Historisk succé – för rekordtränaren

Foto: kanal75
TRAV

En historisk bedrift.

Niels Petersen fullbordade sin osannolika derbytrippel på Övrevoll utanför Oslo på söndagen.

– Det går gott nu, mös rekordtränaren sedan Eye in the Sky betvingat stallkamraten Duke Derby i Norsk Derby.

Sällan har en tränare varit så dominant i en hel region.

Storloppsexpert Niels Petersen sopade rent under Norges största galoppdag och blev samtidigt förste tränare att under en säsong ta hem samtliga tre skandinaviska derbyn - med tre olika hästar.

Detta sedan Norsk Derby utvecklats till ett rent stallmästerskap mellan Eye in the Sky och Duke Derby.

Men till skillnad från duellen i svenska motsvarigheten var det den förre som drog längsta strået under en jublande Rafael Schistl.

– Jag har alltid velat vinna Norsk Derby mer än något annat. Norge var det första land jag kom till i Skandinavien och jag skulle gjort vad som helst för att vinna det här. Jag kan inte vara lyckligare, sade segerjockeyn som skuggade täthästarna till slutsvängen och valde att attackera centralt över den långa slutrakan.

Per-Anders Gråberg tog istället invändig väg vid staketet med Duke Derby, men kom aldrig i farlig närhet även om avståndet till övriga ökade för varje steg in mot mål.

– Hästarna är jämna, båda var optimalt förberedda och levererade på topp. Eye of the Skye har så mycket kapacitet och talang, men vi måste få ut det på banan också. Vi har stött huvudet i väggen ett par gånger, men i dag fungerade det och han gjorde en fantastiskt god prestation, sade Niels Petersen som då knappast kunde ana att han en timme senare skulle göra om bedriften i Marit Sveeas Minneslöpning .

”Väldigt stor plats i mitt hjärta”

För även Norges högst doterade galopplöp med 800 000 inhemska kronor till vinnaren utvecklades nämligen till en ren stallkamp, tillika revanschmöte mellan Gråberg och Schistl.

Den förre valde året att ta spåret närmast staketet och nu kom utdelningen. Bank of Burden seglade ifrån Without Fear och övriga fältet sista biten.

– Planen var att försöka upprepa samma löp som när vi vann här för två år sedan och det lyckades. Vi låg bland de sista i svängen, kom upp fint invändigt och när han får sätta tänderna i dem sista 300 meterna så glider han ifrån lätt. Den här hästen har en väldigt stor plats i mitt hjärta, sade Per-Anders Gråberg om hästen som nu fortsätter till Stockholm Cup och sedan ett storlopp i Tyskland.

Där finns alla förutsättningar att Bank of Burden ska passera Appel Au Maitres 8,6 miljoner kronor och överta platsen som Skandinaviens vinstrikaste häst genom tiderna.

För Niels Petersen blir det i sådana fall ytterligare en fjäder i en hatt som verkar ha hur mycket plats som helst.

– Det är ett privilegium att gå till jobbet varje dag. Jag har en massa goda ägare som backar upp mig våldsamt och en utmärkt personal. Det går gott nu och jag hoppas att det fortsätter, summerade söndagens segerherre på Övrevoll.

Robin Johansson/Kanal75