag var intervjuare på Solvalla och arbetade löpande med travet. Nu spelar jag V75 en gång i veckan med vänner. Jag har varit med som hästägare, men jag har ingen häst nu.

Hur förbereder du dig inför torsdagens jobb?

– Att referera trav är bland de svåraste som finns. Det händer så mycket och är du inte med varje vecka och kan kördresser och hästar så blir det problem. Men här är det väldigt specifikt. Det är ett upplopp som ska refereras och två hästar. Det är något lättare än om det vore 15 hästar. Sedan kommer det vara andra moment än bara loppen på torsdag.

Så du har inte pluggat på massa travlopp?

– Det är svårt att hitta lopp att träna på. Då får man titta på en massa upplopp.

Kan det bli så att du dyker upp mer inom trav-tv framöver?

– Jag är intresserad av trav, men jag har inte fått någon fråga direkt. Men varför inte. Sedan vill jag påstå att det finns många som jobbar med trav i dag som är himla duktiga. Jag kollar mycket på trav-tv och jag gläds med Per Skoglunds framfart. Han kör ju Nyhetsmorgon, och även skidskytte och nu friidrott. Han har breddat sin journalistiska bas. Han är en av de skickligaste i trav-tv. Det är kul att se utvecklingen.

– Trav är stenhårt att jobba med. Det händer så mycket i loppen. Intervjuerna kräver lite, travkuskar är inte de mest lättpratade. Det kräver att du har bra koll på vad det handlar om för att bli accepteterad. Även om det är så i många andra sporter. Sedan är publiken rätt så speciell. De kan ha lirat någon krona och tycker att loppet skulle ha körts på något annat sätt. Att jobba som trav-journalist kan vara ganska tufft ur det perspektivet. Samtidigt var det bland de roligaste dagarna när jag arbetade med travet.

TV12 sänder Citytravet den 14 augusti mellan klockan 18.30 och 20.00.