Stjärnan ”repar” – för show på V75

TRAV

Här tränar Elitloppskandidaten Maven inför V75-starten på Solvalla.

Hur hon kändes inför lördagens start?

– Hon känns jättefin, det är en helt fantastisk häst, säger Johnny Takter, som körde träningsjobbet, och som kör hästen i helgen.

I fjol blev hon oplacerad i Elitloppet. Nu siktar Jimmy Takter på en revansch i årets storlopp med Maven.

Efter en vinter i Frankrike, där hon inte verkade trivas på Vincennes, är hon nu tillbaka i Sverige efter andraplatsen i Grand Criterium de Vitesse senast.

Nu är målet inställt på sista helgen i maj.

Men för att få en inbjudan till Elitloppet vill Solvallas sportchef, Markus Myron, se någon eller några bra prestationer till.

Det kan komma redan på lördag, då startar Maven i Stoeliten, V75-1.

”Riktig tävlingshäst”

I tisdagskväll gick hästen ett snabbjobb inför lördagens start. Det var Johnny Takter, Jimmys bror, som körde då – och han kommer även att köra hästen i loppet i helgen.

Maven avslutade med ett varv i 15-tempo, men ökade och sprang sista 500 metrarna strax under 1.09.

Hon såg läcker ut – men hur kändes hon?

– Jättefin! Det är bara för henne att hålla formen nu. Det är en jättefin häst som jag har följt i hela karriären, helt fantastisk är hon. Riktig tävlingshäst, säger Johnny Takter till Trav365.

– Jimmy ville att jag skulle "rasta" henne lite och kolla så att vagnen fungerade på henne. Som sagt kändes det jättebra.

”Kör fram och tar över...”

Maven är van att möta världseliten. På lördag är det inte något sådant motstånd, men ett spår 8 som kan ställa till problem.

– Det ska bli jäkligt kul att följa henne framöver. Jimmy (Takter) tror att han kan vinna Elitloppet med henne. Du vet, hon har mött- och gått riktigt bra mot de bästa hästarna i världen. Jag blev besviken på henne på Vincennes och jag fick känslan att hon inte gillade den banan, med backen och allt. Men hon kändes så fin senast, nere i Criterium de Vitesse, jag tror hon är tillbaka på topp igen nu.

Hur ser du på lördagens lopp?

– Jag kör fram och tar över ledningen. Det finns ingen anledning att strula till det. Your Highness är en jättebra häst som kommer kunna komma upp eliten, resten av hästarna är en klass sämre.

– Maven skulle ju kunnat starta i Gulddivisionen på lördag, men möter bara ston nu, det säger sig självt, det går inte att jämföra de andra hästarna med henne.

Vad tror du om distansen, 2140 meter, kan det vara ett problem för Maven?

– Det är en fördel för Your Highness. För Maven vet jag inte, faktiskt. Men hon har gjort mycket själv i loppen, det gjorde hon även för mig senast, det ska man veta. Det känns inte som en häst man måste smyga med direkt...

Här kan de träningsjobbet med egna ögon [OBS: extern länk]